• Big Story

    Eurogroup: Η Αθήνα ελπίζει σε πολιτική συμφωνία, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία

    Βρυξέλλες


    Πολιτική συμφωνία αναζητά στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι είναι εφικτό να υπάρξει μία συνεννόηση όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, και τελικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαρτίου.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι συνεχείς, ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια για την επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας, με κύριο ερωτηματικό το αν θα δώσει το “πράσινο φως” για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και με ποιους όρους.

    Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τα επιπλέον μέτρα λιτότητας και παράλληλα να τελειώσει με τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό, ώστε να “προλάβει” τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 9 Μαρτίου, καθώς στη συνεδρίαση αυτή, αν όλα πάνε καλά, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αν χαθεί η ημερομηνία αυτή, τότε η Ελλάδα θα χάσει ενάμιση μήνα, αφού η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι στις 27 Απριλίου.

    Γεγονός είναι πάντως ότι οι δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων (όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ) τις τελευταίες μέρες είναι θετικές για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως απομένουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν το ΔΝΤ για τις υπερβολικά απαισιόδοξες, όπως τις χαρακτηρίζουν, προβλέψεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη βάση των οποίων απαιτεί μέτρα που τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες θεωρούν αχρείαστα.

    Το ζητούμενο, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, είναι να πειστεί το ΔΝΤ να αποσύρει ορισμένες από τις απαιτήσεις του για να συμμετάσχει εκ νέου στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αποδεχόμενο τις χειμερινές προσβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεραπόδοση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, και να σταματήσει να απαιτεί πρόσθετα σκληρά μέτρα.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία πιθανότατα θα κυριαρχήσει το ζήτημα της Ελλάδας. Πάντως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από λίγες ημέρες οι δυο γυναίκες, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αυριανό Eurogroup η Ελλάδα είναι το τρίτο θέμα στην ατζέντα και «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Ρέγκλινγκ: Το τρίτο μνημόνιο θα ήταν αχρείαστο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα λόγω ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Spiegel: Με 5 δισ. ευρώ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ – Τι απαντά το Ταμείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση MRB: 13 μονάδες μπροστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ