• Big Story

    Μαρινόπουλος: Τι θα κάνουν Πειραιώς και Εθνική. Όλο τι παρασκήνιο από το ΔΣ της Alpha Bank


    Έμπρακτα στήριξε η Alpha Bank το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας Μαρινόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας προχώρησε σε έγκρισή του ομόφωνα. Η κίνησή της Alpha Βank ήταν καίρια αφού είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια και είναι ενδεικτικό ότι τα μέλη του δ.σ., σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσαν την εκτίμηση ότι ο σχεδιασμός στον οποίο η διοίκηση της τράπεζας συνέβαλε σημαντικά μπορεί να δώσει λύση και να διασωθεί η εταιρεία με την οποία συναρτώνται οι θέσεις εργασίας 15 χιλιάδων εργαζομένων καθώς και η βιωσιμότητα μιας ολόκληρης μεγάλης αλυσίδας επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο.

    Αυτό που επίσης πάντως επισημάνθηκε είναι ότι ο δρόμος παραμένει μακρύς για να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει το σχέδιο αλλά πλέον με φως να διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ.

    Η συμβολή της Alpha Bank ήταν κρίσιμη σε όλη τη διάρκεια της επίπονης διαδικασίας και στελέχη με γνώση του θέματος εκφράζουν την προσδοκία ότι η λύση θα «περπατήσει», αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες για την Μαρινόπουλος.

    Αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, θα εγκρίνουν επίσης το σχέδιο που ήδη πέρασε από το δ.σ. της Eurobank, αφού ήδη έχει ολοκληρωθεί θετικά η διαδικασία εξέτασης απί τις αρμόδιες επιτροπές.

    Υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος τονίζει στο mononews ότι θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη μια διαφορετική εξέλιξη αφού όλες οι τράπεζες συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο και περιλαμβάνει την συμμετοχή των μετόχων της Μαρινόπουλος, των πιστωτριών τραπεζών και της Σκλαβενίτης.

    Η νέα εταιρεία Μαρινόπουλος, με νέο ΑΦΜ, όπως προβλέπει ο πτωχευτικός νόμος, θα ελέγχεται από την Σκλαβενίτης, η οποία θα επενδύσει συνολικά 125 εκ.ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκ.ευρώ ενώ οι πιστώτριες τράπεζες θα χορηγήσουν δάνειο ύψους 360 εκ.ευρώ, με δικαίωμα κεφαλαιοποίησής του και απόκτησης του 25% της νέας Μαρινόπουλος. Το δάνειο θα έχει επιτόκιο μόλις 1,5% και δεκαετή διάρκεια με το βάρος στη λήξη του.

    Τα συνολικά κεφάλαια με τα οποία θα προικοδοτηθεί η νέα εταιρεία θα αποτελέσουν κεφάλαιο κίνησης ενώ θα χρησιμοποιηθούν για εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, οι οποίες όπως έχει αποκαλύψει το mononews, θα υποστούν κούρεμα της τάξης του 50% ενώ το υπόλοιπο ποσό των οφειλών θα πληρωθεί άμεσα και με μετρητά. Χωρίς κούρεμα θα γίνει η καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται οι υποχρεώσεις της παλαιάς, το προσωπικό και το δίκτυο ενώ από τα κεφάλαια που θα εισφερθούν θα χρησιμοποιηθεί ως ενδιάμεση χρηματοδότηση που είναι αναγκαία για τη λειτουργία περί τα 80 εκ.ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκ.ευρώ από τη Σκλαβενίτης και τα υπόλοιπα από το δάνειο.

    Πληροφορίες φέρουν να εντάσσεται στο σχέδιο και η δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στην Κύπρο, η οποία θα περάσει στη νέα εταιρεία.



    ΣΧΟΛΙΑ