• Big Story

    The wise man:Το κρυφό ραντεβού Πανταλάκη – Καλογρίτσα για τα δάνεια. O κωδικός από τις Βερμούδες που ρευστοποίησε μετοχές 32 εκ ευρώ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πήραν και το τέταρτο τμήμα Κυλλήνη-Βάρδα του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργου οι κατασκευαστικές εταιρείες του Χρήστου Καλογρίτσα (Τοξότης και Ομάδα Κατασκευών). Ευτυχώς γιατί στην Attica Bank φώναξαν τον επικεφαλής του ομίλου, τον κύριο Χρήστο Καλογρίτσα προ ημερών και του ζήτησαν να μειώσει τον υπέρογκο δανεισμό. Δεν ξέρουμε εάν ο επιχειρηματίας θα μειώσει το δανεισμό ή θα αυξήσει τις εγγυήσεις – π.χ. εκχώρηση και της μελλοντικής σύμβασης του συγκεκριμένου έργου – αλλά ο Στουρνάρας καραδοκεί μέσω του Πανταλάκη και συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την πορεία νοικοκυρέματος της τράπεζας.

    Για το έργο να πούμε το εξής: είναι μεγάλο, ύψους 74 εκατ,. ευρώ και η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών προσέφερε έκπτωση 51%. Συμπτωματικά, μικρές εταιρείες έδωσαν έκπτωση πολύ κοντά όπως η Κοινοπραξία ΤΕΚΑΛ-Πετρής, η οποία έδωσε έκπτωση 49,59% (η ΤΕΚΑΛ κατασκευάζει τα έργα της Cosco στον ΟΛΠ). Δηλαδή η Τοξότης θα έχανε το έργο για 1,41%. Τρίτη στην κατάταξη ήρθε η κοινοπραξία Ξανθάκης – Παπαϊωάννου με έκπτωση 47%. Η μεγαλύτερη εταιρεία του κάδου, η Ακτωρ έδωσε προσφορά με τη μικρότερη έκπτωση 35%.

    – Κουίζ: Ποια μεγάλη εταιρεία που κινείται στο χώρο της υγείας ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο για τις ζημιές που υπέστη από το PSI, μπας και κάποιοι θορυβηθούν και γίνει κάτι με την θηλιά των χρεών των εταιρειών αυτών προς τις τράπεζες;

    – Και μια και για τα περί PSI o λόγος, στις 23 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η αγωγή που έχει καταθέσει το ΕΤΕΠΑΠ, το επικουρικό ταμείο πετρελαιοειδών για τις ζημίες που υπέστησαν τα αποθεματικά του από «κούρεμα» του PSI του 2012. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, Κτίριο 4 Αίθουσα 9, αριθ. πινακίου Η2/9 για όσους θέλουν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία στο ακροατήριο.

    – Αποχώρησε τελικά από την Globo Technologies ένας ακόμα επαγγελματίας, ο οποίος δε βλέπει προκοπή…

    Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές που έχουν μεταξύ τους τα «παιδιά» της ΔΕΗ. Πρόκειται για τους διαχειριστές ΛΑΓΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΑΔΜΗΕ. Όπως πληροφορείται η στήλη, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ χρωστούν περί τα 840 εκατ. ευρώ στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του οφείλει πάνω από 840 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια ώρα σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ χρωστά και η ΔΕΗ.

    • Να σημειωθεί ότι ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρικές εταιρείες κατά 100% της ΔΕΗ και κατά κάποιο τρόπο στην αγορά θεωρούνται ως «παιδιά» της. Πολλά από τα στελέχη μάλιστα που έχουν σταδιοδρομήσει εκεί προέρχονται από την μαμά ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εκλεκτές συγγένειες.
    • Θυμάστε που σας λέγαμε για το «ισόβιο» διευθυντικό στέλεχος της ΕΑΒ που δεν πατάει σχεδόν ποτέ στη Βιομηχανία, που δουλεύει ελάχιστα και η εταιρεία του πληρώνει τις βενζίνες; Λοιπόν όπως πληροφορείται η στήλη ο «ισόβιος» εξυπηρετείται και σε κάτι ακόμη. Κάθε 15 ή 30 μέρες λαμβάνει και μία προκαταβολή της τάξεως των 3.000 ως μέρος της συνολικής αποζημίωσης που θα πάρει όταν θα φύγει από την ΕΑΒ. Ναι καλά ακούσατε. Νομιμότατο μεν αλλά από την άλλη σε ποια ιδιωτική εταιρεία εργαζόμενος που δεν θα πατούσε ποτέ και θα ήταν με το ένα πόδι εκτός από την εταιρεία θα ελάμβανε και προκαταβολές από την αποζημίωση; Αν το βρείτε πείτε και σε μας να πάμε να εργαστούμε διότι παρότι χρόνια στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες ανέσεις μόνο σε κάτι ΔΕΚΟ τη δεκαετία του ’80 επί ΠΑΣΟΚ, συναντούσε κανείς.

    O Επενδυτής από τις Βερμούδες: Τον επενδυτή από τις Βερμούδες ο οποίος μέσα σε δυο μήνες πραγματοποίησε υψηλό τζίρο στο Ελληνικό χρηματιστήριο αναζητούν χρηματιστηριακές εταιρίες. Όχι φυσικά γιατί συνέβη κάτι αλλά περισσότερο για λόγους… κοινωνικής κριτικής. Και τούτο διότι τον Ιανουάριο ένας κωδικός, από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τα Νησιά Βερμούδες, πραγματοποίησε  τζίρο που επηρέασε σημαντικά το ελληνικό χρηματιστήριο.  Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία Axianumbers, ο κωδικός αυτός πραγματοποίησε αγορές 1,29 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 31,68 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση του να είναι εκροές 30,39 εκατ. ευρώ.

    Στο ίδιο διάστημα 16 κωδικοί από το Λουξεμβούργο πραγματοποίησαν αγορές 42 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 5,4 εκατ. ευρώ, ήτοι το ισοζύγιο είναι θετικό κατά 36,6 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνεται πως συνολικά οι εισροές των ξένων ανήλθαν στα 37,1 εκατ. ευρώ για τον μήνα που πέρασε. Επίσης και τον μήνα Δεκέμβριο 2 μερίδες από τις Βερμούδες είχαν πραγματοποιήσει εκροές 5,5 εκατ. ευρώ.

    Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς ανέρχεται σε 62,6% έναντι 64,3% στο τέλος του προηγούμενου μήνα, καταγράφοντας μείωση της τάξεως του 2,6%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Δικαιοσύνη μίλησε: Στη φυλακή ο Άρης Φλώρος για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The wise man: Οι νέες business Λασκαρίδη, Δασκαλαντωνάκη και Κάτσου. Tα καλά νέα για το Φυσικό Αέριο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Ποιος τραπεζίτης δε θέλει να γίνει CEO στην Πειραιώς; Τι συμβαίνει με τον Α. Θωμόπουλο και τον Ε. Βασιλάκη;



    ΣΧΟΛΙΑ