• Big Story

    Κανένας έλεγχος για όσους έβγαλαν εμβάσματα σε τράπεζες στο εξωτερικό το 2009 – 2011

    ESM

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Στον “πάγο” μπαίνουν, μέχρι νεωτέρας, οι αναδρομικοί έλεγχοι που αφορούν σε φορολογούμενους οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στείλει σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ από το 2009 έως το 2011.

    Οι έλεγχοι αυτοί, με βάση τη “λίστα εμβασμάτων” που ζητήθηκε από τις τράπεζες, αποτελούσαν ένα από τα “όπλα” του υπουργείου Οικονομικών από τα οποία προσδοκούσε σημαντικά έσοδα στο πλαίσιο των ελέγχων για φοροδιαφυγή. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ που κρίνει παράνομους και αντισυνταγματικούς τους αναδρομικούς φοροελέγχους περιπλέκει την κατάσταση: Το Δημόσιο υποστηρίζει πως η αποκάλυψη αυτών των εμβασμάτων αποτελεί νέο στοιχείο, και επομένως θα πρέπει να υπόκειται σε δεκαετή, και όχι σε πενταετή παραγραφή. Καταλαβαίνει κανείς ότι με την πενταετή παραγραφή θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να παραγραφούν πολλά “ένοχα” εμβάσματα, ειδικά με τους ρυθμούς με τους οποίους διεξάγονται οι έλεγχοι.

    Όμως υπάρχει και ο αντίλογος, που λέει ότι δεν πρόκειται για νέα στοιχεία, αλλά για στοιχεία τα οποία ήταν ήδη διαθέσιμα, αφού τα ποσά αυτά υπήρχαν σε καταθέσεις λογαριασμών σε ελληνικές τράπεζες, και άρα θα όφειλαν οι φορολογικές αρχές να έχουν αξιοποιήσει εγκαίρως αυτά τα στοιχεία. Οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις είναι αντικρουόμενες, κι έτσι είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας που θα κληθεί να δώσει τη λύση.

    Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τον ερχόμενο Οκτώβριο, και μέχρι τότε οι έλεγχοι για τη λίστα εμβασμάτων μπαίνουν αναγκαστικά στο “συρτάρι”, με τους ελεγκτές να επικεντρώνουν αντίθετα τις προσπάθειές τους στη φοροδιαφυγή της τελευταίας πενταετίας, σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας και με προτεραιότητα σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για “οσμή” φοροδιαφυγής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιώργος Πιτσιλής: Άμεση αντίδραση στο δημοσίευμα του mononews για τον σταυρολεξάκια υπάλληλο της ΔΟΥ Ηρακλείου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Attica Bank παρέχει στη Δικαιοσύνη κάθε ζητούμενο στοιχείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βολές Λοβέρδου σε κυβέρνηση για τα λαθραία της ΣΕΚΑΠ: Ολιγωρία και συγκάλυψη



    ΣΧΟΛΙΑ