• Big Story

    Γιατί ο Φίλης φοβάται την οργή του κινήματος των Παραιτηθείτε;

    Νίκος Φίλης

    Νίκος Φίλης


    Όταν πριν από μερικά χρόνια το κίνημα των «Αγανακτισμένων» γέμιζε σχεδόν καθημερινά την πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ (σιωπηρά ή και εμφανώς) υποστήριζε τους διαδηλωτές στο αίτημά τους για παραίτηση της τότε κυβέρνησης.

    Σήμερα που το κίνημα των «Παραιτηθείτε» ετοιμάζεται στις 15 Ιουνίου να γεμίσει την πλατεία Συντάγματος, ο ΣΥΡΙΖΑ (δια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη) στρέφεται εναντίον των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υποστηρίζει πως η κινητοποίηση είναι στα όρια της συνταγματικής ανοχής!

    Τι άλλαξε στο μεταξύ; Πολύ απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση – και στην πορεία «ξέχασε» τι έλεγε παλιότερα για τις διαδηλώσεις…

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα διαμαρτυρίας, από την αρχή της κρίσης ήταν στο πλευρό κάθε διαδηλωτή, υποστηρίζοντας οποιαδήποτε κινητοποίηση στρεφόταν κατά της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα το κίνημα των «Αγανακτισμένων», από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αποκόμισε τεράστια πολιτικά οφέλη – φυσικά, δεν αποκόμισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ οφέλη, αλλά και η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, καθώς οι «αντιμνημονιακοί» της εποχής έσπευσαν να «καπελώσουν» τις κοινωνικές αντιδράσεις για να κερδίσουν ψήφους, όπως και έγινε.

    Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα (τότε) αντιμνημονιακά κόμματα, έβλεπε τους διαδηλωτές ως συμμάχους του, ακριβώς επειδή είχε τα ίδια κίνητρα με αυτούς: προσέβλεπε στην παραίτηση της κυβέρνησης, ελπίζοντας να ανέλθει ο ίδιος στην εξουσία. Έλα όμως που, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία, δεν θέλει να διαδηλώνουν εναντίον του!

    Η εικόνα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση για τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» είναι ότι πρόκειται για μία υποκινούμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης κινητοποίηση, απαξιώνοντας με τον τρόπο αυτό τον αυθόρμητο χαρακτήρα της. Κι όμως: οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο Σύνταγμα για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης δεν είναι μόνο νεοδημοκράτες, πασόκοι και… ποταμίσιοι, όπως διαδίδουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι αισθάνονται εξαπατημένοι από ένα κόμμα που υπέκλεψε την ψήφο τους, υποσχόμενο πράγματα που (σε μεγάλο βαθμό ήξερε πως) δεν μπορούσε να υλοποιήσει, και πλέον εφαρμόζει τα ακριβώς αντίθετα με αυτά για τα οποία εξελέγη. Αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο που δε βολεύει την κυβέρνηση, όμως είναι αλήθεια: η κοινωνική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της είναι έκδηλη, και πλέον δεν αποτυπώνεται μόνο σε δημοσκοπήσεις ή σε καθημερινές συζητήσεις με πολίτες, αλλά και σε διαδηλώσεις.

    Αυτό είναι που φοβάται ουσιαστικά ο Νίκος Φίλης (και ο κάθε Φίλης) επιχειρώντας να απαξιώσει το κίνημα των «Παραιτηθείτε»: ότι η συμμετοχή στη διαδήλωση, αν είναι μεγάλη, όπως αναμένεται, θα καταστήσει σαφές πως το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές δεν προέρχεται μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που κανείς δεν μπορεί να απαξιώσει ως πολιτικά υποκινούμενο από ένα ή περισσότερα κόμματα.

    Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι από το Μαξίμου δεν υπήρξε κάποια αντίδραση για τις δηλώσεις Φίλη, δε βγήκε κανείς να τον «αδειάσει». Αντίθετα, καθώς η συγκέντρωση της ερχόμενης Τετάρτης πλησιάζει, είναι πολύ πιθανό και άλλα κυβερνητικά στελέχη να εκφράσουν αντίστοιχες απόψεις, στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι το άσπρο είναι μαύρο.

    Ίσως μάλιστα δεν είναι και καθόλου τυχαίο ότι τις επίμαχες δηλώσεις βγήκε και τις έκανε το… αλεξικέραυνο του Αλέξη Τσίπρα, ο απίθανος Νίκος Φίλης, που ήδη έχει δεχθεί αμέτρητες επιθέσεις πανταχόθεν για τις προκλητικές δηλώσεις που κατά καιρούς έχει κάνει – φαίνεται σαν ο υπουργός Παιδείας να λειτουργεί ως «σκοτεινός» εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, που εκφράζει ως «προσωπικές απόψεις» του τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης σε «δύσκολα» θέματα, προκειμένου να συγκεντρώσει αυτός τα βέλη αντί για τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός κι αν απλώς το έχει βάλει σκοπό της ζωής του να μας τρελάνει…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/tsakalotos-alithia-ine-oti-den-echoume-teliosi-oristika-grexit/51929



    ΣΧΟΛΙΑ