• Big Story

    Νέος «κόκκινος» πονοκέφαλος 13 δισ. για τις τράπεζες


    Νέο «κόκκινο» πονοκέφαλο, ύψους 13 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Πρόκειται για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προς ΔΕΚΟ, αλλά προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες, δάνεια για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς κλπ. Το συνολικό ύψος τους σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαμορφώνεται στα 12,8 δισ. ευρώ.

    Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα εν λόγω δάνεια, διότι δεν είχαν ενέχυρα αφού υπήρχε η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, η οποία όμως σήμερα έχει μηδενική αξία. Παράλληλα οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου οι τράπεζες να κυνηγήσουν τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.

    Το πρόβλημα συνίσταται στο γεγονός ότι οι δανειολήπτες δεν «πιέζονται» για να αποπληρώσουν το δάνειο τους, καθώς καλύπτονται από το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ενώ, είναι και πολύ δύσκολο, όσα από τα συγκεκριμένα δάνεια βγαίνουν στο «κόκκινο» να πουληθούν σε εταιρείες διαχείρισης, διότι ουσιαστικά σήμερα δεν έχουν καμιά εγγύηση.

    Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν λάβει προβλέψεις για τα συγκεκριμένα δάνεια, οι οποίες προβλέψεις σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% και επιπλέον συνεχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν πρόσθετες προβλέψεις καθώς δημόσιες επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταφεύγουν στο δανεισμό.

    Η πίεση που δέχονται οι τράπεζες από τα «κόκκινα» με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου είναι έντονη, καθώς «τρέχουν» να περιορίσουν τα καθυστερούμενα ανοίγματα τους, και να πιάσουν τους στόχους μείωσης κατά 40 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019, να τα μειώσουν δηλαδή στα 67 δισ. ευρώ, από 108 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2016.

    Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι χρησιμοποιώντας όλα τα «εργαλεία», όπως ρυθμίσεις δανείων, πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, διαγραφές οφειλών, ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμούς ενυπόθηκων ακινήτων, θα πιάσουν τον στόχο μείωσης των καθυστερούμενων δανείων.

    Σημειώνουμε ότι η μείωση του υπολοίπου των καθυστερούμενων δανείων θα προέλθει κατά 21% από τα στεγαστικά (περίπου 8,4 δισ. ευρώ), ένα 22% από τα καταναλωτικά (ποσό πέριξ των 8,8 δισ. ευρώ) και κατά 58% (δηλαδή 23 δισ. ευρώ) από τα επιχειρηματικά δάνεια.

    Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης που έχουν συμφωνήσει οι ελληνικές τράπεζες με τον SSM τον Μάρτιο φέτος το υπόλοιπο των ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) θα πρέπει να «κλείσει» στα 105,2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο να διαμορφωθεί στα 103,4 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο στα 102 δισ. ευρώ και στο τέλος του έτους να έχει υποχωρήσει στα 98,2 δισ. ευρώ. Για φέτος ο προγραμματισμός βάσει των στόχων είναι τα ΜΕΑ να υποχωρήσουν κατά 7,6 δισ. ευρώ, ενώ κατά 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν οι καθυστερούμενες οφειλές το 2018 και κατά 17 δισ. ευρώ το 2019 ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα δάνεια του ΔΝΤ “οδηγούν σε θάνατο από φυματίωση”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ακραία φτώχεια χτύπησε την πόρτα 1,4 εκατ. Ελλήνων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 15 -16 Μαΐου ψηφίζονται στη Βουλή τα νέα μέτρα – Ποιες οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ