• Big Story

    Η Moody’s προειδοποιεί: Μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα υποψήφια να φύγει από το ευρώ. Καμία άλλη

    • NewsRoom


    Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις παλινωδίες της θα οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη μάλλον κάνει μέγα λάθος (και προφανώς το ξέρει). Εξαιτίας της καθυστέρησης να κλείσει η αξιολόγηση ο οίκος Moody’s κρούει τον  κώδωνα του κινδύνου για πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη λέγοντας πως υπό τις τρέχουσες συνθήκες αποτελεί  την μοναδική χώρα της ένωσης που διατρέχει έναν τέτοιο κίνδυνο. Ειδικότερα, σε έκθεσή του με τίτλο “Πληροφορίες για το πώς ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη αντανακλάται στην αξιολόγηση της Moody’s”, ο διεθνής οίκος σημειώνει πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας – πέραν της Ελλάδας – από την ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική αύξησής της φέτος λόγω της ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην ΕΕ.

    Παρότι είναι απίθανο ότι κάποιο από αυτά τα κόμματα θα κερδίσει επαρκή πολιτική στήριξη ώστε να έχει εντολή για αίτημα εξόδου από την ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον, εντούτοις θα μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας την υποστήριξη για συμμετοχή στην ευρωζώνη.

    “Εκτός από την Ελλάδα, η Moody’s πιστεύει πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλή”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Colin Ellis, Chief Credit Officer του οίκου και συν-συγγραφέας της έκθεσης. “Σε κάθε περίπτωση αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών”, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οποιαδήποτε έξοδος χώρας – μέλους από την ευρωζώνη, θα είναι μια υπαρξιακή στιγμή για την ένωση, καθώς θα αποδείξει πως η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη, σημειώνει η Moody’s.

    Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η έξοδος μιας χώρας και η επαναφορά σε δικό της νόμισμα δεν συνεπάγεται αυτόματα και την χρεοκοπία της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Moody’s θα επικεντρωνόταν στην αλλαγή της οικονομικής αξίας των υποχρεώσεων αποπληρωμής του χρέους της εν λόγω χώρας σε σχέση με την αρχική του αξία, εξηγεί ο οίκος.

    Η Moody’s θα κατέληγε σε μια χρεοκοπία μόνο αν με την επαναφορά του εθνικού νομίσματος οι επενδυτές λάμβαναν τίτλους μειωμένης αξίας σε σχέση με τους αρχικούς  αποτιμημένους σε ευρώ τίτλους, αναφέρει ο οίκος.

    “Στην τελική το ενιαίο νόμισμα είναι ένα πολιτικό κατασκεύασμα που στηρίζεται στη σταθερή λαϊκή υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών”, δήλωσε ο Ellis. “Οποιαδήποτε ένδειξη ότι αυτή η λαϊκή υποστήριξη έχει υποχωρήσει σε βασικά κράτη μέλη, θα μπορούσε να έχει επηρεάσει αρνητικά την λαϊκή στήριξη και σε άλλες χώρες της ένωσης αυξάνοντας τα πιστωτικά ρίσκα”, καταλήγει ο ίδιος.



    ΣΧΟΛΙΑ