• Big Story

    Ο Ψυχάρης (ΔΟΛ) είχε πει σε στενό του συνεργάτη από τον Δεκέμβριο ότι δεν θα πληρώσει. Όλος ο διάλογος

    σταυρος ψυχαρης


    Είχε η δεν είχε χρήματα να πληρώσει ο Σταύρος Ψυχάρης την δόση των δανείων που ήδη κατέστησαν ληξιπρόθεσμα. Μπορούσε να πληρώσει έστω αυτά τα 9,5 εκ ευρώ ώστε να πάρει ανάσες και να δει στην συνέχεια τι θα κάνει; Αν και πρόκειται πλέον για ρητορικά ερωτήματα, καθώς τελικά δεν πλήρωσε, ο ίδιος ήταν απόλυτα ειλικρινής όταν τις τελευταίες 30 ημέρες μιλούσε με στενούς του συνεργάτες στον ΔΟΛ.

    Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr προ 32 ημερών στενός συνεργάτης του κ. Ψυχάρη στον ΔΟΛ τον ρώτησε εάν στις 31 Δεκεμβρίου επρόκειτο να πληρώσει  την δόση που αντιστοιχούσε σε  9,5 εκ ευρώ (τόκοι εξαμήνου). Ο Διάλογος ήταν ως εξής:

    Συνεργάτης Ψυχάρη : Όλοι θεωρούν ότι θα πληρώσετε την δόση στις 31 Δεκεμβρίου

    Ψυχάρης: Δεν πρόκειται να πληρώσω

    Συνεργάτης Ψυχάρη: Αποκλείεται. Πιστεύω ότι μπλοφάρετε

    Ψυχάρης: Δεν μπλοφάρω. Θα το δεις.

    Ο στενός του συνεργάτης τον ρώτησε και πάλι προ 15 ημερών αλλά η απάντηση ήταν η ίδια.

    Ο χρόνος μετράει αντίστροφα 

    Aντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος και επισήμως για τον ΔΟΛ αφού η καταγγελία της δανειακής σύμβασης από τις τράπεζες, η οποία αποφασίστηκε και θα γίνει μέσα στις επόμενες ώρες, θέτει σε κίνηση μια διαδικασία από την οποία για να εξέλθει το ιστορικό Συγκρότημα χρειάζεται γενναίες αποφάσεις.

    Οι τράπεζες «παίζουν» με τις εξής εναλλακτικές: να ζητήσουν από το δικαστήριο, σε δικάσιμο πάντως που με βάση τα εγχώρια δεδομένα, μπορεί να φθάσει και τους δύο μήνες, την απομάκρυνση του Σταύρου Ψυχάρη, ή να πετύχει η πίεση που του ασκείται, και να αποχωρήσει αυτοβούλως, δεχόμενος την αναδιάρθρωση.

    Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά του Σταύρου Ψυχάρη, και όπως τονίζει στο mononews τραπεζίτης, πρέπει να καταλάβει πια ότι «εάν δεν είναι μέρος της λύσης, είναι μέρος του προβλήματος».

    Πώς θα «τρέξει» το Συγκρότημα ως τότε είναι το ζητούμενο αφού, πέραν των εργαζομένων οι πληρωμές των οποίων βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση (4 μήνες) , υπάρχουν λειτουργικά έξοδα που πρέπει να καλυφθούν.

    Στην περίπτωση που ο Σταύρος Ψυχάρης αποχωρήσει άμεσα, εξετάζεται ο τρόπος που θα λειτουργήσει ένα μεταβατικό σχήμα με προσωρινή διοίκηση, την οποία δεν αποκλείεται να αναλάβει, ή να συνδράμει, μια ελεγκτική εταιρεία, με πιθανότερη την Grant Thornton, που θα προχωρήσει παράλληλα και σε αποτίμηση της εταιρείας και των περιουσιακών της στοιχείων.

    Η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων γίνεται με αφορμή την μη αποπληρωμή οφειλής ύψους 9,5 εκ.ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους ενός εξαμήνου. Το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό των μεγάλου ύψους υποχρεώσεων που έχει ο ΔΟΛ και αφορούν τράπεζες, εργαζομένους, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο.

    Ο χρόνος τελείωσε για τον ΔΟΛ από τη στιγμή που οι διοικήσεις δεν έλαβαν την νομική κάλυψη που ζήτησαν από την κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν κάποια περιθώρια στο Συγκρότημα. Η σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης διήρκεσε ελάχιστα αφού δεν υπήρχε εναλλακτική παρά η νόμιμη οδός και κατέληξε στην απόφαση να σταλούν έγγραφα καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, με τα οποία θα ζητηθεί η απομάκρυνση του Σταύρου Ψυχάρη.

    Υπό κανονικές συνθήκες, οι τράπεζες θα επιχειρούσαν μια κλασική προσπάθεια αναδιάρθρωσης, με τη συγκεκριμένη περίπτωση να έχει πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο αναφορικά με το πρόσωπο του Σταύρου Ψυχάρη και τον ιστορικό ρόλο του Συγκροτήματος, όσο και με τον συμβολισμό που φαίνεται να έχει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο ΔΟΛ. Είναι ενδεικτικό ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να προχωρήσει σε τροπολογία που θα έδινε χρονική ανάσα στο Συγκρότημα.

    Το καλύτερο σενάριο για τις τράπεζες είναι η εξεύρεση επενδυτή, ο οποίος θα βάλει νέα κεφάλαια και θα επωφεληθεί από «κούρεμα» των δανείων, εξέλιξη που θεωρείται δύσκολο να συμβεί με βάση την συγκυρία και τις οικονομικές δυνατότητες ενδιαφερόμενων όπως ο Φώτης Μπόμπολας ενώ για άλλους, μόνη λύση θεωρείται η πώληση των τίτλων των Νέων και του Βήματος, κάτι που θα σήμαινε ότι αρχίζει μια διαδικασία ρευστοποίησης των assets.

    Τα δάνεια που έπνιξαν τον ΔΟΛ 

    Με βάση την τελευταία δημοσιοποιημένη οικονομική κατάσταση του ΔΟΛ που αφορά το 2015, ο Οργανισμός εμφανίζει μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 160,9 εκατ.ευρώ και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 13,4 εκατ.ευρώ, επί συνόλου υποχρεώσεων 234,7 εκατ.ευρώ. Πλέον το ποσό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά και ο μακροπρόθεσμος δανεισμός είναι περίπου 190 εκατ.ευρώ. Μεγαλύτερος πιστωτής είναι η Αlpha Bank, ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και με μικρότερα ποσά η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Σε περίπου 4 εκ. ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές στους εργαζομένους.



    ΣΧΟΛΙΑ