• Big Story

    Τινάζονται στον αέρα τα stress test, «σκουπίδια» οι εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια


    Οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων και τα επικείμενα stress test τινάζονται στον αέρα, ενώ τα collaterals πέφτουν για τον επόπτη στην κατηγορία «σκουπίδια», αν δεν δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς φυσικούς και ηλεκτρονικούς.

    Αυτό υπογραμμίζει μιλώντας στο mononews.gr Έλληνας τραπεζίτης και όπως λέει χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνης, ώστε να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί». Όπως είναι γνωστό οι Ενώσεις των Συμβολαιογράφων αποφάσισαν να απέχουν από τη διενέργεια πλειστηριασμών – με οριακή πλειοψηφία- μέχρι το τέλος του έτους.

    «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει μείζον πρόβλημα» λέει ο ίδιος τραπεζίτης και εξηγεί ότι:

    Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στον επόπτη (SSM) ότι τα 5 δις ευρώ –από τα 15δις ευρώ που πρέπει να μειωθούν τα καθυστερούμενα δάνεια το 2018- θα προέλθουν από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Συνεπώς «αν δεν ξεκινήσουν συστηματικά οι πλειστηριασμοί από την 1η Ιανουαρίου όλα τα πλάνα μείωσης τινάζονται στον αέρα».

    Ταυτόχρονα οι εξασφαλίσεις που έχουν πάρει οι τράπεζες –προσημειώσεις ακινήτων για τη χορήγηση δανείων- καθίστανται μηδενικές από τη στιγμή που η τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε όλα τα ένδικα μέσα.

    Και με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο θα διενεργηθούν τα stress test των ελληνικών συστημικών τραπεζών, «ο επόπτης θα έρθει σε δύσκολη θέση, αφού θέλει δεν θέλει θα πρέπει να μετρήσει ως «σκουπίδια» τα collaterals και αυτό σημαίνει ότι θα ανέβει ο λογαριασμός», όπως χαρακτηριστικά λέει ο τραπεζίτης.

    Στον αέρα όμως κινδυνεύει να τιναχθεί και η αξιολόγηση αφού βασικό προαπαιτούμενο είναι να κλείσει το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια τους.

    Η αποχή των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να παίρνει θέση –στο Eurogroup- σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της αποχής των συμβολαιογράφων.

    Αλλά και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με μία σκληρή ανακοίνωση άσκησε δριμεία κριτική σημειώνοντας ότι η αποχή «υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης, της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα».

    «Το τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να στοχεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και έχει προβεί σχετικά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες» σημειώνουν στην ανακοίνωση τους οι Έλληνες τραπεζίτες, υπογραμμίζουν ότι: « Η ομαλή και απρόσκοπτη είσπραξη των απαιτήσεων είναι και πράξη ευθύνης απέναντι στους συνεπείς δανειολήπτες» και τονίζουν πως «η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και για τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    »Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ομαλή λειτουργία των χορηγήσεων δανείων στηρίζεται και στη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να παρέχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η εκ των πραγμάτων στέρηση της δυνατότητας για λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης υποσκάπτει τις θεμελιώδεις αρχές της τραπεζικής πίστης και της οικονομίας και βέβαια αντίκειται στο Σύνταγμα.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζίτες: Οι πλειστηριασμοί γίνονται μόνο για τους μπαταχτσήδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοπ στους πλειστηριασμούς έως το τέλος του χρόνου βάζουν οι συμβολαιογράφοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BofA/Merrill Lynch: Γιατί «κλαδεύει» τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ