• Big Story

    Παρασκήνιο με Rothschild: Οι αγορές, τα ομόλογα και οι Κινέζοι

    ομόλογα


    Η Ελλάδα το θέλει, οι Ευρωπαίοι το θέλουν, το ΔΝΤ το θέλει, όμως το θέμα είναι αν η επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές με μία δοκιμαστική έστω έκδοση ομολόγου είναι πρακτικά εφικτή μέσα στους επόμενους μήνες, για πρώτη φορά από το 2014.

    Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν τις προηγούμενες μέρες ότι μετά την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι, με την ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014 με νέο, σε συνδυασμό με μία μικρή επιπλέον έκδοση. Όμως η αλήθεια είναι πως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν.

    Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πάρει εντός του Ιουνίου την οριστική του απόφαση για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Αυτό ενδεχομένως να κριθεί σε μεγάλο βαθμό και στο σημερινό Eurogroup, από το αν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως ζητά το ΔΝΤ. Αν όλα πάνε καλά, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της στις αρχές Ιουλίου την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), και τότε θα είναι εφικτή η επιστροφή στις αγορές ακόμα και μέσα στον Ιούλιο. Αν το ΔΝΤ καθυστερήσει, τότε λογικά θα καθυστερήσει και η επιστροφή στις αγορές.

    Ωστόσο, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αποφασίσει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι ακόμα και στο ενδεχόμενο που δεν υπάρχει το “ΟΚ” της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE, αν κριθεί ότι υπάρχει επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον που μπορεί να καταστήσει την έκδοση επιτυχημένη. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως υπήρξαν θετικές εξελίξεις κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έλαβε δεσμεύσεις από κινεζικά funds ότι θα συμμετείχαν σε μία τέτοια έκδοση. Παράλληλα, η επενδυτική τράπεζα Rothschild, που ενεργεί ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκεται σε επαφή με επενδυτές προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει ενδιαφέρον για ένα ελληνικό ομόλογο, και από αυτές τις επαφές θα κριθεί το κατά πόσον είναι εφικτή πράγματι η άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

    Είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το πόσο θα “κοστίσει” αυτή η υποθετική έκδοση ομολόγου. Για να είναι επωφελής η ανταλλαγή του πενταετούς ομολόγου του 2014, θα πρέπει να γίνει με επιτόκιο χαμηλότερο του 4,75%, με το οποίο έγινε τότε η έκδοση. Όμως ακόμα και αν πράγματι επιτευχθεί μία απόδοση της τάξεως του 4,5%, το επιτόκιο θα είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερο από αυτό με το οποίο δανείζεται σήμερα η Ελλάδα από τον ESM – η διαφορά, βέβαια, είναι ότι η έκδοση θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα, και σε αυτό ακριβώς είναι που προσβλέπει η κυβέρνηση με τους σχεδιασμούς της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: «Σε δύο χρόνια ψήφισε δύο Μνημόνια ο Τσίπρας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σόιμπλε εναντίον Λαγκάρντ στον πόλεμο για το χρέος. Όλες οι εξελίξεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιος επιχειρηματίας έχει , κατά τον Αλαφούζο “και χρέη και θράσος”;



    ΣΧΟΛΙΑ