• Big Story

    Μεγάλες απώλειες για την μετοχή της Lamda μετά τον σάλο με το Ελληνικό


    Μεγάλη πτώση της τάξεως του 4,2% σημείωσε η μετοχή της Lamda Development στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μία εξέλιξη που ασφαλώς αποδίδεται στην πρωτοφανή «τρικλοποδιά» του υπουργείου Πολιτισμού στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, με τον χαρακτηρισμό του μεγαλύτερου μέρους της επένδυσης ως… αρχαιολογικού χώρου. Από την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος με αποτέλεσμα να κλείσει με σημαντικές απώλειες στα 4,26 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε μια συνεδρίαση η εταιρία έχασε πέριξ των 15 εκ ευρω σε κεφαλαιοποίηση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση της εταιρείας στην επιθετική κίνηση κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, και δεν είναι σαφές αν υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί λόγω της εξέλιξης αυτής η σύμβαση παραχώρησης και να καταρρεύσει το μεγαλόπνοο έργο, που αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας και σε πλήρη ανάπτυξη να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα.

    Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς προσπάθησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην εξέλιξη της επένδυσης στο Ελληνικό ούτε στρέφεται ενάντιά της» και «δεν δεσμεύει την περιοχή στο Ελληνικό  ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα», όμως μάλλον δεν έπεισε και πολλούς για τις… αγαθές προθέσεις του – και σίγουρα όχι τους χρήστες του Διαδικτύου, που έδωσαν ρέστα το Σαββατοκύριακο στο ξεκαρδιστικό hashtag #Elliniko_Arxaia στο Twitter.

    Και αν κανείς για κάποιον ανεξήγητο λόγο αμφέβαλλε ακόμα για την… αλλεργία που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συγκεκριμένη επένδυση, ήρθαν και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση για το θέμα ως… κερασάκι στην τούρτα: «Από πού κι ως πού στην Ελλάδα για μια επένδυση πρέπει να πάει πίσω το θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων; Αν ήταν έτσι το μετρό θα είχε γίνει εδώ και δεκαετίες και θα είχαν καταστραφεί τα αρχαία», σχολίασε μεταξύ άλλων, δηλώνοντας «απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων».

    Βέβαια, δεν είναι ο μόνος στην κυβέρνηση που είναι «απολύτως κατά των ιδιωτικοποιήσεων». Μία αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος όπου βρεθεί κι όπου σταθεί εξαπολύει πυρά κατά του ΤΑΙΠΕΔ και του επικεφαλής του, Στέργιου Πιτσιόρλα, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στην πώληση του 17% της ΔΕΗ.  Σε συνέντευξη του ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «το γεγονός ότι το 17% της εταιρείας είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ επί των ημερών των προηγουμένων κυβερνήσεων δεν σημαίνει πως πρέπει να πωληθεί. Αυτό βεβαίως το γνωρίζει ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος εμφανίζεται τώρα να κάνει πως το αγνοεί  – και αυτό γεννά ερωτήματα».

    Και μετά αναρωτιούνται στο Μαξίμου γιατί οι περισσότεροι σοβαροί ξένοι επενδυτές ακούν «Ελλάδα» και τρέχουν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/simeon-palios-neo-navlosimfono-gia-ti-diana-ti-stigmi-pou-analites-dinoun-psifo-empistosinis-stin-eteria/66433

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



    ΣΧΟΛΙΑ