• Big Story

    Οι μεγάλες business των Ανδρεάδη, Λασκαρίδη & Κωνσταντακόπουλου στα ξενοδοχεία. Τι προσδοκούν

    Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης

    Σταύρος και Ανδρέας Ανδρεάδης


    Τρεις ξενοδοχειακοί όμιλοι πρωταγωνιστούν στο ελληνικό τουριστικό επιχειρείν. Πρόκειται για τους ομίλους SANI-IKOS της οικογένειας Ανδρεάδη, Λάμψα των εφοπλιστών Λασκαρίδη και TEMES της εφοπλιστικής οικογένειας Κωνσταντακόπουλου.

    Ο τουρισμός εξακολουθεί να παραμένει σταθερή αξία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και αποδεικνύει τη δυναμική του, ακόμα και μέσα στο χειμαζόμενο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας που διανύει το έβδομο έτος μιας πρωτοφανούς σε βάθος και διάρκεια ύφεσης.

    Μάλιστα -σύμφωνα με κορυφαίους Έλληνες τραπεζίτες- τρία είναι τα ισχυρά ονόματα του τουριστικού επιχειρείν. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Ανδρεάδη, ο όμιλος Λασκαρίδη και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου (οι δύο τελευταίοι δραστηριοποιούνται εκτός από τον ξενοδοχειακό κλάδο και στη ναυτιλία).

    Το όραμα αποτελεί χαρακτηριστικό τους. Ο χαμηλός δανεισμός τους επιτρέπει να προχωρούν σε επενδυτικές κινήσεις.

    Στον ξενοδοχειακό όμιλο Sani-Ikos, με βασικούς μετόχους τους αδελφούς Σταύρο και Ανδρέα Ανδρεάδη, συμμετέχουν επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management, L.P., ενώ συμμετέχουν η Goldman Sachs Asset Management, η Ηermes GPE, ο Μathieu Guillemin καθώς και κεφάλαια ιδιωτικών οίκων του εξωτερικού. Ο όμιλος διοικείται από τους Σταύρο Ανδρεάδη, πρόεδρο, Ανδρέα Ανδρεάδη και Μathieu Guillemin, διευθύνοντες συμβούλους.

    Πρόσφατα ο όμιλος εξαγόρασε στην Κέρκυρα τις μονάδες Corfu Chandris και Dassia Chandris από την εταιρεία Ξενοδοχεία Χανδρή ΑΕ και στην Κω εξαγόρασε το παλαιό ξενοδοχείο Club Med Kefalos. Τα νέα ξενοδοχεία του ομίλου θα ανακατασκευασθούν πλήρως και θα λειτουργήσουν υπό το ξενοδοχειακό σήμα της Ikos Resorts.

    Ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις άνω των 250εκατ ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το χαρτοφυλάκιο της ξεπερνά το 1δισ ευρώ.

    Το ιστορικό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, το γειτονικό του King George, το Σέρατον της Ρόδου (κατά 50% καθώς στο υπόλοιπο 50% συμμετέχει ο ξενοδόχος Γιάννης Σμπώκος) και δύο ακόμα ξενοδοχεία στο Βελιγράδι, της εταιρείας Λάμψα, ανήκουν στην οικογένεια των εφοπλιστών Πάνου και Θανάση Λασκαρίδη.

    Πάνος Λασκαρίδης
    Πάνος Λασκαρίδης. Εφοπλιστής

    Ο όμιλος ΤΕΜΕΣ των αδελφών Κωνσταντακόπουλου, από τα τέλη του 2014 έχει προχωρήσει σε ισότιμη στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Olayan, του Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Olayan και «τρέχουν» την επένδυση του Costa Navarino στην Μεσσηνία, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο.

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος
    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος

    Πρόσφατα ανέλαβε και το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, το οποίο πέρασε στην εταιρεία Ηome Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ ΑΕ και η D-Marine Investments Holding BV, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία και δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding AS.

    Όπως είναι γνωστό ο όμιλος Dogus δραστηριοποιείται στην Τουρκία και διεθνώς με παρουσία σε οκτώ βασικούς τομείς –χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση–, και συμμετέχει στο σχήμα που εξαγόρασε τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Χατζηπατέρας: Η αναπάντεχη έκπληξη από την Pareto για τη ναυτιλιακή του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Καραμούζης: Επέστρεψε η αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Καλογρίτσας: Όχι πια εκδότης, μόνο κατασκευαστής!



    ΣΧΟΛΙΑ