• Τράπεζες

    Λύση «πακέτο» για πρώτη κατοικία και οφειλές νοικοκυριών


    Λύση «πακέτο», όχι μόνο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και για τις οφειλές των νοικοκυριών συνολικά, ετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν, το πρωί της Παρασκευής, με τραπεζίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί.

    Στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου, διαπιστώθηκε ότι κυβέρνηση και Ένωση Τραπεζών έχουν κάνει πολλή δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα και στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα εστιάζει μεν στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τα αδύναμα νοικοκυριά, αλλά θα επεκτείνεται και στα συνολικά χρέη που βαρύνουν τα νοικοκυριά.

    Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει πιο ισχυρούς «κόφτες», ώστε να αποτρέπεται η χρήση των ευνοϊκών διατάξεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές – ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε, μάλιστα, «νάρκη στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος» τα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

    Οπως είναι γνωστό, ο νόμος Κατσέλη πήρε δίμηνη παράταση, προκειμένου να καταρτιστεί το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η προστασία είναι προαπαιτούμενο για την κυβέρνηση που χαράσσει μία γενικότερη εθνική στεγαστική πολιτική.

    Από την άλλη οι τραπεζίτες είναι «δέσμιοι» απέναντι στον επόπτη τον SSM, καθώς θα πρέπει να επιτύχουν τους αυστηρούς στόχους μείωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων τους μέχρι το τέλος του 2021. Οι δανειστές δεν επιθυμούν να παραταθεί η ισχύς του νόμου Κατσέλη και πιέζουν προς την κατεύθυνση των πλειστηριασμών, αλλά και για τον εντοπισμό των στρατηγικά κακοπληρωτών.

    Ν. Καραμούζης: «Είμαστε σε σωστό δρόμο»

    «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, κυρίως τα θέματα της πρώτης κατοικίας και είχαμε μια θετική προσέγγιση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ΕΕΤ.

    Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι «και οι δυο πλευρές θέλουν να βρουν λύσεις που προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο και την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως διασφαλίζουν την ευρωστία και την προοπτική του τραπεζικού συστήματος». «Είμαστε σε σωστό δρόμο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

    «Δεν μπορώ να σχολιάσω, είμαστε σε αρχικό στάδιο συζητήσεων», απάντησε ο κ. Καραμούζης ερωτηθείς εάν το πλαίσιο προστασίας μετά τον νόμο Κατσέλη θα είναι με μειωμένη αξία.

    Στη συνάντηση, εκτός από τον πρωθυπουργό, μετείχαν ακόμη, από την πλευρά της κυβέρνησης, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας-Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, και από την πλευρά των τραπεζών ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλας Καραμούζης, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, ο κ. Γιώργος Αρώνης και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χαρούλα Απαλαγάκη.



    ΣΧΟΛΙΑ