• Business

    Folli Follie: Το «καυτό» παρασκήνιο πίσω από το «άδειασμα» και την παραίτηση του Παναγιώτη Αλεξάκη

    αλεξακης

    Παναγιώτης Αλεξάκης


    Έντονο παρασκήνιο, «γαρνιρισμένο» με προσωπικές ίντριγκες και αντιθέσεις που διαμορφώνουν περίεργες ισορροπίες στη διοικητική πυραμίδα της «αμαρτωλής» Folli Follie κρύβει η παραίτηση Αλεξάκη. Η οποία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν ήταν μια «βελούδινη», ή έστω… «κλασική», αποχώρηση αλλά ένα «άδειασμα» του από το διοικητικό συμβούλιο και το νευραλγικό πόστο που κατείχε ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.

    Μετά από εννέα μήνες παρουσίας στη διοίκηση των Folli Follie, ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Παναγιώτης Αλεξάκης βρέθηκε χθες σε μια αναπόφευκτη επιλογή η οποία δεν ήταν άλλη από το «να περάσει την πύλη της εξόδου». Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, ο Παναγιώτης Αλεξάκης είχε στόχο να παραμείνει στη Folli Follie μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η έκθεση της PWC για την πραγματική οικονομική αποτύπωση των στοιχείων της Folli.  Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι…

    Η σύγκληση του χθεσινού ΔΣ της εταιρείας, που εξακολουθεί να είναι συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, έκρυβε εκπλήξεις. Εκπλήξεις, τις οποίες ανέλαβε να ανακοινώσει, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, μέλος του ΔΣ αλλά και υπεύθυνος της Επιτροπής Στελεχών και Αποδοχών. Εκείνος λοιπόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου θα αποκτήσει νέο πρόεδρο ο οποίος είναι ο Χαράλαμπος Κύρκος, πρώην τραπεζικό στέλεχος ο οποίος μπαίνει επίσης και στο ΔΣ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και μπροστά στο άγαρμπο άδειασμα, ο Παναγιώτης Αλεξάκης δεν είχε άλλη επιλογή από εκείνη της παραίτησης. Η οποία κι έγινε αποδεκτή.

    Παράλληλα, το χθεσινό ΔΣ της Folli Follie τοποθέτησε τον Βύρωνα Μπαλλή ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στη θέση του παραιτηθέντος από τις 5 Μαρτίου Ηλία Πεντάζου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναγιώτης Αλεξάκης είχε εκφράσει ανοιχτά την άποψή του, ζητώντας να περιληφθεί και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στις αγωγές που άσκησε πρόσφατα η Folli Follie κατά του ιδρυτή και βασικού μετόχου της Δημήτρη Κουτσολιούτσου, όπως επίσης και δύο στελεχών της θυγατρικής στην Ασία για τις πλασματικές οικονομικές καταστάσεις στη χρήση του 2017. Οι πληροφορίες λένε ότι στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η άποψη που εκφράστηκε από τον Ηλία Πεντάζο.

    Πλέον και οι δύο αποτελούν παρελθόν από το διοικητικό σχήμα των Folli Follie, όπου τους τελευταίους 9 μήνες έχουν υπάρξει αλληλοδιαδοχικές κινήσεις εισόδου και εξόδου από το ΔΣ. Εν συνόλω 16, μαζί με τα δύο χθεσινά, είναι τα νέα μέλη που έχουν μπει στο 11μελές ΔΣ των Folli Follie. Από αυτούς τους 16 οι έξι δεν κατάφεραν «να στεριώσουν» και έχουν αποχωρήσει. Χρονολογικά τα νέα μέλη που ήρθαν και έφυγαν από τη Folli Follie είναι οι: Δημήτρης Ποταμίτης, Μιχάλης Τσιμπρής, Νίκος Κανελλόπουλος, Νάρκισσος Γεωργιάδης και οι δύο τελευταίοι, Ηλίας Πεντάζος και Παναγιώτης Αλεξάκης.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που εξακολουθεί να παραμένει μέλος του ΔΣ, έχει σημαντική επιρροή σε πολλά από τα νέα πρόσωπα του ΔΣ όσο κι αν αυτά αρνούνται κάτι τέτοιο.

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group
    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. πρώην CEO FF Group

    Πέραν των εύθραυστων ισορροπιών που διαμορφώνονται στο ΔΣ οι προσωπικές σχέσεις των μελών του δεν φαίνεται να είναι οι ιδανικότερες καθώς σε αρκετές περιπτώσεις κυριαρχεί… η καχυποψία. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται εντονότερα στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους αλά και σε ότι αφορά τα κατά καιρούς εμφανιζόμενα στη δημοσιότητα, τα οποία χρεώνονται ως διαρροές από μέλη του ΔΣ. Τα οποία δεν φαίνεται να έχουν όλα κοινή γραμμή.

    Στην περίπτωση της παραίτησης-«άδειασμα» Αλεξάκη φαίνεται ότι κυριάρχησαν και οι απόψεις ορισμένων μελών του ΔΣ που του χρεώνουν… διαρροές. Μάλιστα κατά μια εκδοχή φαίνεται ότι η παρουσία Αλεξάκη στο ΔΣ της Folli Follie ήταν «ενοχλητική» καθώς πέραν όλων των άλλων ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου είχε και εξακολουθεί να έχει έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας με στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…

    Είναι άγνωστο αν όλα τούτα και πολλά άλλα αποτελούν την κύρια αιτία για τα «αλληλοκαρφώματα» ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ των Folli ή αν εντάσσονται μόνο και μόνο στο πεδίο των προσωπικών αντιθέσεων, συστατικό στοιχείο των οποίων είναι και οι υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση και όπως όλα δείχνουν πως οι συσχετισμοί δυνάμεων που αναπτύσσονται  στη διοικητική πυραμίδα των Folli Follie δεν έχουν πλήρως αποκρυπτογραφηθεί. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις μελλοντικές εξελίξεις στην εταιρεία η οποία συνεχίζει να παίζει «κρυφτούλι» με τον οικονομικό θάνατο ενώ όλα της τα παλαιά διοικητικά στελέχη αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Folli Follie: Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Αλεξάκης, δύο πρώην τραπεζίτες στο ΔΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναστάσιος Φράγκου (CEO Folli Follie): «Δεν θέλω να πάω φυλακή για κανέναν Κουτσολιούτσο»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Folli Follie: «Αντίστροφη μέτρηση» για το πόρισμα της PwC



    ΣΧΟΛΙΑ