• Big Story

    Φαμάρ: Πως θα λειτουργήσει το νέο μοντέλο διοίκησης από την PillarStone

    Σκηνή από την ταινία The Big Short. Σκηνοθέτης: Άνταμ ΜακΚέι. Εισπράξεις: 133,4 εκατομμύρια USD. Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.


    Με αμερικανούς και ευρωπαίους μάνατζερς θα συννενοούνται πλέον οι έλληνες επιχειρηματίες και η Φαμάρ (Famar)  εγκαινιάζει το πέρασμα των ελληνικών επιχειρήσεων στα «διεθνή χέρια».

    Από τα πρώτα πακέτα δανείων που θα αναλάβει η περίφημη Pillarstone του fund ΚΚR και θα εγκαινιάσει την πλατφόρμα που δημιουργούν οι Alpha Bank και η Eurobank είναι, όπως φαίνεται η Φαμάρ.

    Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει κοινά δάνεια των δύο τραπεζών, με προοπτική να προστεθούν και η Τράπεζα Πειραιώς ενδεχομένως και η Eθνική στο σχήμα που θα διαχειρίζεται έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε μεγάλες επιχειρήσεις. Στην ουσία, οι μάνατζερς του KKR θα «παίζουν μπάλα», έχοντας τη διαχείριση των επιχειρήσεων ενώ μέσω του fund θα διοχετεύονται νέα κεφάλαια.

    Ο ρόλος του KKR και ανάλογων funds που είναι έτοιμα να δραστηριοποιηθούν στην εγχώρια αγορά είναι να αναδιαρθρώνουν μια επιχείριση, και να φέρνουν αποδόσεις σε τράπεζες και τα ίδια, προς όφελος όμως και της επιχείρισης η οποία διατηρείται βιώσιμη και ανακάμπτει.

    Η οικογένεια Μαρινόπουλου έχει την «πρωτιά», εγκαινιάζοντας την λειτουργία της πλατφόρμας, καθώς η σχετική συμφωνία βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

    Η εταιρεία έχει δάνεια ύψους 150 εκ.ευρώ από διεθνές επενδυτικό σχήματα, τα οποία οι πιστώτριες τράπεζες θέλουν να μεταφέρουν προς διαχείριση στο Pillarstone, αλλάζοντας και την διοικητική ομάδα, με στόχο τελικώς να γίνει «ένεση» κεφαλαίων από τις ίδιες ύψους 50 εκ.ευρώ αλλά και τεχνογνωσίας, κάτι που η αγορά θεωρεί εξαιρετικά θετικό.

    Πρόκειται για τη μητρική Φαμάρ που διαθέτει 11 εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη και έχει σε εξέλιξη εξωδικαστική διαδικασία που διεξάγεται στη Γαλλία για την προστασία από τους πιστωτές. To θέμα είναι αποκαλύψει το mononews.gr τον Σεπτέμβριο του 2016.

    Η Φαμάρ ανήκει σε διαφορετικά μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου από αυτά που έλεγχαν τα σούπερ μάρκετ μετά από διαχωρισμό που έγινε τα τελευταία πάντως χρόνια.

    Οι εξελίξεις στον Ομιλο Μαρινόπουλου δεν άφησαν ανεπηρέαστη την φαρμακοβιομηχανία, η οποία αν και υγιής φάνηκε τελικά να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ενώ δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Το σχέδιο που είχε ανακοινώσει η εταιρεία για την εξαγορά της μονάδας Leganes στην Ισπανία από τη Roche, μια συμφωνία η οποία θα ολοκληρωνόταν επίσημα στις αρχές Ιουλίου, ακυρώθηκε χωρίς να γίνει καμία ανακοίνωση από πλευράς της εταιρείας.

    Η εταιρεία είχε το 2015 κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ έναντι 445 εκ.ευρώ το 2015 και οριακή κερδοφορία.

    Ο τζίρος της ελληνικής εταιρείας κατά 50% αφορά στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων και το υπόλοιπο παροχή υπηρεσιών, κυρίως στον τομέα των φαρμακαποθηκών, καθώς η Φαμαρ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς φαρμάκων στη χώρα καθώς και βασικός συνεργάτης πολλών πολυεθνικών που συσκευάζουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ