• Big Story

    Eurogroup: Στο… τραπέζι χρέος και δημοσιονομικό κενό – Τα χαρτιά της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση

    • NewsRoom
    Eurogroup


    Μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων στο σημερινό Eurogroup, όσον αφορά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται να αποκτήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν σαφής: «Αν χρειαστεί ξενυχτήστε. Κλείστε την αξιολόγηση.»

    Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να πέσει και το ζήτημα που ταλανίζει την πλευρά της Αθήνας τον τελευταίο καιρό. Θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα;

    Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου, είπε, αποτελεί σχέδιο φιλόδοξο, αλλά όχι αδύνατο.

    Επομένως, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η μπάλα δεν είναι αποκλειστικά στο ελληνικό γήπεδο. Για να φτάσουμε όμως στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, προϋπόθεση αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης η οποία περνά από τις αλλαγές στο εργασιακό αλλά και τη συμφωνία αναφορικά με την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού την ερχόμενη διετία.

    Ποια τα καλά χαρτιά του Τσακαλώτου

    Η άποψη της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό.

    Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να επιχειρηματολογήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζοντας στους ομολόγους του τα τελευταία στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τα οποία πιστοποιούν υπέρβαση εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό άλλωστε, η ελληνική οικονομία πέρασε το τρίτο τρίμηνο σε τροχιά ανάπτυξης, εκτίμηση η οποία εφόσον επιβεβαιωθεί από τα στατιστικά στοιχεία θα διευκολύνει περαιτέρω τους ελληνικούς χειρισμούς.

    Ακόμα και εάν πειστούν οι δανειστές, ότι δεν υπάρχει κενό, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δυσκολευτεί αισθητά με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως το 2020, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να στοχεύει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, κάθε χρόνο.

    Ο κάβος του πρωτογενούς πλεονάσματος-Επανέρχονται ασφαλιστικό και φορολογικό

    Το πρόβλημα δεν είναι η αποτύπωση του στόχου. Αν και ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, εγείρεται ένα ζήτημα πολιτικό για την κυβέρνηση η οποία παλεύει για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τροφοδότηση του στόχου υπερμεγέθους πρωτογενούς πλεονάσματος, με μέτρα τα οποία ενδεχομένως να απαιτηθεί να ποσοτικοποιηθούν εκ των προτέρων.

    Και σε αυτό το ενδεχόμενο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δανειστές θα ξαναθυμηθούν τις παλιές τους αγάπες: ασφαλιστικό και φορολογικό.

    Στο σημερινό Eurogroup άλλωστε, αναμένεται να γίνει συζήτηση και για τα βραχυχρόνια μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, τα οποία έχει επεξεργαστεί ο ESM στην κατεύθυνση επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και περιορισμού του επιτοκιακού κινδύνου.

    Μένει να φανεί λοιπόν, αν αυτό θα αποτελέσει το αντίδοτο, για τα δύσκολα μέτρα τα οποία θα πέσουν αργά ή γρήγορα στην κυβέρνηση, ιδίως στο πεδίο των εργασιακών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥπό την προστασία Πολάκη η νέα υπουργός Εργασίας Αχτσιόγλου: Κάτω τα χέρια από την κοπελιά μας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟριστικό: Τόσο θα πληρώσουμε για τα τέλη κυκλοφορίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕΔήμαρχος θεριακλής: Αντί για γκαζόν φύτεψε κάνναβη γύρω από το κτίριο του δημαρχείου



    ΣΧΟΛΙΑ