• Business

    Φως στο θρίλερ με τη Folli Follie: To ταγκό των… κακουργημάτων «χορεύει» η οικογένεια Κουτσολιούτσου

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Ολοένα και πιο κοντά σε κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις έρχεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που έχει τον διοικητικό αλλά και τον μετοχικό έλεγχο των Folli Follie. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται να έχει παγιωθεί η άποψη ότι τα όσα αναφέρονται στις δημοσιοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας για την περσινή, ετήσια χρήση, είναι ψεύτικα και παραπλανητικά…

    Πηγές που έχουν νομικές γνώσεις, αναφέρουν ότι αυτό συνάγεται συνειρμικά από το γεγονός της μη παροχής στοιχείων, τα οποία ζητήθηκαν από τις εποπτικές αρχές. Κάτι που προκύπτει ξεκάθαρα από τη χθεσινή ανακοίνωση της Κεφαλαιαγοράς, η οποία έχει… προχθεσινή ημερομηνία και αναφέρει ότι η Folli Follie «δεν έχει προσκομίσει  το σύνολο των στοιχείων που επανειλημμένα της έχουν ζητηθεί, ιδίως τα ταμειακά της διαθέσιμα της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού».

    Αν ληφθεί υπόψη ότι από τα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου των Folli Follie εμφανίζονται να είναι στον ισολογισμό 446,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 254,5 εκατ. ευρώ (296,8 εκατ. δολάρια) λογίζεται ότι βρίσκονται στην κινέζικη θυγατρική, τότε είναι εμφανές ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά σημαντικό κενό.

    Πέραν όμως των ταμειακών διαθεσίμων, δεν έχουν δοθεί στοιχεία και για άλλα οικονομικά κονδύλια, με συνέπεια οι λογιστικές καταστάσεις του 2017 να θεωρείται ότι εμπίπτουν στις διατάξεις, της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συνακόλουθα της παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού. Διατάξεις που επισύρουν συνέπειες κακουργήματος.

    Για όλα αυτά όμως η ετυμηγορία ανήκει στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών, ο οποίος έχει στα χέρια το φάκελο των Folli Follie, που επί του παρόντος απαρτίζεται από έγγραφα, άνω των 300 σελίδων. Οι κινήσεις του δικαστικού λειτουργού δεν μπορεί φυσικά να προδικαστούν, ενώ είναι άγνωστο αν ήδη έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, που παραμένουν μακριά από τα… ενοχλητικά φώτα της δημοσιότητας.

    Στη χθεσινή ανακοίνωση της Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιήθηκε και η άσκηση της διαδικασίας διαχειριστικού ελέγχου στα Folli. Τουλάχιστον από πλευράς χρόνου, είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία καθώς θα απαιτήσει τουλάχιστον 8 μήνες για να ολοκληρωθεί… Νομικές πηγές εξηγούν ότι αυτό όφειλαν να πράξουν οι εποπτικές αρχές, ακολουθώντας τα βήματα της νομοθεσίας.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι με τη διαδικασία της άσκησης διαχειριστικού ελέγχου, δίνεται η πρόσθετη δυνατότητα στις δικαστικές αρχές, για να αποφασίσουν αν συντρέχουν λόγοι και για άλλες κινήσεις κατά της οικογένειας Κουτσολιούτσου, όπως είναι το πάγωμα μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων. Ζητήματα που θα κριθούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος βεβαίως κινείται αυτόνομα, χωρίς να δεσμεύεται από τα όσα πράττει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Δε χωρά αμφιβολία ότι μέχρι τώρα η Διοίκηση της εποπτικής αρχής έχει δεχτεί πολλά ιοβόλα βέλη για το χειρισμό της υπόθεσης Folli Follie. Το ίδιο συμβαίνει και με τις χρηματιστηριακές αρχές. Αρκετοί είναι εκείνοι που δίνουν χαμηλό βαθμό και στον τρόπο διαχείρισης της κρίσης που προέκυψε, αλλά και στη ροή της αναγκαίας επίσημης πληροφόρησης, που επί της ουσίας είχε την ίδια «βαρύτητα» με εκείνη του… μηδέν στην πρόσθεση ή του 1 στον πολλαπλασιασμό. Δηλαδή χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα.

    Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι συνεχείς και νεφελώδεις επικλήσεις περί του απορρήτου των διαδικασιών, αλλά και των νομικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών που δεν φωτίζονται επαρκώς, τότε εξηγείται το επικοινωνιακό ναυάγιο των εποπτικών αρχών. Ενδεχομένως και άδικα ως ένα βαθμό, αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η οποία γίνεται ακόμη πικρότερη, αν στο γενικότερο περίγραμμα των εξελίξεων ενταχθούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Κεφαλαιαγορά, για τους οποίους δεν ιδρώνει το αφτί του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών, η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατάστησε γνωστή την εξ αρχής προβληματική κατάσταση με τον ανεξάρτητο έλεγχο στα Folli από την Ernst & Young.

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από την εποπτική αρχή, η εταιρεία Κουτσολιούτσου «προέβη στην υπογραφή σύμβασης ανάθεσης προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των οικονομικών της καταστάσεων για τη χρήση 2017 με διεθνή ελεγκτική εταιρία, διαδικασίες που δεν συνιστούν Έλεγχο σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Ελέγχου και ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία διασφάλιση, παρά τις σαφείς υποδείξεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ανάθεση της διενέργειας ελέγχου επί του συνόλου των εν λόγω οικονομικών καταστάσεων».

    Με απλά λόγια η εποπτική αρχή λέει ότι αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία που εκείνη έχει υποδείξει, τότε πρακτικά δε μπορεί να γίνει δεκτή η αναμορφωμένη λογιστική κατάσταση που μπορεί να υπογραφεί από την Ernst & Young. Κάτι που σημαίνει ότι ο δρόμος για την επαναδιαπραγμάτευση της μετοχής θα παραμείνει ερμητικά  κλειστός…

    Ο ανεξάρτητος αυτός έλεγχος αφορά πρωτίστως τη  μελλοντική παρουσία ή όχι της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Διότι σε επίπεδο ποινικών ευθυνών, η άποψη της Κεφαλαιαγοράς είναι ότι ο ισολογισμός είναι ψεύτικος…

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εποπτικές αρχές είναι σε διακριτή απόσταση και σε ότι αφορά τη πρόσφατη αναδιάρθρωση του ΔΣ των Folli και τις αλλαγές που έγιναν στην ελεγκτική επιτροπή της εταιρείας. Οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν το μη σύννομο των αλλαγών, καθώς δεν υπάρχει η έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων… Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες λένε ότι ο Δημήτρης Ποταμίτης δεν έχει δεχτεί να αναλάβει τη νέα θέση του….

    Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχουν ζητηθεί από όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες να κοινοποιήσουν όλες τις θέσεις των πελατών τους σε μετοχές των Folli, αλλά και τις συναλλαγές που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι προφανές ότι το ζητούμενο είναι να καταγραφούν οι  ενδεχόμενες ανοικτές πωλήσεις επί της μετοχής ή άλλες επίμαχες χρηματιστηριακές κινήσεις.

    Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του Δημήτρη Κουτσολιούτσου στην Αθήνα, νεώτερες πληροφορίες την τοποθετούν στα μέσα της νέας εβδομάδας. Αν δεν υπάρξει κάποια νέα χρονική παράταση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζικές πηγές: «To φάντασμα της Τράπεζας Κρήτης πάνω από τα Folli Follie». Τι απαντάει η Ernst & Young

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Aίτηση εκτάκτου ελέγχου της Folli Follie από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews.gr που οδήγησε σε παραίτηση από το Υπερταμείο τον CFO των Folli Follie Φραγκίσκο Γρατσώνη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται στην Αθήνα ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος



    ΣΧΟΛΙΑ