• Big Story

    Πήτερ Γεωργιόπουλος: Τι συμβαίνει με τον εφοπλιστή; Έντονο παρασκήνιο στις εταιρείες του

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής Gener8 Maritime


    Μέχρι και πέρσι τέτοιες μέρες ο εφοπλιστής Πήτερ Γεωργιόπουλος κατείχε από μια θέση στα διοικητικά συμβούλια και των τριών ναυτιλιακών εταιρειών που είχε ιδρύσει ή είχε εισάγει στην αμερικανική χρηματογορά.

    Σήμερα, θέση διατηρεί στο διοικητικό συμβούλιο μόνο της μίας, της Gener8 Maritime που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και παράλληλα βρίσκεται στο στόχαστρο της πεινασμένης για εξαγορές ναυτιλιακής Frontline, συμφερόντων του Νορβηγού κροίσου John Fredriksen, ο οποίος έχει βαλθεί και πάλι να την αποκτήσει, από τη στιγμή και οι τρεις διαδοχικές προσπάθειες να εξαγοράσει την DHT Holdings έπεσαν «στο κενό».

    Πρόσφατα η Aegean Marine Petroleum Network -η οποία εξειδικεύεται στην προμήθεια bunkers- ανακοίνωσε ότι το δεξί χέρι του εφοπλιστή, ο Νικόλας Ταβλάριος δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία από το συμβούλιο των μετόχων κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης για να επανεκλεγεί και έτσι παραιτήθηκε από την προεδρία.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr, τον Οκτώβριο ο κ. Γεωργιόπουλος παραιτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη ναυτιλιακή Genco Shipping & Trading κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς ποτέ δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι ακριβείς λόγοι της αυτής του της κίνησης.

    Οπότε γεννιέται μια εύλογη απορία: Τι ακριβώς συμβαίνει με τον εφοπλιστή;

    Σύμφωνα πάντα με πηγή που βρίσκεται κοντά του και επικαλείται η TradeWinds, δεν πρέπει να βιαστεί κανείς να προχωρήσει σε συμπεράσματα που -αν μη τι άλλο- θα είναι βασισμένα μόνο σε εικασίες, ελλείψει χειροπιαστών αποδείξεων για το παραμικρό.

    Η πηγή αυτή επισημαίνει ότι οι 2 αποχωρήσεις -από τη μια, αυτή του κ. Γεωργιόπουλου από τη Genco και από την άλλη, εκείνη του κ. Ταβλάριου από την Aegean Marine– δεν συνδέονται με κανένα τρόπο, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει την πικρία του εφοπλιστή απέναντι στα funds που διοικούν το dry bulk «όχημά» του και τον οδήγησαν ουσιαστικά στην έξοδο.

    Από την άλλη, το γεγονός ότι ο κ. Ταβλάριος έφυγε από την Aegean Marine, είναι μια διαφορετική περίπτωση καθώς βασίζεται στα απογοητευτικά αποτελέσματα της χρήσης του πρώτου τριμήνου του 2017.

    Το μόνο στο οποίο συγκλίνουν οι δυο περιπτώσεις είναι στο γεγονός ότι και στις δύο οι μέτοχοι ήταν αυτοί που τις προκάλεσαν με τη στάση τους. Στη μεν Genco, οι μέτοχοι (τα funds) δεν συμφωνούσαν με τον τρόπο διοίκησης του εφοπλιστή και στη δε Aegean Marine, οι μέτοχοι διαφώνησαν με την επανεκλογή του κ. Ταβλάριου στο διοικητικό συμβούλιο λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων.

    Όπως και να ‘χει, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, κανείς δεν πρέπει να βιαστεί να εκτιμήσει καταστάσεις, καθώς ο κ. Γεωργιόπουλος εξακολουθεί να παραμένει βασικός μέτοχος των δύο ναυτιλιακών του και ένας καθόλα ισχυρός εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Ολοκλήρωσε big deal 68 εκατ. δολ. στο ξηρό φορτίο ο Γιώργος Οικονόμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τρίζει» η Clarksons: Γιατί κορυφαία στελέχη του ναυλομεσιτικού γίγαντα πωλούν τις μετοχές τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί Β. Μαρινάκης, Χ. Βαφειάς και Γ. Καραγεωργίου αγωνιούν για τη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ