• Τράπεζες

    Χρ. Μεγάλου: Να τι περιλαμβάνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς


    Σε ισχυρότερη χρηματοοικονομική θέση για να υλοποιήσει τους επιχειρησιακούς της στόχους βρίσκεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test η Τράπεζα Πειραιώς, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στους αναλυτές των ξένων οίκων μετά την δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2018.

    Όπως μάλιστα, τα αποτελέσματα του stress test αποτυπώνουν τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει η διοίκηση για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας Πειραιώς σε όλα τα επίπεδα. Προκειμένου, δε,  να ενισχύσει περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση, η Τράπεζα Πειραιώς θα υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές κεφαλαιακό σχέδιο, εξετάζοντας και την έκδοση εναλλακτικού non dilutable κεφαλαίου.

    Σκοπός της διοίκησης της Πειραιώς είναι η τράπεζα να δραστηριοποιηθεί ενεργά στις αγορές χρέους, παρά το γεγονός πως δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει κάτι άμεσα.

    «Θα εξετάσουμε κάθε δυνατή επιλογή που δεν επιφέρει dilution στους μετόχους μας. Αυτό περιλαμβάνει από εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων έως Tier II capital», τόνισε η διοίκηση, η οποία ξεκαθάρισε πως η όποια κίνηση θα γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

    «Το capital plan που έχουμε συζητήσει με τον επόπτη δεν περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου. Ο δείκτης των βασικών εποπτικών μας κεφαλαίων (CET1) θα ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης από εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου και κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης από άλλες ενέργειες, οι οποίες δεν θα επιφέρουν απίσχναση των μετόχων μας, έως το τέλος του έτους», αναφέρθηκε.

    Τι περιλαμβάνει το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

    Αναφορικά με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση περιλαμβάνει πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

    Πέρα από τις πωλήσεις της θυγατρικής στο Βελιγράδι και της Avis Hellas που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται να κλείσει μέχρι τα μέσα Ιουνίου, των θυγατρικών σε Βουλγαρία και Αλβανία που θα ανοίξουν ως διαδικασία το καλοκαίρι ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των χαρτοφυλακίων Amoeba και Arctos. Οι δεσμευτικές προσφορές για το πρώτο χαρτοφυλάκιο αναμένονται στα μέσα Μαΐου.

    Σημαντική θεωρείται από τη διοίκηση και η μείωση του λειτουργικού κόστους που καταγράφηκε και το πρώτο τρίμηνο. Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Horizon που υλοποιεί από το 2017 η Τράπεζα, στόχος είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 200 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Ήδη έχουν προχωρήσει δράσεις 80 εκατ. ευρώ, των οποίων το αποτέλεσμα θα φανεί μέσα στα επόμενα 2 – 3 τρίμηνα.

    Αναφορικά με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το ετήσιο όφελός του ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά το αποδέχτηκαν 1.200 άτομα, εκ των 400 θα αποχωρήσουν απομένει να αποχωρήσουν μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα.

    Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε επίσης αναφορά στη σημαντική μείωση του δανεισμού από τον ELA, η οποία διαμορφώνεται τώρα στο 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκμηδενιστεί μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους.

    Αναφορικά με το μείζον θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημάνθηκε η μείωση των NPEs κατά 3 δισ. ευρώ ετησίως που πέτυχε η Τράπεζα. Κατά το ίδιο ποσό των 3 δισ. ευρώ, η Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις εντός του 2018. Τα νέα δάνεια που θα χορηγηθούν κατανέμονται χονδρικά σε 1 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 250 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στο α΄ τρίμηνο), 1,5 δισ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις και περίπου 400 εκατ. ευρώ στεγαστικά. Το 2019 η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια 2,7 δισ. ευρώ.

    Κόκκινα Δάνεια

    Η Τράπεζα, όπως αναφέρθηκε, βρίσκεται εντός των φιλόδοξων στόχων που έχει θέσει για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο βαθμός αυτών που έχουν ρυθμιστεί και ξανακοκκινίζουν κινείται σε πτωτική τροχιά. Μέσα στο α΄ τρίμηνο 2018, όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αναφέρθηκε ότι τον Απρίλιο και μέχρι στιγμής τον Μάιο, η Τράπεζα προχώρησε σε 410 πλειστηριασμούς. Από αυτούς, το 80% των ακινήτων κατέληξε στην ίδια την Τράπεζα. Όσο για την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας properties4sale.gr, αναφέρθηκε ότι στην 4η δημοπρασία που διενεργήθηκε τον Μάρτιο πωλήθηκαν 33 ακίνητα ιδιοκτησίας της Τράπεζας (από 29,29 και 26 ακίνητα στις προηγούμενες τρεις δημοπρασίες). “Έχουμε συμμετοχή και από αγοραστές που δεν διαμένουν στην Ελλάδα. Προγραμματίζουμε δύο ακόμη δημοπρασίες μέσα στα ερχόμενα τρίμηνα”, αναφέρθηκε.

    Σχετικά με το κόστος κινδύνου (cost of risk) της Τράπεζας αναφέρθηκε ότι κινήθηκε στις 160 μονάδες βάσης το α΄ τρίμηνο 2018. Λόγω των επικείμενων πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων ο δείκτης κάλυψης αναμένεται να υποχωρήσει, αλλά μέσα στα επόμενα τρίμηνα θα παραμείνει στο εύρος των 150 – 180 μονάδων βάσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κερδοφόρο το α΄ τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς: Στα 32 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στην Ελλάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ