• Big Story

    Ενεργοποιείται ο στρατός για να μη μείνει η Ελλάδα εκτός Σένγκεν


    Ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας, ενεργοποιώντας τον στρατό, που καλείται να συνδράμει για την ολοκλήρωση των hotspots και τη στελέχωση των μαγειρείων στα νησιά όπου καταφθάνουν οι πρόσφυγες, καθώς και να παραχωρήσει στρατόπεδα τα οποία θα μετατραπούν σε κέντρα μετεγκατάστασης.

    Ειδικότερα, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το Σάββατο, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης, αποφασίστηκε ότι το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει:

    α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά

    β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

    γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

    δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

    Επιπλέον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

    Η ενεργοποίηση του στρατού αποτελεί ουσιαστικά ομολογία αποτυχίας της στρατηγικής της κυβέρνησης, που ήδη από το φθινόπωρο του 2015 υπόσχεται πως τα hotspots θα είναι έτοιμα σύντομα, όμως μόνο αυτό της Λέσβου λειτουργεί σήμερα, με αυτά της Χίου, της Σάμου και της Λέρου να καθυστερούν πιθανόν μέχρι τα μέσα ή τα τέλη του μήνα, ενώ αυτό της Κω βρίσκεται στον αέρα, λόγω των διαφωνιών με τον δήμαρχο του νησιού.

    Η καθυστέρηση στη λειτουργία των hotspots είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας απειλείται με έξοδο από τη Σένγκεν, με τους Ευρωπαίους να μην πείθονται ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (την ίδια στιγμή βέβαια που και εκείνοι δεν έχουν κάνει πράξη όσα έχουν υποσχεθεί για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας) και να πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα, πιεζόμενοι και οι ίδιοι από τη μεταστροφή των πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των προσφύγων και την άνοδο των ξενοφοβικών κομμάτων.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βάζει στην «εξίσωση» τον στρατό, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες και να κάμψει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, διασφαλίζοντας παράλληλα την παραμονή της Ελλάδας στη Σένγκεν.



    ΣΧΟΛΙΑ