• Big Story

    Ιωάννης Διώτης: Ξεκινάει η δίκη για την λίστα Lagarde

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου Ιωάννης Διώτης

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου -Ιωάννης Διώτης


    Μπορεί να έχουν παρέλθει έξι ολόκληρα χρόνια από τη στιγμή που η λίστα Lagarde  έφθασε σε ελληνικά χέρια, ο κύκλος της πολύκροτης αυτής υπόθεσης όμως δεν έχει κλείσει ακόμη. Η τελευταία ίσως ψηφίδα αναμένεται να μπει με τη δίκη που αρχίζει την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με βασικό κατηγορούμενο τον Ιωάννη Διώτη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.

    Η ξαφνική αδιαθεσία του Διώτη και η εισαγωγή του στο νοσοκομείο είχε καταστήσει εξάλλου αδύνατη την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως είχε προγραμματιστεί, με τον Διώτη να διαμηνύει μέσω των συνηγόρων του, μεταξύ άλλων του Πολυχρόνη Τσιρίδη, ότι επιθυμεί να είναι παρών στη δικαστική αίθουσα ώστε να «καθαρίσει το όνομα του από μία υπόθεση ανύπαρκτη». Το ενδιαφέρον για τη δίκη αυξάνεται κατακόρυφα, αν προσμετρήσει κανείς το γεγονός ότι ως πρώτος μάρτυρας έχει κλητευθεί να καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος και είχε διατελέσει πολιτικός προϊστάμενος του Διώτη, διαδεχόμενος στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. 

    Ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, κατηγορία που αφορά τη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Lagarde , με συνολικά 2.062 πρόσωπα που διατηρούσαν σημαντικές καταθέσεις στην ελβετική HSBC.

    Πυρήνας θα είναι ασφαλώς η δική του εκδοχή για το διάστημα που ξεκινά από τις 17 Ιουνίου 2011 και λήγει κατά την αποχώρησή του από την υπηρεσία.

    Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκε σε δίκη ο κ. Διώτης απορρίπτει τον βασικό ισχυρισμό του, ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής. Αντιθέτως, έχει δομηθεί πάνω στην παραδοχή ότι η μη αξιοποίησή του παρεμπόδισε τελικά την άντληση πολύτιμων στοιχείων για φορολογικούς ελέγχους.

    Ο «διασυρμός» και το Ειδικό Δικαστήριο

    Ο κ. Διώτης είχε διαβεί και το κατώφλι του Αρείου Πάγου την άνοιξη του 2015, ως μάρτυρας αυτή τη φορά, στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, από το Ειδικό Δικαστήριο.

    Τότε, ο ίδιος o κ. Διώτης είχε ζητήσει από τους δικαστές να μην καταθέσει λόγω του ότι είχε και την ιδιότητα του κατηγορουμένου, ενώ πρόβαλε ιδιαίτερα «τον διασυρμό που είχε υποστεί επί δυόμιση χρόνια».

    «Αντιμετωπίζω την ίδια κατηγορία, για τους χειρισμούς μου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Θα μπορούσα να είμαι συγκατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη, οδηγήθηκα λόγω της ιδιότητάς μου σε άλλο δικαστήριο. Δεν θα μπορούσα να έχω ταυτοχρόνως τις δύο ιδιότητες, του μάρτυρα και του κατηγορουμένου, οπότε δεν μπορώ ούτε διαδοχικώς» είχε πει χαρακτηριστικά . «Επίσης, αν δεν μιλήσω τώρα, θα υποβόσκει οιονεί τεκμήριο ενοχής, θα μου πουν, στη δίκη μου αργότερα, δεν μίλησες».

    Το δικαστήριο είχε ωστόσο διαφορετική άποψη: έκρινε ότι δεν συνέτρεχε  λόγος εξαίρεσης του κ. Διώτη. Οι ερωτήσεις θα διατυπώνονται κανονικά, και σεις έχετε δικαίωμα να μην απαντάτε, αν κρίνετε ότι αυτοενοχοποιείσθε, του είχε δηλώσει ξεκάθαρα ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος.

    Το password και ο κλώνος

    Όσο για το δια ταύτα; Ο πάλαι ποτέ εισαγγελέας είπε ακριβώς τα …αντίθετα από αυτά που κατέθετε ο Παπακωνσταντίνου: ουδέποτε έλαβε τη λίστα από τα χέρια του τότε υπουργού, αλλά και δεν την «πείραξε» στο ελάχιστο. Δεν συνήθιζε να κλειδώνει τον υπολογιστή του, δεν είχε βάλει καν password, ούτε έκανε απόρρητες εργασίες.

    Ακόμη και όταν πιέστηκε από την υπεράσπιση Παπακωνσταντίνου, ο Διώτης είπε και ξαναείπε ότι ως υλικό αντικείμενο το usb που παρέδωσε όταν έφυγε, ήταν το ίδιο με αυτό που παρέλαβε:  «ήταν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, ήταν “κλώνος” του»  (σσ: είχε ισχυριστεί ότι έφτιαξε ένα δεύτερο, πανομοιότυπο, για λόγους ασφαλείας).

    Το τι άκουσε ο κ. Διώτης από την υπεράσπιση του πρώην υπουργού δεν μεταφέρεται εύκολα. Ότι λέει ψέμματα, ότι έχει ανασκευάσει ουκ ολίγες φορές, ότι κατέστρεψε το πραγματικό usb … Όσα στοιχεία κι αν παρατεθούν, θα φαντάζουν λίγα, αν σκεφθεί κανείς την έκταση που έλαβε στην υπερασπιστική γραμμή της άλλης πλευράς το όνομα «Διώτης» και η «αμαρτωλή» δράση του, κατά τρόπον ώστε να μην υπάρχουν παρά μόνον «ενδείξεις» – και όχι αποδείξεις – για τη δαιδαλώδη αυτή υπόθεση.

    Νομικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, σχολιάζουν ότι η δίκη θα κλείσει τον κύκλο της λίστας Lagarde, για πολλούς λίστας Φαλτσιανί. Ο Ερβέ Φαλτσιανί ήταν, και εξακολουθεί να είναι, άλλωστε, το κεντρικό πρόσωπο του κινηματογραφικού παρασκηνίου της, ιδιαζόντως πλούσιου, με τη συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, υπουργών, στελεχών, γραμματέων, δικαστών, που παρεμπιπτόντως καλούνται πάλι να γράψουν Ιστορία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Κωνσταντακόπουλος: Τι συμβαίνει με την Costamare;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νέα τρέλα στην Αθήνα λέγεται «Δείπνα Μυστηρίου» – Τι είναι;

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ελεύθερος ο Γιάννης Καραγεώργης

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ