• Οικονομία

    Στήριξη από ΕΚΤ στην ιταλική οικονομία: Επιλέξιμα ως collateral και ομόλογα χωρών που μπορεί να υποβαθμιστούν

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Τη δυνατότητα ένταξης ομολόγων κρατών που δεν πληρούν το κριτήριο της επιλεξιμότητας με βάση την επενδυτική βαθμίδα, στο πρόγραμμα QE, αποφάσισε σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά ιταλικών κρατικών τίτλων ακόμα και μετά από την πιθανή υποβάθμισή της από την S&P.

    Η S&P Global Ratings αναμένεται να αξιολογήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας την Παρασκευή, η οποία επί του παρόντος κατατάσσεται σε δύο βαθμούς πάνω από τον επενδυτικό βαθμό με αρνητικές προοπτικές. Η υποβάθμιση θα ήταν ένα βήμα προς τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ζώνης του ευρώ από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

    Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενέκρινε σήμερα προσωρινά μέτρα για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών της ευρωζώνης λόγω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), απόφαση που επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ιταλικούς τίτλους ακόμη και μετά από μια πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

    Όπως ανακοινώθηκε η απόφαση συμπληρώνει το ευρύτερο πακέτο υποστήριξης που έχει ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα στις 7 Απριλίου 2020. Τα μέτρα στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως collateral στο ευρωσύστημα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πράξεις παροχής ρευστότητας και να συνεχίσουν έτσι να παρέχουν χρηματοδότηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

    Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην επιλεξιμότητα των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων και των εκδοτών τέτοιων περιουσιακών στοιχείων που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ποιότητας πιστοληπτικής ικανότητας στις 7 Απριλίου 2020 σε περίπτωση επιδείνωσης των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας που αποφασίστηκε από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που έγιναν δεκτοί στο Ευρωσύστημα για όσο διάστημα καθώς οι αξιολογήσεις παραμένουν πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο πιστωτικής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο στοχεύει στην αποφυγή πιθανών προκυκλικών επιπτώσεων. Η απόφαση διασφαλίζει την ύπαρξη επαρκών διαθεσίμων για εγγυήσεις, εργαλείο που είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή χρηματοδότησης από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δύσκολης περιόδου.

    Αναλυτικά, η ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

    -Tα στοιχεία ενεργητικού και οι εκδότες τους που πληρούσαν τα κριτήρια ελάχιστης πιστοληπτικής αξιολόγησης όσον αφορά την επιλεξιμότητα των ενεχύρων στις 7 Απριλίου του 2020 (BBB- για όλα τα στοιχεία ενεργητικού, εκτός των τιτλοποιημένων δανείων (ABS) θα συνεχίσουν να επιλέξιμα σε περίπτωση υποβαθμίσεων, εφόσον η αξιολόγηση τους παραμένει στο επίπεδο ή πάνω από το επίπεδο του ΒΒ. Αυτό διασφαλίζει ότι τα στοιχεία ενεργητικού και οι εκδότες τους που βρίσκονταν στην επενδυτική βαθμίδα όταν το Διοικητικό Συμβούλιο υιοθέτησε το πακέτο χαλάρωσης των κανονισμών για τα ενέχυρα παραμένουν επιλέξιμα ακόμα και αν η πιστοληπτική τους αξιολόγηση υποβαθμίσει δύο μονάδες χαμηλότερα από το σημερινό ελάχιστο αποδεκτό επίπεδο.

    – Για να μπορούν να υπαχθούν στην εξαίρεση, τα στοιχεία ενεργητικού πρέπει να πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των ενεχύρων

    – Οι μελλοντικές εκδόσεις από εκδότες που έχουν υπαχθεί στην εξαίρεση θα είναι επίσης επιλέξιμες εφόσον πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια επιλεξιμότητας

    – Τα προγράμματα καλυμμένων ομολογιών που θεωρούνται ως τώρα επιλέξιμα θα υπαχθούν και αυτά στην εξαίρεση, με τους ίδιους όρους.

    – Τα τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) που θεωρούνται ως τώρα επιλέξιμα και για τα οποία στο υπάρχον πλαίσιο το ελάχιστο επίπεδο αξιολόγησης είναι το Α- θα υπαχθούν στην εξαίρεση εφόσον η αξιολόγηση τους παραμείνει πάνω από το ΒΒ+

    – Τα στοιχεία ενεργητικού που η πιστοληπτική τους αξιολόγηση δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια θα υπόκεινται σε κούρεμα μα βάση την αξιολόγησή τους.



    ΣΧΟΛΙΑ