• Big Story

    Γιώργος Οικονόμου: Αυτό είναι το deal που θα δώσει το «φιλί της ζωής» στην Ocean Rig

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής Cardiff Marine


    Ως σανίδα σωτηρίας φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής η εταιρεία Lundin Petroleum για την εταιρεία γεωτρήσεων Ocean Rig, της οποίας ηγείται ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, μετά και το τελευταίο deal που συνήψε στον τομέα αυτό.

    Συγκεκριμένα, η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου εξάσκησε μία option που συμπεριλαμβάνονταν στο αρχικό ναυλοσύμφωνο και προέβλεπε την επέκταση της διάρκειας ναύλωσης της ημιβυθιζόμενης πλατφόρμας γεωτρήσεων Leiv Eiriksson (κατασκευής 2001 και με δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος 2.290 μέτρων), που ανήκει στο στόλο της Ocean Rig.

    H Lundin Petroleum, κάνοντας χρήση ενός ειδικού όρου, παρέτεινε τη ναύλωση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της ελληνικών συμφερόντων εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά option που εξασκεί η νορβηγική εταιρεία και αφορά στη συγκεκριμένη πλατφόρμα γεώτρησης. Όπως ανακοινώθηκε, η Ocean Rig έχει προσφέρει άλλες δύο option στη Lundin, παρέχοντας με αυτό το τρόπο ουσιαστικά επτά options, οι οποίες μπορούν (στην περίπτωση που εξασκηθούν) να αποφέρουν στην εταιρεία που ελέγχει ο Έλληνας εφοπλιστής έσοδα ύψους έως και 85 εκατ. δολαρίων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε σχετικά πως «είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που μας παρέχει ο μεγαλύτερος μας πελάτης στη Νορβηγία και υπό την προϋπόθεση της επιτυχημένης αναδιάρθρωσης της Ocean Rig, έχουμε ως στόχο την επέκταση αυτής της σχέσης και μακροπρόθεσμα».

    Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή της Lundin να επεκτείνει τη διάρκεια του ναυλοσυμφώνου της πλατφόρμας Leiv Eiriksson ενδέχεται να «ανακουφίσει» την Ocean Rig η οποία ήδη έχει τρία πλοία-γεωτρύπανα και άλλη μία πλατφόρμα γεώτρησης εκτός δραστηριότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, η αναδιάρθρωση της Ocean Rig προχωράει πλέον χωρίς εμπόδια, καθώς το fund Highland Capital Management αποφάσισε πρόσφατα να αποσύρει την ένστασή του και να επιτρέψει στο αρμόδιο δικαστήριο των Νήσων Κέιμαν να προχωρήσει τις διαδικασίες που προβλέπει το Άρθρο 15, στο οποίο έχει υπαχθεί η εταιρεία από το Μάρτιο του 2017. Ο Έλληνας εφοπλιστής είχε σχολιάσει ότι η κίνηση αυτή αποδεικνύει τις ισχυρές βάσεις του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει η εταιρεία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Οικονόμου: Νέα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη – Ο ρόλος της Kalani

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Οικονόμου: Θρίαμβος στο δικαστήριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Οικονόμου: Εξασφάλισε ναύλωση και για το τέταρτο νεοαποκτηθέν newcastlemax της η DryShips



    ΣΧΟΛΙΑ