• Business

    Ευ. Χαϊδάς (Ικτίνος): Επενδυτικό «μπουμ» μετά τις εκλογές-Στάση αναμονής από τους επενδυτές

    Ευάγγελος Χαϊδάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΚΤΙΝΟΣ


    Νέο λατομείο στη Πελοπόννησο εξασφάλισε η Ικτίνος Μάρμαρα και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του, επεκτείνοντας την γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων για τη γνωστή εταιρεία παραγωγής μαρμάρων. Πρόκειται για το πέμπτο λατομείο της εταιρείας, που ήδη είχε τέσσερα λατοµεία (Χρυσή Αράχνη, Θάσου, Βώλακα, Νέστου). Αυτά της Θάσου και του Βώλακα διαθέτουν βεβαιωµένα αποθέµατα 150.000 και 300.000 κυβικών.

    «Έχουμε πάρει και την άδεια εκμετάλλευσης και την άδεια εγκατάστασης.Το λατομείο βρίσκεται στην Αρκαδία, βόρεια της Τρίπολης κοντά στη Βυτίνα. Πρόκειται για να ένα μεγάλο κοίτασμα, που θα καλύπτει τις ανάγκες μας για πολλά χρόνια. Το μάρμαρο είναι το καφέ μάρμαρο, που το ζητάει πολύ η αγορά και έλλειπε από την γκάμα των προϊόντων μας» δηλώνει στο mononews.gr ο κ. Ευάγγελος Χαϊδάς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

    Το 2018 έκλεισε με άνοδο μεγεθών για τη εταιρεία, η αύξηση εσόδων εκτιμάται στο 15% και η αύξηση στα EBITDA στο 20%. Το 2019 αναμένεται σημαντικά ανοδικό για την εταιρεία λόγω της προσθήκης των νέων λατομείων και της δωδεκάμηνης χρήσης του νέου εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι.

    Συζητήσεις με επενδυτές για το ξενοδοχείο-Μετά τις εκλογές τα νέα

    Στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας εκτός από την περαιτέρω ισχυροποίησή της στον κλάδο του μαρμάρου, περιλαμβάνεται και η δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Αυτή την εποχή προχωράμε τα έργα υποδομής για την οικιστική ανάπτυξη των 100 σπιτιών που θα δημιουργηθούν δίπλα στην ξενοδοχειακή μονάδα, και μιλάμε με επενδυτές και για την οικιστική και για την τουριστική ανάπτυξη στην Κρήτη. Όμως η προεκλογική περίοδος δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Όλοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το περιβάλλον, να γίνουν οι εκλογές και μετά να επενδύσουν. Τηρούν στάση αναμονής, αλλά είμαι βέβαιος ότι μετά τις εκλογές θα δούμε επενδυτικό μπουμ», σημειώνει ο κ. Χαϊδάς.

    Η θυγατρικής της Ικτίνος Τεχνική & Τουριστική ΑΕ αναπτύσσει σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στην θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει: Ξενοδοχείο 5 αστέρων, Κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa), 100 ατόμων, Συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, Γήπεδο Golf, 18 οπών, Μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών, δύο οικιστικές περιοχές, (ΠΕΡΠΟ) όπου θα ανεγερθούν εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες) κ.λπ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει τις υποδομές (καταφύγιο τουριστικών σκαφών, λεκάνη αθλοπαιδιών, προσάμμωση ακτής), για την ανέγερση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων και κέντρο θαλασσοθεραπείας 100 ατόμων.

    Ξεκίνησαν τα placement

    O κ. Χαϊδάς πριν λίγες ημέρες μεταβίβασε 300.000 μετοχών της εταιρείας ΙΚΤΙΝΟΣ σε θεσμικό επενδυτή εξωτερικού, συνολικής αξίας 1.410.000 ευρώ. «Τις μετοχές αγόρασε ευρωπαϊκό fund που δεν είχε μέχρι σήμερα παρουσία στην εταιρεία. Υπάρχει ενδιαφέρον για την εταιρεία μας από διάφορα επενδυτικά κεφάλαια που πιστεύουν στη δυναμική της ανάπτυξη και τον εξαγωγικό της χαρακτήρα. Κι εμείς είμαστε ανοιχτοί στις μειοψηφικές συμμετοχές και παρουσιάζουμε συνεχώς την εταιρεία σε ξένους επενδυτές».

    Επέκταση της δραστηριότητας

    Στα τέλη του 2017 η Ικτίνος εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Γ. Λαζαρίδης-Μάρμαρα Δράμας έναντι 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, ενώ ήδη έχει μπει καινούριος εξοπλισμός αξίας 4 εκατ. ευρώ.

    Όταν τέλη του 2019 ολοκληρωθούν οι εργασίες, η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών, υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.

    Επίσης, στις αρχές Ιουλίου 2018 προχώρησε στην εξαγορά από την εταιρεία Μάρμαρα Καβάλας των μισθωτικών δικαιωμάτων λατομικής έκτασης 96,470 στρεμμάτων, στην περιοχή Πύργων του Δήμου Προσοτσάνης στη Δράμα, η λειτουργία του οποίου επίσης θα αυξήσει τη δραστηριότητα της εταιρείας το 2019.

    «Φέτος θα προχωρήσουμε τις επενδύσεις που έχουμε εξαγγείλει αλλά πάντα θα κοιτάμε για νέα λατομεία, γιατί η χώρα μας έχει πολλά ενδιαφέροντα κοιτάσματα σε πολλές περιοχές» σημειώνει ο κ. Χαϊδάς, τονίζοντας τη σημασίας διεύρυνσης της γκάμας των μαρμάρων που διαθέτει.

    Το 95% του κύκλου εργασιών της Ικτίνος προέρχεται από το εξωτερικό, και τα μάρμαρα της εταιρείας εξάγονται σε χώρες όπως Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Μαλαισία, Μαρόκο, Ομάν, Πακιστάν, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν, Τυνησία, Τουρκία, ΗΠΑ κ.α.

    Το 2017 η Ικτίνoς Μάρμαρα σημείωσε πωλήσεις 51,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,70 εκατ. ευρώ το 2016 (+49,9%), EBITDA 19 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 9 εκατ. ευρώ (παρά την εγγραφή λογιστικής απομείωσης 1,25 εκατ. ευρώ). Είχε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 12,2 εκατ. ευρώ, μείωσε τον καθαρό δανεισμό κατά 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ διένειμε μερίσματα αξίας 3,67 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ικτίνος: Εγκρίθηκε η αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού των 14 εκ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ικτίνος: Με έκπτωση 1 εκατ. ευρώ η εξαγορά από την Dolphin Capital του 79% της Latirus Enterprises

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ικτίνος Ελλάς: Ολοκληρώθηκε το deal εξαγοράς της Latirus έναντι 14 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ