• Τράπεζες

    Γύρισε η κλεψύδρα στην Alpha Bank: Ποιοι διεκδικούν το «δαχτυλίδι» της διαδοχής


    H κλεψύδρα γύρισε. Και ο χρόνος για την ανάδειξη του νέου CEO στην Alpha Bank μετρά αντίστροφα. Ποιος θα αναλάβει να «τρέξει» την τράπεζα; Ο κ. Γιώργος Αρώνης, ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο κ. Βασίλης Ψάλτης; ή κάποιος άλλος;

    Την Παρασκευή, στις 11 το πρωί, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank εδώ και 13 χρόνια -από τις 23 Φεβρουαρίου 2005-, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής.

    «Η απόφαση είναι δύσκολη, διότι η διαδοχή είναι σοβαρό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σύνεση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Πρέπει να δούμε τι ζητάμε χωρίς να βιαζόμαστε και να κάνουμε κινήσεις που θα μετανιώσουμε. Δεν επιτρέπονται λάθη.

    »Οι διαδικασίες θα δρομολογηθούν με το πνεύμα της Alpha Bank.

    »Ο καλύτερος που θα επιλεγεί θα πρέπει να είμαι μέσα από την τράπεζα», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «η τράπεζα έχει ικανά στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο».

    Και συγκρινημένος πρόσθεσε: «Από τη νέα μου θέση θα συνεχίσω να υπηρετώ την τράπεζα».

    Ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 71 χρόνια, εργάζεται στην Alpha Bank από το 1973, σχεδόν μισό αιώνα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1995, το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής και από το 2005 είναι Διευθύνων Σύμβουλος.

    Ψύχραιμος και μεθοδικός στις κινήσεις του, ο κ. Μαντζούνης, από τη θέση του CEO, είχε πάντα στόχο να συνεχίσει η Alpha Bank να έχει εξαιρετικές επιδόσεις.

    Η πρόσφατη άσκηση των stress test αποτέλεσε την μεγαλύτερη επιβεβαίωση, για την γραμμή που χάραξε, καθώς η τράπεζα διαθέτει την υψηλότερη κεφαλαιακή βάση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που της επιτρέπει να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της -ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων-, και κυρίως σηματοδοτεί την ικανότητά της να συμβάλει στην γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, στηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Μαντζούνη ότι η Alpha Bank διαθέτει ικανά στελέχη να αναλάβουν τα ηνία, δείχνει ότι η διαδοχή θα είναι εσωτερική υπόθεση.

    Ο λόγος του κ. Μαντζούνη έχει βαρύτητα διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Alpha Bank, μέσα στη βαθιά κρίση κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία και με ιδιωτικά κεφάλαια, τις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις της. Και ακόμα αποπλήρωσε όλη την κρατική βοήθεια που είχε λάβει, ενώ το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται σήμερα στο 11% από 83% το 2013.

    Ο νέος CEO λοιπόν φαίνεται πως θα είναι «παιδί» της Alpha Bank.

    Το ζητούμενο είναι ποιος θα πάρει το «δαχτυλίδι» της διαδοχής.

    Ο κ. Γιώργος Αρώνης, ο κ. Σπύρος Φιλάρετος, ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, ο κ. Βασίλης Ψάλτης;

    Ο αναπληρωτής CEO κ. Σπύρος Φιλάρετος είναι 60 χρονών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Manchester και του Sussex. Στην Alpha Bank εργάζεται από το 1985, 33 συναπτά έτη. Το 1997 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε καθήκοντα Chief Operating Officer (COO) και τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος – Chief Operating Officer. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

    Αναπληρωτής CEO είναι και ο κ. Αρτέμης Θεοδωρίδης, 59 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, έχει σπουδάσει Οικονομικά και είναι κάτοχος ΜΒΑ του University of Chicago. Το 2002 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης και το 2005 Γενικός Διευθυντής. Τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Καθυστερήσεων και Διαχειρίσεως Διαθεσίμων. Από το 2005 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

    Αναπληρωτής CEO είναι και ο κ. Γιώργος Αρώνης, 61 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και είναι κάτοχος MBA, major in Finance, του ALBA. Εργάσθηκε για 15 έτη σε πολυεθνικές τράπεζες, το μεγαλύτερο διάστημα στην ΑΒΝ ΑΜRO στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2004 ως επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής. Το 2006 ανέλαβε Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής και το 2008 Γενικός Διευθυντής. Τον Μάρτιο του 2017 τοποθετήθηκε Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail, Wholesale Banking and International Network. Από το 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank.

    Η τέταρτη υποψηφιότητα, που επίσης «παίζει» δυνατά, είναι αυτή του Γενικού Διευθυντή της Alpha Bank, του κ. Βασίλη Ψάλτη, 50 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και Διδακτορικού Διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, του University of St. Gallen στην Ελβετία, με ειδίκευση στην Τραπεζική και στα Οικονομικά. Εργάσθηκε ως Αναπληρωτής Chief Financial Officer στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο. Εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007, το 2010 ανέλαβε Chief Financial Officer και το 2012 Γενικός Διευθυντής.

    Οι διαδικασίες διαδοχής λοιπόν δρομολογήθηκαν.

    Και οι τέσσερις υποψήφιοι πληρούν το απαραίτητο «fit and proper». Ωστόσο απαιτείται και η έγκριση του SSM.

    Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Alpha Bank θα έχει νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, που θα αναλάβει να την «περάσει» στη νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ