• Big Story

    Πλάτων Μονοκρούσος (Eurobank): Πως η Ελλάδα θα φύγει μπροστά

    Πλάτων Μονοκρούσος. Οικονομολόγος


    Το 26,4% άγγιξε η σωρευτική πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 2007-2015. Το 2016 η ελληνική οικονομία δεν μεταβλήθηκε σημειώνοντας ετήσιο πραγματικό ρυθμό μεταβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος 0,0%, ενώ για το έτος που διανύουμε προβλέπεται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέμσατος του 1ου τριμήνου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε στο Go In Crete ο επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Eurobank Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος.

    Ο οικονομολόγος της Eurobank εκτίμησε επίσης ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,3% για να επιστρέψει το πραγματικό ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή του 2007, σε 10 χρόνια από σήμερα. Αν όμως η οικονομία πετύχει πιο “λογικούς” ρυθμούς, όπως για παράδειγμα 2% ετησίως, θα χρειαστούν 15 χρόνια για να επιστρέψουμε στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ με ανάπτυξη 1,5% η επιστροφή τοποθετείται σε 20 χρόνια από σήμερα. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να γίνουν 10 βήματα για να πάει η χώρα μπροστά 

    Περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις

    Η δημιουργία επιχειρηματικού περιβάλλοντος φιλικού προς τις επενδύσεις αποτελεί βασικό μέρος των πολιτικών υποσχέσεων, ωστόσο φαίνεται πως κάθε κόμμα έχει διαφορετική αντίληψη του τι ακριβώς σημαίνει ένα «φιλικό προς τις επενδύσεις μέτρο». Η Eurobank προτείνει την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

    Ενίσχυση Ανταγωνιστικότητας

    H ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της εθνικής στρατηγικής. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου για την ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, επισημαίνεται η ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής διπλωματίας και η βελτίωση των υποδομών – δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες.

    Μακροοικονομική σταθερότητα

    Η διασφάλιση κλίματος μακροοικονομικής σταθερότητας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων.

    Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

    Η εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα συμβάλλει στην περαιτέρω προσαρμογή της ελληνική οικονομίας στα διεθνή πρότυπα.

    Βελτίωση φορολογικού καθεστώτος

    Μία από τις μεγάλες πληγές της ελληνικής οικονομίας. Οι φόροι αλλάζουν, δηλαδή αυξάνονται, διαρκώς τη στιγμή που στην πλειονότητά τους οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τις αγορές με μεταβαλλόμενα φορολογικά καθεστώτα. Η Eurobank πρεοτείνει τη μείωση της φορολογίας, την απλοποίηση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, την εξυγίανση του καθεστώτος επιστροφής ΦΠΑ και την παροχή κινήτρων για τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

    Άρση διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων

    Τι να πει κανείς για τη γραφειοκρατία και τα διοικητικά εμπόδια στην Ελλάδα. Είναι από τα προβλήματα που κάθε κυβέρνηση «ορκίζεται» ότι θα λύσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αγοράς ακινήτων, όπου σε κάθε πράξη απαιτούνται δέκα δικαιολογητικά, όσα και στην Ουγκάντα. Η Eurobank προτείνει την απλοποίηση των μεταφορικών διαδικασιών, την απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης πιστοποιητικών και διενέργειας ελέγχων και τη βελτίωση των υφιστάμενων εκτελωνιστικών και τελωνειακών διαδικασιών.

    Συνθήκες ρευστότητας

    Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας είναι ένα ζήτημα που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις τράπεζες, καθώς χωρίς «ενεργές» τράπεζες η οικονομία χάνει ένα από τα βασικά της συστατικά. Για να δούμε νέο χρήμα, όμως, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια για να απελευθερώσουν πόρους. Η αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

    Μέγεθος αγοράς και βαθμός συγκέντρωσης

    Στη μελέτη επισημαίνεται η ανάγκη προώθησης στρατηγικών συνεργασιών και η αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης της αγοράς. Έτσι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και θα καταστεί ευκολότερη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Θα πρέπει επίσης να ληφθούν μέτρα για την αύξηση του μεγέθους της εγχώριας αγοράς και την υποκατάσταση των εισαγωγών.

    Ενίσχυση τεχνολογικού περιεχομένου εξαγωγών

    Η αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών, η αξιοποίηση συγκριτικού πλεονεκτήματος σε προϊόντα μεσαίας-υψηλής και υψηλής τεχνολογίας, καθώς και η ταχύτερη ενσωμάτωση στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

    Αύξηση δαπανών για R&D

    Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνεργασία με πανεπιστήμια, τεχνικά και τεχνολογικά ιδρύματα και άλλους φορείς.

    Επαναπροσανατολισμός εξαγωγών

    Μέσω της διείσδυσης σε αγορές υψηλού ρυθμού ανάπτυξης και σε δυναμικούς κλάδους του διεθνούς εμπορίου. Σημειώνεται ότι ο μέσος ρυθμός ανάκαμψης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών των οικονομιών της Κεντρικής, Ανατολικής & ΝΑ Ευρώπης την περίοδο 2010-2015 ήταν υψηλότερος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της Ελλάδας. Η πρόσβαση των περισσότερων οικονομιών της περιοχής στο διεθνές εμπόριο την εν λόγω περίοδο βελτιώθηκε περισσότερο από ότι στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ