• Big Story

    Συμφωνία (για αγρίους): Πιέσεις για πλεονάσματα 3,5%

    economy


    Μία ακόμα δοκιμασία στο… Survivor της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές θέτει στην κυβέρνηση η απαίτηση του Βερολίνου για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε βάθος πενταετίας, μία απαίτηση που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πέντε χρόνια λιτότητας ακόμα, σε μία χώρα που ακόμη παλεύει να συνέλθει από τις συνέπειες της επταετούς λιτότητας που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

    Το Μαξίμου φαινόταν να έχει συμβιβαστεί με την ιδέα της διατήρησης των (πολύ) υψηλών πλεονασμάτων από το 2018 έως και το 2020, για τρία χρόνια δηλαδή, όμως οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανία επιδεικνύει τώρα σκληρότερη στάση και προτίθεται να ζητήσει να επεκταθεί ο στόχος του 3,5% για δύο ακόμα χρόνια, ως και το 2022. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για αλματώδη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια πάνε… περίπατο, αφού τα υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα σημαίνουν μικρό μόνο περιθώριο για αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε μία συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, είτε εντός είτε εκτός πλαισίου “μνημονίου”.

    Για την ώρα, βέβαια, οι αριθμοί βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε υποθέσεις, καθώς εκκρεμούν τα οριστικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 24 Απριλίου. Τότε θα φανεί ποιο ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα που κατέγραψε η Ελλάδα και πώς διαμορφώθηκε η ανάπτυξη, και με βάση αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση είτε θα αποκτήσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό ατού, αν αυτά είναι καλύτερα των αναμενομένων, είτε θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αν αυτά είναι κατώτερα των προσδοκιών.

    Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τις 24 Απριλίου οι επικεφαλής των θεσμών, καθώς θα περιμένουν να δουν και να επεξεργαστούν τα στοιχεία της Eurostat πριν μπουν ξανά σε εξειδικευμένες συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που αναμένονται στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εν τω μεταξύ δεν θα υπάρχουν διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση τόσο του επικαιροποιημένου μνημονίου με την Κομισιόν, όσο και του “νέου” μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα καθορίζει το πλαίσιο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Το δημοσιονομικό είναι αυτή τη στιγμή το ένα από τα δύο μεγάλα θέματα που “καίνε” την κυβέρνηση, με το άλλο να είναι το ζήτημα του χρέους: η Αθήνα περιμένει από τους Ευρωπαίους να εξειδικεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσβλέποντας σε μία θετική εξέλιξη που αφενός θα πείσει το ΔΝΤ να μπει χωρίς επιφυλάξεις στο ελληνικό πρόγραμμα, αφετέρου θα περιορίσει επικοινωνιακά τις αντιδράσεις για τις συνέπειες των νέων μέτρων που συνεπάγεται η συμφωνία με τους δανειστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέρκελ και Λαγκάρντ συναντιούνται και συζητούν για το ελληνικό χρέος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Σε 8 ημέρες αναλαμβάνει τα ηνία της Πειραιώς. Η αγωνία στο κατακόρυφο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντάισελμπλουμ: «Μπορεί να φταίει η κούρασή μου για τις δηλώσεις για τον Νότο»



    ΣΧΟΛΙΑ