• Big Story

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέο παιχνίδι με τα social media

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχηγός ΝΔ


    Μία επικοινωνιακή τακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, αλλά ελάχιστα αξιοποιείται στην Ελλάδα, παρά την τεράστια δυναμική της, έχει αρχίσει να εφαρμόζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, επιστρατεύοντας στη “μάχη” της προσέλκυσης ψηφοφόρων τα social media.

    Facebook και Twitter αποτελούν σήμερα δύο πολύτιμα εργαλεία για κάθε πολιτικό που θέλει να χτίσει το προφίλ του, καθώς σε αυτά έχουν πλέον λογαριασμούς οι περισσότεροι Έλληνες, και ειδικά οι πιο δυναμικές ηλικίες, κι έτσι ένας πολιτικός που θέλει να προσεγγίσει τις μάζες δεν θα βρει σήμερα πιο ιδανικό τρόπο να το κάνει, από το να “ποστάρει” τακτικά σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, για παράδειγμα, είναι φανατικός χρήστης του Twitter, στο οποίο ανεβάζει τακτικά “εμπρηστικές” αναρτήσεις που συσπειρώνουν τους οπαδούς του, και κατά πολλούς η διαδικτυακή του παρουσία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκλογική του νίκη έναντι της Hillary Clinton. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama είναι επίσης οπαδός των social media, στα οποία ανεβάζει συχνά στιγμιότυπα από την καθημερινή του ζωή με την οικογένειά του ή με τις δραστηριότητές του.

    Η τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο κοντά σε αυτήν του Obama: λιγότερες πολιτικές “κορώνες” και περισσότερες στιγμές από την προσωπική του ζωή κάνουν την εμφάνισή τους στο Facebook και στο Twitter, καταργώντας το “ταμπού” των Ελλήνων πολιτικών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποφεύγουν να δημοσιοποιούν προσωπικές τους στιγμές. Με την τακτική αυτή, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, θέλοντας να δείξει ότι είναι “ένας από αυτούς”, καταρρίπτοντας τη στερεοτυπική εικόνα που έχει ο απλός κόσμος για τους πολιτικούς, ότι είναι όλη μέρα στα γραφεία τους ή στη Βουλή, με τα κοστούμια τους και τους χαρτοφύλακές τους, και ανοίγοντας ένα “παράθυρο” στην καθημερινότητά του.

    Έτσι, πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε μέσω των social media την αύξηση της τιμής του καφέ με ένα δηκτικό σχόλιο στα social media, ενώ παλιότερα είχε αναρτήσει φωτογραφία με τις φίλες της κόρης του που είχαν κάνει… έφοδο στο σπίτι του την ώρα που διάβαζε ένα βιβλίο. Δεν ήταν οι πρώτες τέτοιες φωτογραφίες που έχει δημοσιεύσει ο πρόεδρος της ΝΔ στα κοινωνικά δίκτυα, όμως είναι ενδεικτικές της λογικής στην οποία κινείται και της εικόνας που θέλει να περάσει στον κόσμο.

    Κυριάκος Μητσοτάκης. Το post στο Facebook
    Κυριάκος Μητσοτάκης. Το post στο Facebook
    κυριακος μητσοτακης
    Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    Πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρωτοπόρους των social media στην ελληνική πολιτική σκηνή, και δεν είναι κάτι νέο η ενασχόλησή του με αυτά. Ήδη πριν εκλεγεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο Διαδίκτυο, με χιλιάδες “ακολούθους” σε Facebook και Twitter, και μάλιστα πολλοί παρατηρούν πως η επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές εν μέρει είχε τις “ρίζες” της στα κοινωνικά δίκτυα, απ’ όπου σταθερά και μεθοδικά έχτισε το προφίλ του.

    Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί αποφεύγουν τα social media όπως ο διάολος το λιβάνι, προφανώς φοβούμενοι να διαχειριστούν τις δυσκολίες του μέσου, που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι αυτό είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, και έτσι προτιμούν να χτίζουν το προφίλ τους με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω των συστημικών μέσων ενημέρωσης, χάνοντας όμως έτσι τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δυναμικό κοινό που πλέον δεν… ξεκολλά από την οθόνη του και περνά πολλές ώρες της μέρας στα social media. Όποιος δεν “φοβάται” τα κοινωνικά δίκτυα και μπορεί να τα διαχειριστεί όμως, ξέρει πόσο σημαντικά οφέλη μπορεί να αποκομίσει από τη χρήση τους…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τ. Θεοδωρικάκος: «Η απάτη που παρήγαγε ο Τσίπρας και οι συνοδοιπόροι του πρέπει να τελειώσει»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Επιδημία “Αρτέμης Σώρρας”: Ξεχρεώστε με μία απλή εξουσιοδότηση

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πόλεμος διαρκείας: «Τρία κείμενα ταπείνωσης υπέγραψε ο Τσακαλώτος» λέει ο Χ. Σταϊκούρας



    ΣΧΟΛΙΑ