• First Top Stories

    Ένα win-win «διαζύγιο» που δίνει χρόνο σε Τσίπρα και Καμμένο

    • Νένα Σώκου


    Με μια συμφωνία που μένει να φανερωθεί στα σημεία της, οι δύο πρώην –πλέον- κυβερνητικοί εταίροι έριξαν την αυλαία της συνεργασίας τους, έπειτα από τις καταιγιστικές εξελίξεις της Κυριακής, που σφράγισαν μια εβδομάδα με οργιώδες παρασκήνιο, φήμες και σενάρια, αναμονή και ανατροπές. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, τέσσερα χρόνια μετά την απόφασή τους να «συγκατοικήσουν» στην εξουσία, μία «συγκατοίκηση» που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015, ανακοίνωσαν ότι τραβούν πια χωριστούς δρόμους, ανταλλάσσοντας λόγια αβροφροσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης.

    Από την προσεκτικότερη ανάγνωση όσων είπε ο Πάνος Καμμένος, αναλυτές και αντιπολίτευση εκτιμούν πως πρόκειται για ένα «στημένο» διαζύγιο, με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, παρά τις κορώνες και τις απειλές, να δίνει τελικά χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα για να πετύχει τους 151 στην ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών, με διαφορετικές πλειοψηφίες σε κάθε ψηφοφορία.

    Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται από τους ΑΝΕΛ οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρις, Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης. Για τους δύο τελευταίους, που κατέχουν και υπουργικές θέσεις, ο Πάνος Καμμένος άφησε σαφείς αιχμές. Για τον μεν πρώτο είπε ότι την ώρα που τρέχουν οι πολιτικές εξελίξεις, αυτός αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα, ενώ για την υπουργό Τουρισμού, που επίσης λείπει στο εξωτερικό, αφού μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο της, είπε ότι δεν μπόρεσε να την βρει, γιατί «ξέχασε το κινητό της στον αστυνομικό φρουρό της». Ακόμη, είπε και για τους δύο ότι αυτός τους έκανε υπουργούς, αφού με την δική του εισήγηση προς τον πρωθυπουργό ανέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους.

    Ποιοι θα διαγραφούν

    Στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Καμμένος το μεσημέρι της Κυριακής είπε χαρακτηριστικά ότι θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ όσοι «ανταλλάξουν με την ψήφο τους κυβερνητικές θέσεις», που ερμηνεύεται ως ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους κ.κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, αλλά θα προχωρήσει στη διαγραφή μόνο εκείνων που δεν θα παραιτηθούν από τις υπουργικές θέσεις τους και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

    Επομένως, με την παραπάνω φόρμουλα, ο μεν Αλέξης Τσίπρας πετυχαίνει ψήφο εμπιστοσύνης με 151 «ναι» (μαζί με Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρο Δανέλλη), ο δε Πάνος Καμμένος χάνει μόνο δύο βουλευτές, πετυχαίνοντας ισορροπία τρόμου πέντε βουλευτών για να διατηρηθεί εν ζωή η Κοινοβουλευτική του Ομάδα (Καμμένος, Κόλλια Τσαρουχά, Κατσίκης, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις).

    Ωστόσο, επειδή ο κίνδυνος εξαφάνισης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι υπαρκτός, ο Πάνος Καμμένος απηύθυνε προσκλητήριο των ΑΝΕΛ στους πολίτες «από τις πατριωτικές δυνάμεις» αλλά και σε πρώην βουλευτές του κόμματός του, όπως τον Γιώργο Λαζαρίδη. Δεν απέκλεισε συνεργασία με μικρότερα κόμματα, «αλλά μπροστά θα είναι οι ΑΝΕΛ», όπως είπε. Ερωτηθείς τι θα πράξει, αν οι ΑΝΕΛ μπουν στη Βουλή και δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, απάντησε «σε ό,τι αφορά συμμαχίες θα εξετάσουμε με ποιες αρχές και για ποιο σκοπό».

    Ψήφος εμπιστοσύνης: Πότε θα διεξαχθεί

    Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας το «διαζύγιο» έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι «καθείς βρίσκεται μπροστά στις ιστορικές του ευθύνες», δείχνοντας στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, που θα οδηγήσει στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα εισηγηθεί να ξεκινήσει η συζήτηση την Τρίτη το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

    Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρέλευσης δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού. Ο κ. Βούτσης σημείωσε ακόμη ότι η συζήτηση θα διαρκέσει μόλις μία ημέρα, καθώς είναι πρόσφατη η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και δεν χρειάζεται να διεξαχθεί ξανά συζήτηση εφ’ όλης της ύλης.

    Ως προς την συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για αύριο σχετικά με την τροπολογία για τη σύμβαση με την αμερικανική κυβέρνηση και τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, ο κ. Βούτσης είπε ότι το «πιθανότατο είναι να μην γίνει», λόγω της αλλαγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Και στο βάθος εκλογές

    Όπως όλα δείχνουν, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης θα ακολουθήσει, χωρίς καθυστερήσεις, η διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όλα θα έχουν τελειώσει το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

    Τόσο η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όσο και η ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύο σκληρές κοινοβουλευτικές μάχες, τις οποίες το Μαξίμου εκτιμά ότι θα κερδίσει αν και με διαφορετικές πλειοψηφίες.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές το πολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην και νέα δεδομένα είναι πιθανόν να προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Από το σημείο εκείνο και μετά, ανοίγει ο δρόμος και για εκλογές με πιθανότερο σενάριο, κι αν η κυβέρνηση -χωρίς τους ΑΝΕΛ πλέον- επιδείξει αντοχές, να στηθούν κάλπες τον Μάιο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Όλο το παρασκήνιο: Τα πολιτικά ανταλλάγματα των 6 βουλευτών για την ψήφο εμπιστοσύνης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τετάρτη βράδυ η ψηφοφορία στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό. Waterwheel Capital Management: Οι μαρξιστές φεύγουν και έρχεται ράλι – Ποιες μετοχές είναι hot (έγγραφο) 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παπαχριστόπουλος: Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ