• Πολιτική

    ΝΔ: Η κυβέρνηση ευνοεί Χρυσή Αυγή και κουκουλοφόρους-Τι απαντά ο Καλογήρου

    Κυριάκος Μητσοτάκης ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις ποινών για την περίπτωση εγκληματικών οργανώσεων καθώς και μετατροπές κακουργημάτων σε πλημμελήματα. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για εύνοια προς τη Χρυσή Αυγή και ανοχή προς τους κουκουλοφόρους, αναφέροντας ως «απαράδεκτες» τις «μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ».

    «Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου», τονίζει η ΝΔ που καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες διατάξεις πριν καν κατατεθούν στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει άμεσα τις «προβληματικές διατάξεις» που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα, καθώς όπως αναφέρει «οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πειραιώς:

    «Το νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση το Υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπει απαράδεκτες μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, όσο και για την κατασκευή και κατοχή μολότοφ.

    Οι σκανδαλώδεις αυτές διατάξεις ευνοούν ευθέως τη Χρυσή Αυγή, αλλά και τους ταραξίες και τους κουκουλοφόρους που καταστρέφουν καθημερινά ανενόχλητοι δημόσια και ιδιωτική περιουσία, έχοντας μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε παρασκευαστήρια μολότοφ.

    Η εύνοια της κυβέρνησης προς τη Χρυσή Αυγή δεν είναι καινούργια, αφού εδώ και τέσσερα χρόνια καθυστερεί τη δίκη της με φαιδρά προσχήματα. Όπως δεν είναι καινούργια και η ανοχή της στους κουκουλοφόρους που έχουν καταλάβει τα πανεπιστήμια εξευτελίζοντας την έννοια του ασύλου.

    Ως εδώ. Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει αμέσως τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και να μην τις καταθέσει καν στη Βουλή».

    Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες της ΝΔ

    Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, ο Μιχάλης Καλογήρου έκανε την εξής δήλωση:

    «Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ή προσποιείται ότι αγνοεί τη διαδικασία η οποία τηρείται κατά την επεξεργασία των κωδίκων. Επαναλαμβάνουμε, ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δηλαδή  πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων.

    Έχουμε ξεκαθαρίσει εξαρχής, ότι η δημόσια διαβούλευση αποτελεί για εμάς, ουσιαστική και όχι τυπική διαδικασία, κατά την οποία προσδοκούμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή. Για το λόγο αυτό, όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί, θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Είναι επίσης γνωστό, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, έχει δώσει λύσεις στο θέμα των αιθουσών και των δικασίμων, συμβάλλοντας καίρια στην επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής.

    Η δημιουργία εντυπώσεων σχετικά με τα θέματα λειτουργίας και απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αποτελεί, δυστυχώς, πάγια τακτική και επαναλαμβανόμενο θεσμικό ατόπημα της ΝΔ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά Μ. Καλογήρου: Με τον νέο Ποινικό Κώδικα ευνοείτε την Χρυσή Αυγή!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα: Η Βουλή κρίνει την άρση της ασυλίας Πολάκη για το τηλεφώνημα στον Στουρνάρα



    ΣΧΟΛΙΑ