• Big Story

    Ο Απόστολος Ταμβακάκης ηγείται του επενδυτικού fund EOS Capital Partners

    Ταμβακάκης

    Aπόστολος Ταμβακάκης. Τραπεζίτης. CEO EOS CAPITAL


    Οι Απόστολος Ταμβακάκης, επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης του Latsis Group, Γιάννης Παπαδόπουλος, ιδρυτής της Attica Venture, Λουκάς Πηλίτσης, διευθύνων σύμβουλος και συνέταιρος της Anchorstone Partners, όπως επίσης οι Φίλιππος Κωστελέτος, Ελένη Μπαθιανάκη και Σταύρος Σιώκος ηγούνται του EOS Capital Partners, που αναμένεται να αποτελέσει βασικό βραχίονα του Ταμείου Συμμετοχών (EquiFund), της επενδυτικής πλατφόρμας που έχει συστήσει το υπουργείο Οικονομίας σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF) για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

    Το επενδυτικό σχήμα με κεφάλαια που αναμένεται να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκριθεί στο πλαίσιο του Growth Stage Private Equity Funds, δηλαδή της πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης. Σύμφωνα με το business plan, επενδυτικό στόχο αποτελούν 400 περίπου επιχειρήσεις με τζίρο 25 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο. Οι 40 από αυτές της επιχειρήσεις έχουν ήδη έτοιμα σχέδια ανάπτυξης, που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από το νέο επενδυτικό fund και σε 9 από αυτές οι συζητήσεις και το due diligence έχει ήδη προχωρήσει.

    Στο πλαίσιο του Ταμείου Συμμετοχών, το οποίο θα αποτελεί μια ευρύτερη «επενδυτική πλατφόρμα», θα συσταθούν 12 υποταμεία, με το καθένα από αυτά να καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων. Η επενδυτική πλατφόρμα, δηλαδή το Equi Fund, θα απαρτίζεται από τρία «παράθυρα», και συγκεκριμένα ένα για τον τομέα της καινοτομίας και δύο για τους τομείς της γενικής επιχειρηματικότητας. Οι ανακοινώσεις για τη δημιουργία του Ταμείου αναμένονται εντός του μήνα και μετά την οριστικοποίηση των επενδυτικών σχημάτων που θα συνεισφέρουν στην πλατφόρμα τα πρώτα επενδυτικά κεφάλαια, αναμένεται η ενεργοποίησή του πριν τα τέλη του χρόνου.

    Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Το EquiFund ενισχύεται πλέον με την προσέλκυση πρόσθετων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που στόχο έχουν να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ξένα Funds: Σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για τις μικρομεσαίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόκκινα δάνεια»: Διαφορετική λύση για κάθε τράπεζα εξετάζει η ΕΚΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί παραμένει αναξιοποίητη η επιδότηση δόσεων δανείων σε δικαιούχους του ν.Κατσέλη



    ΣΧΟΛΙΑ