• Business

    ΕΚΤ: Δε θα τονωθεί ο δανεισμός κρατικών ομολόγων

    ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν προτίθεται να προχωρήσει στη χαλάρωση των όρων περί δανεισμού κρατικών ομολόγων – τουλάχιστον όχι στην επερχόμενη συνεδρίαση της Πέμπτης 9 Μαρτίου – καθώς διάφορα εμπόδια πολιτικής, νομικής αλλά και τεχνικής φύσεως δεν επιτρέπουν το δανεισμό μεγαλύτερου μέρους από το 1,4 τρισ. ευρώ κρατικού χρέους που έχουν ήδη αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

    Η ΕΚΤ επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να δανείζουν κρατικά ομόλογα που έχουν αγοραστεί μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), σε επενδυτές που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ως collateral σε βραχυπρόθεσμα δάνεια στην αγορά repo.

    Υπενθυμίζεται ότι τoν Ιανουάριο του 2017, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ άνοιξαν την πόρτα σε αλλαγές στους όρους δανεισμού του κρατικού χρέους, καθώς η έλλειψη σε κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης που έχει προκαλέσει το QE ανάγκασε τους επενδυτές να πληρώνουν επιτόκια-ρεκόρ για να δανειστούν κρατικό χρέος.

    Αν όμως μια εταιρεία δεν είναι σε θέση να διαθέσει τα απαιτούμενα collateral όταν της ζητηθεί, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και με χρεοκοπία, με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για το σύνολο του χρηματοοικονομικού συστήματος.

    Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και οι πιο αυστηροί κανονισμοί με τους οποίους έχουν έρθει αντιμέτωπες οι επενδυτικές τράπεζες μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, έχουν «στεγνώσει» την αγορά από κρατικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης όπως είναι τα γερμανικά, που θεωρούνται η πιο αξιόπιστη μορφή collateral. Mετά από αυτό που συνέβη στα τέλη του 2016, οι επενδυτές φοβούνται μια επανάληψη του φαινομένου στο τέλος του Μαρτίου, όταν οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν τα βιβλία τους.

    Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης (9 Μαρτίου) είναι πολύ μικρές, ενώ εξίσου απίθανη είναι και μια χαλάρωση των κανονισμών από την Κομισιόν, η οποία είναι υπεύθυνη για το ρυθμιστικό πλαίσιο. Πάντως, αξιωματούχος των Bρυξελλών δήλωσε στο Reuters πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αποφασιστεί οποιαδήποτε χαλάρωση των κανονισμών για τις συμφωνίες επαναγοράς, στις οποίες γίνεται ανταλλαγή collateral με ρευστό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών 8,5% για την Alpha Trust – Ανδρομέδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όμιλο-γίγαντα αξίας 13,5 δισ. δολ. ιδρύουν η Aberdeen Asset Management και η Standard Life

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 620 εκατ. ευρώ προχώρησε η Fraport Greece



    ΣΧΟΛΙΑ