• Big Story

    Μπλοκάκια. Το νέο μεγάλο κόλπο με τις εισφορές και τις κρυφές χρεώσεις


    Η αρχική ανακούφιση για την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μειώσει (προσωρινά) τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκια στο 9,22% γρήγορα έδωσε τη θέση της στον σκεπτικισμό: τα “σκοτεινά” σημεία πίσω από την απόφαση αυτή είναι πολλά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους απανταχού “μπλοκάκηδες”, οι οποίοι καλούνται να… φορέσουν τις κουκούλες και να “δείξουν” τους εργοδότες που δεν πληρώνουν το ποσοστό της εισφοράς που τους αναλογεί.

    Σύμφωνα λοιπόν με την εκτενή εγκύκλιο που εκδόθηκε την Τρίτη, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που έχουν έως δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορά 9,22% (και όχι 27%) σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία με τον εργοδότη τους για την καταβολή του υπολοίπου της εισφοράς (που επιβαρύνει τον εργοδότη), καταγγέλλοντας κατ’ ουσίαν τον εργοδότη τους ότι παρανομεί αρνούμενος να πληρώσει το μερίδιό του.

    Αν και πρόκειται για μία ρύθμιση που υποτίθεται ότι “προστατεύει” τους εργαζομένους με μπλοκάκι από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική: η ρύθμιση αυτή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους εργαζομένους, οι οποίοι θα βρεθούν σε πολλές περιπτώσεις αντιμέτωποι με το δίλημμα να “καρφώσουν” τους εργοδότες τους και να κινδυνεύσουν με απόλυση, ή να αποδεχθούν μείωση αποδοχών ή να πληρώνουν μόνοι τους ολόκληρη την εισφορά τους, ώστε να μην κινδυνεύσουν να μείνουν στο δρόμο.

    Αν δηλαδή θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, αυτό που “κερδίζουν” οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια είναι απλώς ένα νέο, σοβαρό σημείο τριβής με τους εργοδότες τους…

    Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικρατεί με τους εργαζομένους με μπλοκάκι που έχουν τρεις ή τέσσερις ή περισσότερους εργοδότες, καθώς σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται το φαινόμενο των ασφαλιστικών εισφορών δύο ταχυτήτων: για τους δύο εργοδότες ισχύει η εισφορά 9,22%, με υποχρέωση των εργοδοτών να καλύψουν το μερίδιό τους, ενώ για τους υπόλοιπους η εισφορά του εργαζομένου εκτοξεύεται στο 26,9%, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 167 ευρώ.

    Μάλιστα, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι για όσους πληρώνουν εισφορές 26,9% που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πλήρωναν έως τώρα θα μπει ένα πλαφόν ώστε να θεωρούνται ασφαλιστικά ενήμεροι αν καταβάλλουν εισφορά αντίστοιχη με την προηγούμενη, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει στην εγκύκλιο που κυκλοφόρησε χθες και άρα μέχρι νεωτέρας η ρύθμιση αυτή παραπέμπεται στις… καλένδες.

    Όμως ζημιωμένοι από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας κινδυνεύουν να βγουν και πολλοί εργοδότες, καθώς πιθανότατα θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές για τους εργαζομένους τους με μπλοκάκια που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο του 9,22%, για το χρονικό διάστημα που δεν το έπρατταν.

    Εν τω μεταξύ, βέβαια, με χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν ήδη κλείσει τα μπλοκάκια τους από τον Ιανουάριο, για να γλιτώσουν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον νέο τρόπο υπολογισμών των εισφορών “εκτροχιάζεται”, καθώς είναι φανερό ότι οι εισπρακτικοί στόχοι για τον ΕΦΚΑ είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθούν.

    Με άλλα λόγια, το νέο σύστημα εισφορών πλήττει ΚΑΙ τους εργαζομένους με μπλοκάκι, ΚΑΙ τους εργοδότες, αλλά ΚΑΙ τον ίδιο τον ΕΦΚΑ. Τεράστιο κατόρθωμα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άδειος ο κρατικός κορβανάς – Στους πολίτες τα έξοδα για τις νέες ταυτότητες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Αθήνα οι αγρότες με τα τρακτέρ – Αποφασισμένοι να δουν τον Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Eίμαστε εδώ»: Το συγκινητικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»



    ΣΧΟΛΙΑ