• Big Story

    Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ στον πόλεμο για το χρέος. Όλες οι εξελίξεις


    Μια δύσκολη μάχη χωρίς ορατό αποτέλεσμα αναμένεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Πριν καν αρχίσει η (μαραθώνια όπως αναμένεται) συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών το μεσημέρι θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση του EwG όπου στο «κυρίως πιάτο» εκτός από το χρέος αναμένεται να είναι το σκανάρισμα των προαπαιτούμενων, συνολικά 140 τον αριθμό, που κλήθηκε να καλύψει η Αθήνα μέσα από το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή αλλά και ένα πλήθος υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν στο μεσοδιάστημα.

    Αναφορικά με το θέμα του χρέους το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών, καθώς όπως φάνηκε και στην τελευταία (άκαρπη) συνεδρίαση του EwG την προηγούμενη εβδομάδα οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν είναι «πολιτικές» και κατά κύριο λόγο αφορούν την Γερμανία.

    Ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε έσπευσε προ ημερών να μιλήσει για μια αισιοδοξία ότι είναι εφικτό τουλάχιστον να υπάρξει «πολιτική συμφωνία» στο θέμα του χρέους, ωστόσο η Γερμανία εξακολουθούσε μέχρι την ύστατη ώρα να αρνείται μεγάλες παραχωρήσεις και ποσοτικοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα γίνει στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

    Αυτό το στοιχείο την φέρνει σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ που επίσης εμμένει τη θέση ότι δεν θα πάει πρόταση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να έχει σαφέστερες δεσμεύσεις στο θέμα του χρέους.

    Το γρίφο καλείται να λύσει ο Γ. Ντάισελμπλουμ, που αξίζει να σημειωθεί ότι προ εβδομάδων μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο δεσμεύτηκε να φέρει εντός Μαίου μια δίκαιη συμφωνία για την Ελλαδα. Ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι σήμερα δεν θα πρέπει να προσδοκάται μια συνολικήσυμφωνία, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και το δημοσιονομικό μονοπάτι, τα πρωτογενή δηλαδή πλεονάσματα μετά το τέλος του προγράμματος. Ηδη πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για το ορόσημο της 15ης Ιουνίου ή μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών νωρίτερα.

    Αυτό που προσδοκάται πάντως με υψηλή πιθανότητα επιτυχίας είναι ότι θα δοθεί το πράσινο φώς για την εκταμίευση της δόσης που προσδιορίζεται στη ζώνη των 7 δισ. ευρώ, η οποία και αναμένεται να εκταμιευθεί έγκαιρά, πριν δηλαδή τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου καθώς θα απαιτηθεί μια σειρά από εγκρίσεις στα εθνικά κοινοβούλια.

    Η κυβέρνηση προσέρχεται κρατώντας μικρό καλάθι ως προς τη χρονική στιγμή της συμφωνίας. Παρά τις πιθανότητες «50-50» που έδιναν τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της ευρωζώνης για εξεύρεση λύσης, οι πληροφορίες και οι διαρροές εμφανίζουν αυξημένο το ποσοστό που αφορά την παράταση της εκκρεμότητας, καθώς ΔΝΤ-Βερολίνο έχουν κάνει μεν βήματα προσέγγισης, ωστόσο η μεταξύ τους απόσταση δεν έχει μηδενιστεί. Και αυτό παρά το μήνυμα που έστειλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε δήλωσή του τόνισε ότι «η χώρα μας με την ψήφιση των μέτρων- αντιμέτρων από την ελληνική Βουλή ανταποκρίθηκε πλήρως και εγκαίρως στις υποχρεώσεις της. Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup».

    Μισογεμάτο έσπευσε να δει από την πλευρά του το ποτήρι ο Πιέρ Μοσκοβισί.  «Ελπίζω ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα μπορέσουμε να έχουμε μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και (την δημιουργία) θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος», δήλωσε στο France Inter.

    «Όταν λέω αύριο εννοώ ότι ελπίζω να είναι αύριο, αν δεν είναι αύριο, θα είναι εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε ο γάλλος Επίτροπος. «Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της. Ελπίζω ότι τώρα εμείς οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουμε επίσης τις ευθύνες μας», είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι, στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία».

    Για την Ελλάδα το βέλτιστο σενάριο είναι να εξειδικευτούν τα μέτρα («ει δυνατόν να περιγραφούν αναλυτικά και με νούμερα») και να συμφωνηθεί όσο γίνεται πιο μεγάλη «περίοδος χάριτος», δηλαδή επιμήκυνση με πληρωμή μόνο τόκων.

    Σ΄ αυτό το σημείο άλλωστε εδράζεται και η διαφορά ΔΝΤ-Σόιμπλε, καθώς ο δεύτερος εμμένει σε «μονοψήφιο αριθμό» όσον αφορά στην χρονική διάρκεια της επιμήκυνσης, έναντι της… γενναιόδωρης πρότασης της κ. Λαγκάρντ – με την οποία συμφωνεί, φυσικά, η Αθήνα.

    Ωστόσο η Ευρώπη έχει συνηθίσει να κινείται με τη λογική «πετάμε τη μπάλα παραπέρα» και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται να σχεδίαζε τις τελευταίες ημέρες ένα πλαίσιο συμβιβασμού που θα κινείται στη λογική «τόσο όσο» ώστε να ικανοποιεί και το ΔΝΤ και τη Γερμανία. Μια τέτοια λύση ωστόσο δεν φαίνεται πως καλύπτει την ΕΚΤ η οποία ζητά συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Πηγή:Euro2day.gr 



    ΣΧΟΛΙΑ