• Business

    Υπόθεση ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη: Μισές αλήθειες, ύποπτες συμπτώσεις και ένοχη σιωπή εκθέτουν την κυβέρνηση

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης


    Ύποπτες συμπτώσεις και ένοχη σιωπή εκθέτουν την κυβέρνηση στην υπόθεση  ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, καθώς φαίνεται πώς οι υπουργοί της… δεν τα λένε όλα για το σχέδιο συμψηφισμού των χρεών με τα υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, οικόπεδα των Ελληνικών Λιπασμάτων (ELFE). Το  στρατηγικό σχέδιο με κυβερνητική κάλυψη για το συμψηφισμό χρεών με ανύπαρκτα στην ουσία ακίνητα φαίνεται πως είχε και δεύτερο μέρος που τελικά δεν υλοποιήθηκε και αφορούσε τις ακόμη πιο παράλογες και παράνομε αποδεσμεύσεις βαρών, αφού τα ακίνητα θα πέρναγαν στη ΔΕΠΑ.

    Μισές εξηγήσεις από τους υπουργούς

    Το παράτολμο αυτό σχέδιο, ανταλλαγής των υποθηκευμένων ακινήτων με χρέη είχε την απόλυτη στήριξη και έγκριση υπουργών της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα πρακτικά των Δ.Σ. της ΔΕΠΑ. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θ. Κιτσάκος και οι υψηλόβαθμοι υπουργοί  επεδίωκαν  να προχωρήσει η ανταλλαγή οικοπέδων με χρέη, ακόμη και μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της, το Μάρτιο του 2017.

    Αν τελικά αυτό δεν έγινε και το σχέδιο μπήκε οριστικά στο ψυγείο, οφείλεται στις αντιδράσεις των μετόχων της εταιρείας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΛΠΕ) οι οποίοι στη διάρκεια της τότε γενικής συνέλευσης της ΔΕΠΑ, τον Ιούνιο του 2017 έκριναν «τρελό» ένα σχέδιο συμψηφισμού χρεών με δεσμευμένα ακίνητα, ενώ και οι εκπρόσωποι των δανειστών, είχαν ενημερωθεί.

    Η ένοχη σιωπή της κυβέρνησης από την οποία η Ν.Δ. ζητά εξηγήσεις μετά και τη δημοσίευση των πρακτικών των Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, λέει πολλά. Και τα όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης για την υπόθεση του χρέους της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, δεν είναι παρά η μισή αλήθεια.

    Μπορεί σήμερα ο  κ. Σταθάκης, να λέει αυτό που όλοι ξέρουμε ότι  «πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας», δεν λέει όμως πόσο καιρό αυτό η πολιτική ηγεσία το προσπαθούσε και με ποιους τρόπους. Γιατί ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος τονίζει ότι ο κ. Σταθάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας (Νοέμβριος 2016 ως σήμερα),  αλλά και  από τα πρακτικά των Δ.Σ. της ΔΕΠΑ προκύπτει ότι γνώριζε τους σχεδιασμούς αυτούς.

    Φαίνεται λοιπόν ότι το σχέδιο ανταλλαγής των δεσμευμένων ακινήτων αυτός και οι άλλοι υπουργοί το είχαν εγκρίνει ας ήταν γνωστό  ήδη από το Δεκέμβριο 2015 ότι αυτά είναι υποθηκευμένα σε τράπεζες, και από τα μέσα του 2016, ότι είναι και δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα.

    Μυστικά σχέδια αποδεσμεύσεων

    Τα παραπάνω αποδεικνύουν αν μη τι άλλο πως υπήρχε ένα στρατηγικό σχέδιο με κυβερνητική κάλυψη για το συμψηφισμό χρεών με ανύπαρκτα στην ουσία ακίνητα. Κι ενώ γνώριζαν ότι είναι δεσμευμένα κανείς δεν είχε αντίρρηση στο σχέδιο   Κιτσάκου, και κυρίως   να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για τα υποθηκευμένα από τις τράπεζες και δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, ακίνητα της ELFE.

    Το σχέδιο που είχε  ο κ. Κιτσάκος και όπως έλεγε ενώπιον του Δ.Σ. της εταιρείας όπου προΐστατο, ήταν   με την υπογραφή ενός MoU να μπορούσε η ΔΕΠΑ να πετύχει την άρση της δέσμευσης των ακινήτων από την επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννας Ζαΐρη. Όμως αυτό   ακόμη κι αν συνέβαινε, και πάλι τα οικόπεδα δεν θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με χρέος, αφού είχαν πάνω τους δεκάδες υποθήκες πολλών εκατομμυρίων ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες «δεν είναι διατεθειμένες να τις άρουν», όπως ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος είχε παραδεχτεί σε Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, από τον Δεκέμβριο του 2015.

    Ας πάρουμε τα ακίνητα …και με τα βάρη τα βρίσκουμε

    Στις 25/10/2016, ο ίδιος ανέφερε στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ ότι υπήρχε επικοινωνία με τη διοίκηση της ELFE που θα επέτρεπε τη μεταβίβαση στη πρώτη, τουλάχιστον του οικοπέδου στο Καλοχώρι Καβάλας.

    Το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως είπε στη συνέντευξή του,  θα μπορούσε να μετατραπεί σε τέρμιναλ για φυσικό αέριο LNG, και πως είχε μάλιστα αποτιμηθεί από την KPMG προς 70 εκατ. ευρώ, με αξία μεταπώλησης 30 εκατ. ευρώ. Όσο δηλαδή περίπου τα χρέη της ELFE στα τέλη του 2016, ύψους 90,7 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος μάλιστα ο κ. Κιτσάκος είχε υποστηρίξει ότι το ακίνητο ήταν καθαρό βαρών, ωστόσο σύμφωνα με δημόσια έγγραφα, μόνο η… Attica Bank -γνωστή για τις περίεργες διαδρομές της- είχε πάνω του υποθήκη ύψους 21 εκατ. ευρώ.

    Τα πάντα φαίνεται ότι γίνονταν εν γνώση της πολιτικής ηγεσίας, όπως όταν το Μάιο του 2017 ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι θα περιμένει μη τυχόν αποδεσμευτούν τα ακίνητα, υπεραμυνόμενος πάντα της υπογραφής ενός Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την ELFE.

    Στις 8 Μαρτίου 2017 έγινε η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ, και λίγο μετά ο κ. Κιτσάκος παρουσίασε στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ, περίγραμμα συμφωνίας με την ELFE για τη μεταβίβαση των ακινήτων του Καλοχωρίου και των Διαβατών έναντι μέρους της διαγραφής των χρεών.

    Ύποπτες συμπτώσεις: Τι έγινε τη  ημέρα που ανακοινώθηκε  η αλλαγή ηγεσίας στην Αρχή στην Αρχή  για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες; Γιατί αντικαταστάθηκε ο κ. Παντελής από την κα Ζαΐρη;

    Όπως έχουν αποκαλύψει σε ερώτησή τους 32 βουλευτές της Ν.Δ., στις 2 Μαΐου 2017, την ημέρα που ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του Γεωργίου Παντελή από την κα Ζαΐρη στη θέση της προέδρου της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ήταν η ημέρα που  ο πρώτος είχε αποστείλει  επιστολή στον κ. Κιτσάκο. Με την επιστολή ζητούσε  αναλυτικά στοιχεία για τις ανείσπρακτες οφειλές των εταιρειών ELFE και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, τις τυχόν ρυθμίσεις των εν λόγω εταιρειών, όπως και αντίγραφα των εισηγήσεων της οικονομικής και νομικής υπηρεσίας της ΔΕΠΑ από το 2015 και μετά.

    Την ίδια ημέρα που ο κ. Παντελής είχε στείλει το επίμαχο έγγραφο προς τον κ. Κιτσάκο, αυτός αντικαταστάθηκε από την κα Ζαΐρη.



    ΣΧΟΛΙΑ