• Κοινωνία

    Καλπάζει η υποδηλωμένη εργασία: Πρόστιμα 2,6 εκατ. μέσα σε μόλις δύο μήνες!

    Μαύρη εργασία


    Σαφάρι για τον εντοπισμό υποδηλωμένων εργαζόμενων εξαπολύει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του mononews.gr, έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα πρόστιμα ύψους 2,674 εκατ. ευρώ, σε διάστημα μόλις δυο μηνών, σε επιχειρηματίες που είχαν δηλώσει τους εργαζόμενους τους ότι δούλευαν λιγότερες ώρες από ό,τι στην πραγματικότητα. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Πάνος Κορφιάτης έχει θέσει σε πλήρη λειτουργία από τον Οκτώβριο το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας στην Αττική, το οποίο σταδιακά θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

     Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν 2.795 στοχευμένοι έλεγχοι που οδήγησαν στην επιβολή 768 προστίμων ύψους 2.674.495,3 ευρώ. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το Δεκέμβριο, με το σύνολο των προστίμων να ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2018. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν μόνο την καταγραφή υποδηλωμένων εργαζόμενων, οι οποίοι απασχολούνταν επιπλέον ώρες από αυτές που είχαν δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

     Το ποσοστό της υποδηλωμένης απασχόλησης αγγίζει το 10,3%, ενώ το 50% των εργαζομένων που εντοπίζονται είναι κυρίως καταχωρημένοι ως απασχολούμενοι με 4 ώρες την ημέρα, δηλαδή με μερική απασχόληση. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται κάθε μήνα ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα η εισπραξιμότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς τα ποσά μεταφέρονται στη φορολογική δήλωση και εισπράττονται μέσω της ΑΑΔΕ. Από τα πρώτα δείγματα ο κλάδος της εστίασης αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστής στην υποδηλωμένη εργασία.

    Από την αδήλωτη στη μερικώς δηλωμένη

    Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, η τάση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας είναι ο μετασχηματισμός της αδήλωτης εργασίας σε μερικώς δηλωμένη. Με αυτό τον τρόπο οι επιχειρηματίες δεν κινδυνεύουν με την επιβολή του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο, υποκρύπτοντας όμως σε πολλές περιπτώσεις τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων.

    Το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση αρχικά είναι 500 ευρώ και το τελικό ποσό διαμορφώνεται με ειδικούς συντελεστές ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων στην επιχείρηση και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που θα εντοπιστούν.

    Οι επιθεωρητές παρακολουθούν μέσω της υποβολής των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων φαινόμενα όπως η συστηματική χρήση μερικής απασχόλησης σε αναντιστοιχία με την εικόνα και το εύρος της επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο εντοπίζονται οι επιχειρήσεις που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές και μπαίνουν σε προτεραιότητα για έλεγχο.

     Από τους ελέγχους που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι μορφές παραβατικότητας που εντοπίστηκαν είναι:

    • Μη δηλωμένη υπερεργασία και υπερωριακή απασχόληση.
    • Μη αναγγελία τροποποίησης ωραρίου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εργαζομένων με μερική απασχόληση σε όλες τις μορφές που αυτή εμφανίζεται.
    • Εργασία σε ημέρα εβδομαδιαίας ανάπαυσης.

    Και οι τρεις παραπάνω περιπτώσεις παραβάσεων συμπεριλαμβάνονται στη μορφή της υποδηλωμένης απασχόλησης.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο οι εργοδότες μπορούν μέσω ειδικής εφαρμογής να δηλώνουν ηλεκτρονικά την υπερωρία και υπερεργασία των εργαζόμενων. Η αλλαγή αυτή βοήθησε ακόμη περισσότερο στη διενέργεια συστηματικών και στοχευμένων ελέγχων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ανάσα» για 900.000 ελεύθερους επαγγελματίες – Όλο το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των εισφορών με παραδείγματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): «Έρχονται εκπτώσεις – μαμούθ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα… αλλεργικά με τη δημοσιότητα παιδιά του Θόδωρου Βαρδινογιάννη και τι κρύβει το «επικό ράλι» της Audiovisual



    ΣΧΟΛΙΑ