• Big Story

    Draghi: Ψηφίστε πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά θα σας δώσω χρήματα

    Ντράγκι, Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ

    Mario Draghi, Πρόεδρος ΕΚΤ


    Ψηφίστε και βλέπουμε.. διαμήνυσε ο Mario Draghi στην ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επαναφορά του waiver. Αν και η κυβέρνηση διαφήμισε πολύ την απόφαση αυτή και μάλιστα πραγματοποίησε αγώνα δρόμου τα τελευταία 24ωρα για να δείξει ότι συμμορφώνεται με τα προαπαιτούμενα, η ΕΚΤ μετέθεσε την κίνηση αυτή μετά από την επικύρωση των prior actions.

    Πιθανότερη ημερομηνία είναι πλέον η 22 Ιουνίου όταν συνεδριάζει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η καθυστέρηση των είκοσι ημερών δεν αλλάζει πολλά στο σχεδιασμό των τραπεζών, επιβεβαιώνει όμως, όπως επισημαίνουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, ότι η χώρα δεν μπορεί ακόμη να πιάσει τα χρονοδιαγράμματα που θέτει. Αυτή είναι και η αντίδραση των επενδυτών στους οποίους οι Έλληνες τραπεζίτες είχαν κάνει “μασάζ” για τα οφέλη της αξιολόγησης.

    Μόλις περάσουν τα μέτρα, η ΕΚΤ θα ξαναδώσει το waiver, αν γινόταν όμως σήμερα θα έδινε ένα θετικό σήμα κανονικότητας πλέον, κάτι που δεν επετεύχθη. Η επαναφορά του waiver θα έχει ετήσιο όφελος της τάξης των 150 εκ.ευρώ ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι σε συνδυασμό με τη συμμετοχή στο QE, το όφελος θα φθάσει ως και τα 500 εκ.ευρώ.

    Το περίφημο waiver θα βοηθήσει ώστε περί τα 10 δισ.ευρώ από τον ELA, ο οποίος σήμερα είναι ύψους 86 δισ.ευρώ , θα μεταφερθεί στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Με τη δυνατότητα χρήσης των ελληνικών ομολόγων , οι ελληνικές τράπεζες είναι επιλέξιμες για 39 δισ. ευρώ του συνολικού δανεισμού TLTRO, από τα παλαιά και από τα νέα προγράμματα, και μπορούν να δανειστούν 27 δισ. ευρώ επιπλέον.

    Μικρότερο θα είναι το όφελος από τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η είσοδος της Ελλάδας στο QE αναμένεται τον Ιούλιο με περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

    Με στοιχεία τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ύψους 30,4 δισ. ευρώ από 32,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2015, εκ των οποίων 16,1 δις.ευρώ από τον ELA.

    Η Alpha Bank έχει χρηματοδότηση συνολικά 24,1 δισ.ευρώ και 19,2 δισ.ευρώ από τον ELA και η Eurobank 22,8 δισ. ευρώ. Tέλος η Εθνική Τράπεζα έχει συνολική εξάρτηση 20,8 δισ. ευρώ και ειδικά από τον ELA 11,2 δισ. ευρώ.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/skourletis-ischiro-ependitiko-endiaferon-gia-admie-tin-erchomeni-evdomada-i-prokirixi-tou-diagonismou/50337

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-vouliazi-metochi-tis-aegean-air-ti-simveni-tin-citi-tha-paremvi-o-ch-gkotsis-tis-ek/50203

     



    ΣΧΟΛΙΑ