• Big Story

    Ειδομένη ώρα μηδέν: Πνίγονται στη λάσπη οι πρόσφυγες, μένουν κλειστά τα σύνορα


    Σε οριακό σημείο έχει φτάσει πλέον η κατάσταση στην Ειδομένη, με τον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ δε διαφαίνεται καμία ελπίδα να ανοίξουν σύντομα ξανά τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.

    Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι εφιαλτικές, καθώς οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν μετατρέψει την περιοχή σε βάλτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των προσφύγων που διαμένουν εκεί. Λάσπες και νερά παντού, ακόμα και μέσα στις σκηνές των απελπισμένων ανθρώπων, που πλέον ξεπερνούν τις 13.000, συνθέτουν ένα χαοτικό σκηνικό που προκαλεί ντροπή σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, ενώ πυροδοτεί και περιστατικά έντασης, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες μεταξύ προσφύγων που αντάλλαξαν βρισιές και ήρθαν στα χέρια.

    idom3

    Όμως το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δε φαίνεται πιθανό να αλλάξει το λιγότερο για μία εβδομάδα. Κι αυτό γιατί η μία μετά την άλλη οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων κλείνουν τα σύνορά τους, αφήνοντας εγκλωβισμένους στην Ελλάδα τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, τουλάχιστον όχι πριν τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Μαρτίου, όταν και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Έτσι, είναι σαφές ότι ο «Βαλκανικός Διάδρομος» θα παραμείνει κλειστός επί μακρόν, και οι πρόσφυγες παγιδευμένοι στη χώρα μας.

    Μάλιστα, αν πιστέψουμε και την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Johanna Mikl-Leitner, τότε το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού είναι οριστικό και αμετάκλητο. «Η Βαλκανική Οδός μένει κλειστή, και αυτό για πάντα», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός στην Die Welt μόνο ένα τέτοιο μήνυμα θα αποτρέψει τους μετανάστες από το να διασχίσουν τη Μεσόγειο από την Τουρκία για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης.

    Έτσι, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εκκένωση του καταυλισμού στην Ειδομένη και μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών σε νέα κέντρα φιλοξενίας, με τον εκπρόσωπο του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου Γιώργο Κυρίτση να επιβεβαιώνει πως μόλις κατασκευαστούν τα νέα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, συνολικής χωρητικότητας άνω των 17.000 ατόμων, θα γίνει μετεγκατάσταση σε αυτά των προσφύγων της Ειδομένης.

    idom1

    Πέρα από την Ειδομένη, όμως, ασφυκτική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στη Χίο, όπου το κέντρο καταγραφής έχει γεμίσει και στο νησί εκτιμάται ότι βρίσκονται πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ συνεχώς καταφθάνουν όλο και περισσότεροι.



    ΣΧΟΛΙΑ