• Big Story

    X. Γκότσης: Περίεργες δηλώσεις του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς. Θέλει παράλληλο τραπεζικό σύστημα

    • NewsRoom
    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Χαράλαμπος Γκότσης. πρώην Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα τραπεζικό σύστημα πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εξέφρασε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης. Παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τις Ετήσιες  Εκθέσεις για το 2014-2015 ο πρόεδρος εξήγησε ότι: “Η Γερμανία έχει 1700 διαφορετικές τράπεζες” είπε ο κ. Γκότσης. “Και είναι λογικό, η μεγάλη τράπεζα σε ακούει, δεν ενδιαφέρεται για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τις ανάγκες των μικρομεσαίων. Υπάρχει η λογική ότι πρέπει να επιτρέψουμε το άνοιγμα της τραπεζικής αγοράς κι ας το ονομάσουμε όπως θέλουμε, παράλληλο, ξεχωριστό, δεν έχει σημασία”. Όπως είπε οι τράπεζές μας έχουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

    Σε σχέση με αυτό το πρόβλημα ο ίδιος αναφέρθηκε στο crowdfinding λέγοντας ότι “και αυτό το βλέπουμε, θα πρέπει να δούμε τρόπους χρηματοδότησης της οικονομίας έξω από το τραπεζικό σύστημα”.

    Ο κ.Γκότσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ (Τραγάκης, Αθανασίου) είπε ότι ναι μεν  έγιναν με ξένα funds αλλά από τα δέκα τα 5-6 είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά στο εξωτερικό “συνεπώς η συμβολή τους σε μια αγορά που δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια είναι σημαντική”.

    Επισήμανε όμως ότι για τις ΑΜΚ των Τραπεζών την ευθύνη έχει η Τράπεζα της Ελλάδας κι όχι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ειδικά για τις Τράπεζες είπε ότι λόγω των κόκκινων δανείων έχουν “πολλούς σκελετούς στις ντουλάπες τους” και μετά την ρύθμιση αυτών (πρέπει να πέσουν κατά  40% έως το 2018) θα έχουν μεγάλο περιθώριο ανάκαμψης στο Χρηματιστήριο.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγοράς μίλησε και για την τρέχουσα διαπραγμάτευση λέγοντας ότι έχει ταξιδέψει με τον Τόμσεν στο ίδιο αεροπλάνο και τον έχει δει να συνοδεύεται από δέκα συνεργάτες. “Και μας λέει τώρα ο κ. Τόμσεν πως εάν  έχει κάνει λάθος στα στοιχεία του θα δει τα δικά μας και θα τα διορθώσει” επισημαίνοντας ειρωνικά  ότι με τόσους πολλούς συνεργάτες, , πως μπορεί να έχει κάνει λάθος στα στοιχεία.

    Ο ίδιος εξέφρασε ρητά την άποψη ότι “η χώρα χρεοκόπησε το 2007” όταν το έλλειμμα άγγιξε το 15% και από τότε θα έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα, πολύ πριν φτάσουμε στο 2009 που δημιουργήθηκε πρόβλημα δανεισμού, όπως είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ