• Big Story

    Παρέμβαση Ν. Καραμούζη: Νομοθετείστε για να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας

    eurobank

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank


    Τον γόρδιο δεσμό της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων για να «τρέξουν» οι αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» δανείων αποφάσισε να κόψει ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλας Καραμούζης.

    Οι τραπεζίτες λοιπόν ανέλαβαν δράση και άρχισαν να ενημερώνουν διεξοδικά για τα τραπεζικά θέματα όλους τους αρμόδιους υπουργούς, τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, ενώ επισκέφθηκαν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών, δηλαδή οι κ.κ. Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank, Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος της Alpha, Γιώργος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της Πειραιώς και Τάκης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Εθνικής, χάραξαν κοινή γραμμή για όλα εκείνα τα θέματα που έπρεπε να είχαν επιλυθεί χθες, και δεν είναι άλλα από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, το νέο πτωχευτικό, τη νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

    Θέματα δηλαδή που έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί από πέρυσι, καθώς οι τράπεζες με δεδομένο ότι θα υλοποιούνταν οι θεσμικές αλλαγές, δεσμεύθηκαν για τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, απέναντι στον SSΜ.

    Μέσα σε μία βδομάδα οι τραπεζίτες συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή και με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ενώ συζήτησαν διεξοδικά τα θέματα και με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα.

    Τα «κόκκινα» δάνεια, η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο αναβαλλόμενος φόρος και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, το νέο πτωχευτικό, είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι τραπεζίτες και ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο να γίνουν νόμος του κράτους.

    Το κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις που έχουν οι τραπεζίτες με τους υπουργούς είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, ενέχει τον κίνδυνο να βγουν εκτός στόχων -σε ότι αφορά των περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων- οι τράπεζες.

    Το μήνυμα των τραπεζιτών με απλά λόγια είναι ένα: «Νομοθετείστε τις αλλαγές, που θα λύσουν τα χέρια των τραπεζών, ώστε να διασωθούν επιχειρήσεις και μαζί τους θέσεις εργασίας, να ρυθμιστούν τα δάνεια των ιδιωτών και κυρίως για να πέσει και πάλι χρήμα στην πραγματική οικονομία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Ασφαλιστική: Ολοκληρώνει άμεσα την απόκτηση του χαρτοφυλακίου της International Life ΑΕΑΖ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Fraport: Αυτές είναι οι 5 τράπεζες που «έκλεισαν» το deal χρηματοδότησης της ιδιωτικοποίησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άσπα Παλημέρη: Η απόφοιτος του Columbia που οδηγεί τη Mastercard στη νέα εποχή



    ΣΧΟΛΙΑ