• Σχόλιο Αγοράς

    Προβάδισμα της Grivalia έναντι της Εurobank στο ταμπλό. Εξασθενεί ο τραπεζικός ενθουσιασμός


    Μετατόπιση του επενδυτικού κοινού από τη μετοχή της Eurobank στη μετοχή της Grivalia, λόγω του discount που είχε η δεύτερη έναντι της πρώτης, παρατηρείται μετά τον αρχικό ενθουσιασμό.

    Συγκεκριμένα, για έναν κάτοχο της Eurobank φαινόταν βάση αναλυτών πιο συμφέρον να πουλήσει τις «μητρικές» μετοχές και να αγοράσεις τόσες Grivalia που να μπορούσε να αποκτήσει ξανά τον αρχικό αριθμό των μετοχών Eurobank που είχε στο χαρτοφυλάκιο του, δεδομένου ότι θα διακρατήσει τις μετοχές της Grivalia μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

    Με την στρατηγική αυτή, «γλιτώνει» εν μέρει, βραχυπρόθεσμα και τις αναταράξεις από τον MSCI, στα τέλη της εβδομάδας.

    Στο ταμπλό, η μετοχή της Eurobank ενισχύεται 4,18% από +24,89% στην αρχή των συναλλαγών, ενώ η Grivalia καταγράφει κέρδη 7,39% από +15,20% στην αρχή των συναλλαγών.

    Σημαντική άνοδο σημειώνει και η μετοχή της Trastor(+8,11%), της θυγατρικής εταιρείας εκμετάλλευσης ακινήτων της Τρ. Πειραιώς.

    Ο αρχικός ενθουσιασμός εξασθενεί, με τον κλαδικό δείκτη τραπεζών από το +11,57% στο +1,5% στις 14.00 ώρα Ελλάδος. Πέρα της Eurobank και της Alpha Bank (+1,4%), οι Τρ. Πειραιώς και ETE γύρισαν σε αρνητικό έδαφος.

    Στο υπόλοιπο ταμπλό, με κέρδη άνω του 1% κινούνται οι OΛΠ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Coca Cola, Σαράντης και Βιοχάλκο. Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΔΕΗ (-0,88%), Τιτάνας (-0,81%) ενώ σταθεροποιητικά βρίσκονται οι Jumbo και ΟΤΕ.

    Διορθώνει η μετοχή του ΙΑΣΩ (-3,51%) μετά το +28,67% εβδομαδιαία κέρδη.

    Σημαντικός ο όγκος συμβολαίων και στο ΣΜΕ της Eurobank καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 38.000 συμβόλαια, ενώ το open interest από την εκκαθάριση της Παρασκευής διαμορφώνεται στα 37.194 συμβόλαια.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι ενισχυμένη και διαμορφώνεται στα 38 εκ. ευρώ. Τα 25,6 εκατ. ευρώ πραγματοποιηθεί στη Eurobank και Grivalia.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ