• Big Story

    Ανεβαίνει ο λογαριασμός: Πάνω από 14 δις μέτρα έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ


    Αν από χθες που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα στη Βουλή προσπαθείτε να υπολογίσετε πόσα μέτρα μας έχει “φορτώσει” η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εδώ είμαστε για να σας βοηθήσουμε: ο λογαριασμός πλέον, με βάση τα όσα έχουν ψηφιστεί έως και για το 2021, ξεπερνά τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Πρόκειται για ένα ποσό ιλιγγιώδες και τρομακτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα χρήματα βγαίνουν από τις δικές μας τσέπες, και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πώς προκύπτει. Την απάντηση τη δίνει το ίδιο το πολυνομοσχέδιο: οι περικοπές των συντάξεων θα μας “στοιχίσουν” 2,72 δις ευρώ, η μείωση του αφορολογήτου 2,06 δις ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών… μόνο 143 εκατομμύρια ευρώ. Σύνολο, 4,92 δις ευρώ. Τώρα, προσθέστε αυτά τα 4,92 δις ευρώ στα 9,22 δις ευρώ μέτρων που έχει φέρει από το 2015 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (εκ των οποίων τα 5,45 δις ευρώ αφορούν σε φόρους και τα 2,49 δις σε συντάξεις), και έχετε το τελικό ποσό, που φτάνει στα 14,14 δις ευρώ…

    Ναι, αλλά τα αντίμετρα;”, μπορεί να ρωτήσει κάποιος. Τα αντίμετρα, αν και πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση, δεν είναι στο χέρι της, αλλά στο χέρι του… κακού ΔΝΤ, το οποίο έχει την αρμοδιότητα (αν βέβαια συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, γιατί και αυτό ακόμα παίζεται) να αποφασίζει αν και ποια αντίμετρα θα εφαρμοστούν, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, ενώ στο χέρι του Ταμείου είναι επίσης και το αν οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου θα εφαρμοστούν όπως προβλέπεται το 2020 ή ένα χρόνο νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Ναι, αλλά με αυτά τα μέτρα θα πάρουμε την ελάφρυνση του χρέους, θα μπούμε στο πρόγραμμα QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα βγούμε στις αγορές”, θα πει κάποιος άλλος. Όμως και πάλι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλα αυτά θα γίνουν, τουλάχιστον όχι σύντομα: Βερολίνο και ΔΝΤ συνεχίζουν να κονταροχτυπιούνται, εμμένοντας στις απόψεις τους, και είναι ορατό το ενδεχόμενο όλα αυτά να μείνουν στον “αέρα” μέχρι το φθινόπωρο, όταν από τις γερμανικές εκλογές θα προκύψει η νέα κυβέρνηση, που θα επιληφθεί του θέματος. Βέβαια, στο μεταξύ θα μείνει στον “αέρα” και η ελληνική οικονομία, με τις προοπτικές ανάπτυξής της να υπονομεύονται και να κινδυνεύει η Ελλάδα να μην πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, οδηγώντας ενδεχομένως και σε νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό!

    Και η σκληρή λιτότητα δεν έχει τέλος και το χειρότερο, δεν έχει ούτε αντίκρισμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ρίχνει φως» η ΔΕΗ στο Project Μελίτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στέργιος Πιτσιόρλας: Η αβεβαιότητα λήγει – Υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Παπαδημούλης: Πρέπει να ολοκληρωθεί η τελική συμφωνία στο Eurogroup



    ΣΧΟΛΙΑ