• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Χρηματιστηριακή αναβάθμιση για την Okeanis Eco Tankers

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος, εφοπλιστής


    Την μεταφορά των μετοχών της στην αγορά Oslo Axess του Χρηματιστηρίου της Νορβηγίας δρομολογεί η ναυτιλιακή Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου.

    Η Okeanis Eco Tankers εισήλθε στο τέλος Ιουνίου 2018 στην αγορά Merkur Market της Νορβηγίας και άντλησε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης 100 εκατ. δολ. Ωστόσο, στα σχέδια της ήταν η μεταφορά της σε μία κύρια χρηματιστηριακή αγορά που θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα.

    Οι ενέργειες για τη μεταφορά της στην Oslo Axess αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάρτιο, λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου τριμήνου της χρήσης του 2019, περίοδο κατά την οποία η εταιρεία αναμένεται να παραλάβει τα δύο πρώτα από τα οκτώ συνολικά VLCC τάνκερ που έχει παραγγείλει.

    Τρία ακόμη αναμένεται να παραλάβει το τρίτο τρίμηνο και τα υπόλοιπα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, ώστε ο στόλος της να περιλαμβάνει 15 δεξαμενόπλοια στις αρχές του 2020.

    Σημειώνεται ότι η οικογένεια Αλαφούζου κατέχει σχεδόν 55% των μετοχών της ναυτιλιακής. Άλλοι μεγάλοι μέτοχοι είναι μεταξύ άλλων οι State Street Bank and Trust Comp, Credit Suisse Securities, Brown Brothers Harriman και Euroclear Bank.

    Ο στόλος της, στην παρούσα φάση, αποτελείται από τρία τάνκερ aframaxes και τέσσερα suezmaxes, εκτός από τα οκτώ VLCCs που αναμένει.

    Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα πρώτα VLCC χρηματοδοτήθηκαν μέσω της συμφωνίας sale and leaseback που έκλεισε η ναυτιλιακή με τη νορβηγική Ocean Yield του εφοπλιστή Kjell Inge Rokke.  

    Για τα υπόλοιπα έκλεισε συμφωνίες χρηματοδότησης με τις τράπεζες Credit Suisse, BNP Paribas και ABN Amro.

    Η ναυτιλιακή θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2018, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019.

    Nissos Schinoussa

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Γ. Αγγελικούσης: Παραγγελίες αξίας 380 εκατ. δολαρίων από τη Maran Gas

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:    Χ. Βαφειάς: Η νέα συνεργασία της StealthGas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Σ. Παληός: Δύο ναυλώσεις newcastlemaxes, την ώρα που οι τιμές πέφτουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ