• Big Story

    Δικαίωση για Βγενόπουλο: Κατέρρευσε η ποινική διαδικασία σε βάρος του για τη Λαϊκή -Ανακαλούνται όλα τα εντάλματα

    • NewsRoom
    Ανδρέας Βγενόπουλος

    Ανδρέας Βγενόπουλος, ετών 63, επιχειρηματίας.


    Τα πάνω κάτω για τον Ανδρέα Βγενόπουλο φέρνει ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου εναντίον του ιδίου και στενών συνεργατών του σε MΙG και πρώην Λαϊκή.

    Τη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση, έφερε στο φως της δημοσιότητας  η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, παρουσιάζοντας το σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου που εδρεύει στο Παρίσι*.

    Με την απόφαση-καταπέλτη αφενός αποσύρονται -και δεν θα εκτελεστούν- τα κυπριακά εντάλματα σύλληψης κατά των κ.κ. Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, ενώ αφετέρου απαγορεύεται η έκδοση ή εκτέλεση εντάλματος σύλληψης κατά του κ. Βγενόπουλου σε σχέση με την υπόθεση της Λαϊκής, προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία της διαιτησίας.

    Η απόφαση κοινοποιήθηκε την Τρίτη στις δύο πλευρές (Ανδρέα Βγενόπουλο και γενικό εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη) και στην ουσία τερματίζει όλες τις εκκρεμούσες ποινικές διαδικασίες στην Κύπρο εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του κ.κ. Μάγειρα, Φόλε, Μπουλούτα και Φόρου για όσο διάστημα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής της MIG  και άλλων 18 μετόχων της πρώην Λαϊκής στο Παρίσι κατά της Κύπρου για την απώλεια των επενδύσεών τους.

    Η πλευρά Βγενόπουλου είχε ζητήσει την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης, που θα καταθέσουν υπέρ της αίτησης αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου αφού έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές διωκτικές αρχές.

    Όπως επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι στην ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων -η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι όπου και εδρεύει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο- κατέθεσαν αυτοπροσώπως τόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσο και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Η εξέλιξη της υπόθεσης, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δείχνει την αποφασιστικότητα του Ανδρέα Βγενόπουλου να εξαντλήσει κάθε νομικό και δικονομικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του, με τη Νομική Υπηρεσία στη Μεγαλόνησο να εξετάζει ήδη τα επόμενα βήματά της.

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ενδεχομένως να επηρεασθεί και η υπόθεση σε βάρος του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για το 1 εκατ. που έλαβε από τη Focus η εταιρεία της κόρης του

    Ήδη ο “Πολίτης” και άλλα κυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ήττα των κυπριακών διωκτικών αρχών αλλά και προσωπικά του γενικού Εισαγγελέα κ. Κληρίδη, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία στο Παρίσι, στις αρχές Αυγούστου, και κατέθεσε.

    Τέλος, εκτιμάται πως η άρση των εμποδίων που επικαλείτο η πλευρά της MIG για την ομαλή εξέταση της υπόθεσης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση απόφασης μετά τον Ιανουάριο του 2017.

    *Το Διαιτητικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τον καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο, και τον κ. Daniel Μ Price (HΠΑ) και τον Sir David ΑΟ Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/vgenopoulos-den-echo-kamia-schesi-tin-ipothesi-pou-katachorithike-stin-kipro-ke-afto-tha-apodichthi-ke-dikastikos/63708



    ΣΧΟΛΙΑ