• Big Story

    Γιατί ο κροίσος Mr Jumbo προτιμά να παίζει μπάλα στη Β’ και Γ’ Εθνική

    • NewsRoom
    Jumbo Βακάκης

    Απόστολος Βακάκης. Επικεφαλής Jumbo


    Καυστικός και με αφοπλιστική ειλικρίνεια όπως πάντα ο Mr Jumbo, Απόστολος Βακάκης, παρουσίασε χθες στην Ένωση Θεσμικών Θεσμικών Επενδυτών, τα επιτεύγματα της «μικρής» όπως την αποκάλεσε εταιρείας, η  περιλαμβάνεται όμως στις πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Ο Απόστολος Βακάκης, χαρακτήρισε την ελληνική οικονομία «αδρανή» η οποία ενώ έτρεχε με ρυθμούς 15%, από τα μέσα Αυγούστου άλλαξε και έχει «ταβανιάσει». Επίσης, παρομοίασε την Ελλάδα σαν μια «τρύπια σαμπρέλα», στην οποία όσο αέρα και να βάλεις στη συνέχεια χάνεται, ενώ αναφερόμενος στον ανταγωνισμό τόνισε ότι θα πρέπει να «ματώσει για να τον νικήσει».

    «Δεν μπορεί ο ανταγωνισμός να αγοράζει τζίρο και μερίδια αγοράς, διότι κάποια στιγμή θα ξεμείνει από λεφτά, όταν η Jumbo έχει λεφτά και δεν ξέρει τι να τα κάνει. Η εταιρία διαθέτει κεφάλαια, κρίσιμη μάζα, αλλά και υποδομές για να στηρίξουν τη λειτουργία της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Απόστολος Βακάκης, έκανε θετικές προβλέψεις για τη νέα χρονιά που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, αναμένοντας αύξηση του τζίρου από 7%-9% με σημαντική ενίσχυση από τις αγορές του εξωτερικού, όπως αυτή της Ρουμανίας που αναπτύσσεται με ρυθμούς +50% και της Βουλγαρίας με +25%. Η Ρουμανία των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, θα συνεισφέρει το 50% που δίνει σήμερα η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει τον επόμενο μήνα να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο υπερκατάστημα στη ρουμανική πόλη Σούσεβα, και έχει προγραμματιστεί τη λειτουργία δύο ακόμα καταστημάτων μέχρι το τέλος της χρήσης, ενώ στο πλάνο του είναι η δημιουργία δικτύου 25 καταστημάτων.

    Πάντως ο κ. Βακάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης «στις όμορες αγορές», πάντοτε εντός του πλαισίου των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, περιοχές που χαρακτήρισε ως «άγονη γραμμή». «Προτιμάμε να παίζουμε μπάλα, στη Β’ και Γ’ Εθνική. Δεν μας ενδιαφέρει η Δυτική Ευρώπη» τόνισε χαρακτηριστικά. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα κάθε τέσσερα χρόνια, αναδιαρθρώνουμε τη στρατηγική μας όταν άλλες εταιρείες παραμένουν αδρανείς και αναμένουν τις εξελίξεις χωρίς να κάνουν τίποτα». Όταν ο Μr Jumbo ρωτήθηκε για το αν σκέπτεται να φτιάξει κατάστημα στο Ελληνικό, απάντησε αφοπλιστικά, ότι «όταν δεν υπάρχει αγορά και κυρίως καταναλωτές δεν μπορείς να φτιάξεις τίποτα».

    Η Jumbo στηρίζει την ανάπτυξη της στις ξένες αγορές, με την Κύπρο να επανέρχεται σε ανοδικούς ρυθμούς και τα καταστήματα να εμφανίζουν άνοδο +4% με +5%.

    Επενδύσεις

    Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, η διοίκηση της εταιρίας διατηρεί τον ετήσιο προϋπολογισμό της στα 45-50 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 2 νέων υπερκαταστημάτων (ένα στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κατερίνη και ένα στη Ρουμανία), ενώ δεν αποκλείει και την επέκταση των αποθηκευτικών της χώρων με νέα επένδυση. Επίσης, η εταιρία επενδύει στο ηλεκτρονικό της κατάστημα που διαθέτει πλέον πλήθος κωδικών, εκτιμώντας ότι αποφέρει τζίρο «δύο υπερκαταστημάτων». Η ηλεκτρονική σελίδα αρχικά διέθετε 3.000 κωδικούς, στη συνέχεια ενέταξε 10.000 κωδικούς και σύντομα θα φθάσει τους 24.000.

    Το ομόλογο των 250 εκατ. ευρώ

    Όσον αφορά την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 250 εκατ. ευρώ που προτείνει η διοίκηση της εταιρίας στην προσεχή τακτική γ.σ των μετόχων της, ο κ. Βακκάκης εξήγησε ότι πρόκειται να αντικαταστήσει υπάρχον (αλλά μη χρησιμοποιημένο) απλό ομολογιακό δάνειο, το οποίο θα φέρει μικρότερο κόστος. Συμπλήρωσε ότι αυτό θεωρητικά θα εξυπηρετήσει την ανάπτυξη στη Ρουμανία και το cash flow της εταιρίας, ωστόσο όπως ανάφερε «δεν ξέρω αν θα το χρειαστούμε», μια και η Jumbo διαθέτει υψηλά διαθέσιμα και αυτοχρηματοδοτεί τις επεκτάσεις της.

    Η Jumbo σε αριθμούς

    Ο όμιλος παιχνιδιών Jumbo για το οικονομικό έτος 2016/2017 (που ολοκληρώθηκε στις 30/6/2017), εμφάνισε ενοποιημένα κέρδη μετά τους φόρους ύψους 131 εκατ. ευρώ και καταγράφοντας αύξηση 8,04% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2015/2016 που είχαν ανέλθει στα 121,6 εκατ. ευρώ.

    Οπως υπογραμμίζει η εισηγμένη, πάνω από το ένα τρίτο της καθαρής κερδοφορίας ο Βακάκης το διανέμει στους μετόχους-συνεταίρους του.

    Κατά συνέπεια, στην επερχόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, η διοίκηση θα εισηγηθεί τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 48.981.513,24 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,36 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή (136.059.759 μετοχές).

    Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ήδη καταβάλει με τη μορφή προμερίσματος από τις 28 Μαρτίου 2017 ποσό 24.490.756,62 ευρώ και αναμένεται, με την έγκριση της γενικής συνέλευσης, να διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό των 24.490.756,62 ευρώ που αντιστοιχεί σε 0,18 ευρώ (μεικτό)/μετοχή.

    Μετά την παρακράτηση φόρου 15%, το υπόλοιπο του μερίσματος ανέρχεται σε 0,1530 ευρώ ανά μετοχή.

    Αναφορικά με τα ετήσια αποτελέσματα, οι ενοποιημένες πωλήσεις κατέγραψαν αύξηση 6,88% και ανήλθαν στα 681,43 εκατ. ευρώ, από 637,56 εκατ. που ήταν ο τζίρος της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (2015/2016).

    Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε και η νέα οικονομική χρήση (Ιούλιος 2017 – Ιούνιος 2018), καθώς στο πρώτο τρίμηνο (Ιούλιος 2017 – Σεπτέμβριος 2017), ο τζίρος αυξήθηκε κατά 12% περίπου, ενώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ομίλου, για τη νέα οικονομική χρήση οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 6% και 9%.

    Οπως παρατηρεί ο όμιλος, η διατήρηση του μεταφορικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού έτους συντέλεσε στη μερική αντιστάθμιση της πίεσης στο μεικτό περιθώριο κέρδους από την ισοτιμία ευρώ – δολάριο και τη συνεχιζόμενη πολιτική αποπληθωρισμού που εφαρμόζεται στην ελληνική αγορά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Jumbo: Απογειώθηκαν οι πωλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: JUMBO: Μόλις κυκλοφόρησε την πρώτη ελληνική διαφήμιση με gay ζευγάρι (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H Wood αναβαθμίζει την Jumbo του Απ.Βακάκη



    ΣΧΟΛΙΑ