• Big Story

    Συμεών Παληός: Πώς τα «βρήκε» με την RBS – Τρομακτική βουτιά 36% για τη μετοχή του

    Συμεών Παληός ναυτιλία

    Συμεών Παληός, επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιρειών Diana Shipping και Diana Containerships


    Τεράστια πτώση της τάξεως του 36,22% καταγράφει στη συνεδρίαση της Wall Street της Τετάρτης ο τίτλος της εισηγμένης στο NASDAQ ναυτιλιακής Diana Containerships, μαρτυρώντας ότι η αγορά δεν είδε με καλό μάτι την τροποποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης που έχει με την RBS αλλά και τη σύναψη δύο νέων δανείων ύψους 75 εκατ. δολ.

    Παληός

    Τι προβλέπει η νέα συμφωνία με την RBS

    Η ναυτιλιακή Diana Containerships, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Συμεών Παληός, ήρθε σε συμφωνία με την Royal Bank of Scotland (RBS) και να αναθεωρήσει τους όρους της εξασφαλισμένης δανειακής της σύμβασης -που ανέρχεται στα 148 εκατ. δολάρια συνολικά- προς όφελός της.

    Ειδικότερα, η ναυτιλιακή πρόκειται να καταβάλει 85 εκατ. δολάρια από το ποσό των 128,9 εκατ. δολαρίων του δανείου που βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τις 30 Ιουνίου του 2017. Η δόση αυτή θα καλυφθεί μέσω δύο νέων δανειακών συμβάσεων συνολικού ύψους 75 εκατ. δολαρίων, ενώ ένα ποσό 10 εκατ. πρόκειται να καταβληθεί σε μετρητά.

    Από αυτά τα 75 εκατ., η ναυτιλιακή Diana Shipping πρόκειται να δανείσει στη θυγατρική της τα 40 εκατ. δολ., ενώ τα υπόλοιπα 35 εκατ. θα χορηγηθούν μέσω δανείου από την εταιρεία Addiewell.

    Η διοίκηση της Diana Containerships γνωστοποίησε ότι παρείχε ως εγγύηση για τα 2 νέα δάνεια που συνήψε τα 11 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διαθέτει στο στόλο της. Τα δάνεια έχουν ορίζοντα λήξης τους 18 μήνες ενώ δίνονται με ετήσιο επιτόκιο 6% για τους πρώτους 12 μήνες, το οποίο θα αυξηθεί στο 9% τους επόμενους τρεις μήνες και θα διαμορφωθεί στο 12% τους τελευταίους τρεις.

    Ωστόσο, σημαντική θετική εξέλιξη της νέας συμφωνίας με την RBS αποτελεί το γεγονός ότι η ναυτιλιακή κατόρθωσε να άρει τη ρήτρα που συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική συμφωνία και προέβλεπε την απαγόρευση νέων εξαγορών πλοίων.

    Ο κ. Παληός, που είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Diana Containerships, σχολίασε σχετικά ότι «Είμαστε ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι καταφέραμε πλήρως να αναθεωρήσουμε τους όρους της δανειακής μας σύμβασης με την RBS, η οποία μας εξασφαλίζει ουσιαστική κεφαλαιακή αξία στους μετόχους μας. Επιπλέον, τα νέα δάνεια θα δώσουν τη δυνατότητα στην εταιρεία να εκμεταλλευτεί τις βελτιωμένες συνθήκες της αγοράς των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων, όπως επίσης, μέσω νέων εναλλακτικών λύσεων, να μειώσει τη μόχλευση στον ισολογισμό».

    Από τη μεριά του, ο ανεξάρτητος διευθυντής της Diana Shipping Απόστολος Κοντογιάννης, ανέφερε ότι «Μας χαροποιεί το γεγονός ότι η νέα δανειακή σύμβαση είναι εξασφαλισμένη με καλύτερους όρους, ειδικά μετά τη συμφωνία που πέτυχε (η Diana Containerships) με την πιστώτρια τράπεζα RBS».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σ. Παληός: Reverse split με αναλογία 1 προς 7 για την Diana Containerships

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες δικαστικές περιπέτειες για τον Γ. Οικονόμου και την DryShips



    ΣΧΟΛΙΑ