• Big Story

    Νέα στρατηγική Κυριάκου: Η (πρώην) μεσαία τάξη και το κέντρο


    Με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που περίμεναν πολλοί προχωρούν οι ζυμώσεις στα κόμματα του κέντρου, μετά την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως έγραφε το mononews.gr ήδη από την επομένη της εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μπορεί μακροπρόθεσμα να αποτελεί απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, όμως βραχυπρόθεσμα είναι πολύ πιο «επικίνδυνος» για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, με στελέχη των δύο κομμάτων να… γλυκοκοιτάζουν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

    Ένα από αυτά τα στελέχη ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος την Πέμπτη διεγράφη κακήν-κακώς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με προσωπική απόφαση της Φώφης Γεννηματά, μία απόφαση που προφανώς αποτελεί μήνυμα και σε άλλα στελέχη του κόμματος που μπορεί να έχουν την ίδια θετική διάθεση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Η αλήθεια είναι ότι ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε «φλερτάρει» πολύ έντονα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις «θετικό γεγονός» την εκλογή του, όμως αυτό που εξόργισε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ήταν η αναφορά του σε μέλη του κόμματος που πιθανόν να αποχωρήσουν από το ΠΑΣΟΚ για να ενταχθούν στη ΝΔ του Κυριάκου, μία αναφορά που φαινόταν σαν να προλειαίνει το έδαφος για μία εκτεταμένη «μετακόμιση» στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη προς Συγγρού μεριά.

    Προκειμένου να μη ρισκάρει την εκδήλωση μίας τέτοιας διασπαστικής κίνησης, η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να κάνει μία «επίδειξη πυγμής», διαγράφοντας εν μία νυκτί τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πρόσκειται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, και διαμηνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν θα δεχθεί αντίστοιχες συμπεριφορές από βουλευτές της.

    Όμως θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να ανακόψει το ρεύμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό του κόμματος και οδηγεί προς τη ΝΔ του Κυριάκου; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά απλώς την πιο προβεβλημένη.

    Και φυσικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στο Ποτάμι, που επίσης νιώθει την… καυτή ανάσα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι συμπαθής σε πολλά στελέχη της παράταξης – ήδη ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει εκφραστεί ανοιχτά με θετικά λόγια για την εκλογική νίκη του.

    Όλα αυτά απλώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που είχαν εκφραστεί ήδη εδώ και εβδομάδες, για εκδήλωση φυγόκεντρων τάσεων στα δύο κόμματα σε περίπτωση εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ.

    Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε ο ίδιος με την πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ως αρχηγός του κόμματος να κάνει ένα δυνατό άνοιγμα προς τον χώρο του κέντρου, διαμηνύοντας πως θέλει να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξαρτήτως του τι ψήφιζαν στο παρελθόν, τονίζοντας με νόημα πως «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

    «Θέλουμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα τους πολίτες οι οποίοι αισθάνονται πολιτικά άστεγοι, αυτούς οι οποίοι αναζητούν πολιτική στέγη στο κέντρο του πολιτικού φάσματος, στο χώρο ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Επεσήμανε ακόμα ότι οραματίζεται μία ΝΔ που «θα αγκαλιάσει τον επιχειρηματία, τον νέο αγρότη, τον εργαζόμενο, τον άξιο δημόσιο υπάλληλο».

    Είναι φανερό ότι το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο πολιτικό, προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά και κοινωνικό, προς κοινωνικές ομάδες που τα τελευταία χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία και ο νέος πρόεδρος του κόμματος θέλει να τις φέρει πίσω. Το άνοιγμα αυτό αφορά κυρίως στους λιγότερο προνομιούχους, αλλά και στην (πρώην) μεσαία τάξη, που έχει πληγεί στα χρόνια των μνημονίων από απανωτά χτυπήματα.

    Αν κρίνουμε από τις πρώτες, σπασμωδικές αντιδράσεις τόσο των «κεντρώων» κομμάτων, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, το άνοιγμα αυτό ήδη αποδίδει καρπούς…



    ΣΧΟΛΙΑ