• Big Story

    Οι χώρες και οι κλάδοι που θα «απογειώσουν» τις ελληνικές εξαγωγές το 2018


    «Θαύματα» θα μπορούσαν να κάνουν οι ελληνικές εξαγωγές εάν είχαν την κατάλληλη στήριξη. Την εκτίμηση αυτή έρχεται να υποστηρίξει και η έρευνα της Euler Hermes που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα για τις προοπτικές της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να εμφανίσουν πρόσθετα έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ το 2018.

    Και αυτό όχι γιατί άλλαξε κάτι θεαματικά στις συνθήκες και το περιβάλλον που δραστηριοποιούνται οι εξαγωγείς, αλλά κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

    Με βάση την παραπάνω έρευνα οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη χρονιά κατά 337 εκατ. ευρώ προς την Ιταλία κατά 243 εκατ. ευρώ προς την Γερμανία, κατά 223 προς την Τουρκία, κατά 213 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, κατά 176 εκατ. ευρώ προς την Βουλγαρία και κατά 162 εκατ. ευρώ προς τις ΗΠΑ.

    Σημαντική άνοδο αναμένεται και προς την Αίγυπτο (+143 εκατ. ευρώ), την Ισπανία (+129 εκατ. ευρώ), την Ρουμανία (+111 εκατ. ευρώ), το Ηνωμένο Βασίλειο (+110 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (+87 εκατ. ευρώ).

    Για άλλη μια φορά οι κλάδοι που θα ηγηθούν της ανάπτυξης των εξαγωγών είναι της ενέργειας, της αγροδιατροφής και των χημικών προϊόντων, οι οποίοι διαχρονικά συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εξωστρέφεια της χώρας.

    Όπως παρατηρούν οι αναλυτές της Euler Hermes, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή και οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν μια μοναδική ευκαιρία να διευρύνουν περαιτέρω το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές.

    Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως λένε θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις των εξωστρεφών επιχειρήσεων, μιας και η ΕΕ αποτελεί τον κύριο προορισμό των ελληνικών προϊόντων (απορροφούν περίπου το 55%).

    Καταλυτικό ρόλο παίζει και η άρση της αβεβαιότητας που ταλάνισε την χώρα το προηγούμενο διάστημα. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Euler και της Allianz, Katharina Utermohl συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή του κλίματος και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων.

    Από εδώ και πέρα, όπως λέει η ίδια, είναι στο χέρι της χώρας μας να εκμεταλλευθεί τις τεράστιες δυνατότητες που έχει στο κομμάτι των εξαγωγών, ειδικά στον αγροδιατροφικό τομέα όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Η πρόταση της Euler Hermes

    Η Euler από την πλευρά της, πάντως, προτείνει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τα πλεονεκτήματα που έχει στον αγροδιατροφικό τομέα. Συγκεκριμένα προτείνει τα εξής:

    Ενίσχυση της απόδοσης της γεωργικής παραγωγής:  χρήση προηγμένης τεχνολογίας και μεγαλύτερα αγροκτήματα

    Βελτιώσεις του κατασκευαστικού στοιχείου της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων (πακετάρισμα, ποιότητα): Μετατόπιση από το μεγάλο όγκο σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

    Εστίαση σε επώνυμα προϊόντα: Κορυφαίοι εθνικοί παίκτες οι οποίοι θα μπορούν να αντέξουν στον έντονο ανταγωνισμό σε χώρες με υψηλά εισοδήματα, επιτυγχάνοντας παράλληλα υψηλές ανταμοιβές

    Σύμφωνα με την εταιρεία πιστώσεων, η Ελλάδα μπορεί να ευνοηθεί περαιτέρω εστιάζοντας και σε αγορές πέραν της ΕΕ που έχουν μεγάλες προοπτικές όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Το ισχυρό Ευρώ, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια καθώς όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της δεν αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δισεκατομμύρια στα πόδια του: Ο Έλληνας κροίσος της λίστας Forbes
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρειος Πάγος: Ο απολυμένος έχει δικαίωμα να διεκδικεί δεδουλευμένα και τρία χρόνια μετά την απόλυσή του
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κολέγιο Αθηνών: Ο Νίκος Τσαβλίρης αναλαμβάνει τα ηνία



    ΣΧΟΛΙΑ