• Big Story

    Χρήστος Μεγάλου: Τι αποκαλύπτουν οι θεσμικοί επενδυτές για την Agenda 2020 της Πειραιώς

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Mε νέες επαφές από αύριο Τρίτη στο Λονδίνο και τις επόμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη συνεχίζονται οι συναντήσεις που πραγματοποιεί η διοίκηση της  με επενδυτές για να παρουσιάσει την Agenda 2020. Στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν στο Λονδίνο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η ανταπόκριση ήταν θετική και σύμφωνα με τους επενδυτές, η στρατηγική που παρουσιάστηκε ήταν σωστά εστιασμένη και διατυπωμένη με σαφήνεια.

    Ήδη, από την παρουσίαση της Agenda 2020 που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη από τον Χρήστο Μεγάλου, σε εκθέσεις τους η UBS και η Morgan Stanley χαρακτηρίζουν τους στόχους αισιόδοξους αλλά ρεαλιστικούς και την στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς εντυπωσιακή.

    Η Agenda 2020 εστιάζει στη μείωση των κινδύνων ισολογισμού, με το διαχωρισμό του Ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, την Τράπεζα Πειραιώς και την PiraeusLegacy Unit. Πρόκειται για ένα μοντέλο λειτουργίας που έχει εφαρμοστεί από τραπεζικούς ομίλους όπως η Unicredito, η Deutsche Bank και η Citi και θα υλοποιηθεί στην Πειραιώς με βάση το σχεδιασμό που εκπόνησε ο Χρήστος Μεγάλου.

    Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας του Ομίλου και θέτει συγκεκριμένους στόχους για την περίοδο 2017-2020.

    Οι στόχοι αφορούν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, τη δημιουργία κερδοφόρου και αειφόρου επιχειρηματικού μοντέλου, τη διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και την αποκατάσταση της αυτόνομης πρόσβασης στις αγορές.

    Η Agenda 2020 θέτει μεσοπρόθεσμα διακριτές στρατηγικές προτεραιότητες, οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων στις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς, και ταυτόχρονα να υπερκαλύψουν τους μέχρι σήμερα στόχους της.

    Ο πρώτος λειτουργικός πυλώνας είναι η Τράπεζα Πειραιώς που θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βασικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, η οποία έχει αυτή τη στιγμή σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό ύψους 28,4 δισ.ευρώ. Θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση φερέγγυων πελατών, ενώ θα στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής θέσης της στις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Η Piraeus Legacy Unit (PLU) αποτελείται από μη κύριες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ελκυστικές εδραιωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ισχυρή παρουσία στην αγορά, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο προφίλ απόδοσης του Ομίλου. Εξειδικευμένη διοικητική ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να μεγιστοποιήσει την αξία αυτών των τοποθετήσεων, αξιοποιώντας αποεπενδύσεις που θα προσθέσουν αξία ή όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιασθούν.

    Αρχικά, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνουν: το δανειακό χαρτοφυλάκιο του τομέα Recovery Banking Unit, συμμετοχές σε μη κύριες εγχώριες δραστηριότητες, ακίνητα από ανακτήσεις (REO) και διεθνείς δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

    Το συνολικό σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό του PLU ανέρχεται σε 24,7 δισ.ευρώ.

    Έως τα τέλη του 2020, το σύνολο του ενεργητικού του Ομίλου αναμένεται να έχει μειωθεί σε 70 δις.ευρώ, περιλαμβάνοντας τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 80% έναντι ποσοστού περίπου 65% σήμερα. Τα δάνεια που θα διαχειρίζεται το PLU αναμένεται να μειωθούν από 37 δις.ευρώ σήμερα σε κάτω από 20 δις.ευρώ, με το σταθμισμένο ενεργητικό τουPLU να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 50% από 25 δις.ευρώ που είναι σήμερα. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα του Ομίλου εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε επίπεδο περί το 45%, ενώ η απόδοση ενεργητικού (RoA) θα αυξηθεί πάνω από το 1%.



    ΣΧΟΛΙΑ