• Big Story

    Οι μεγάλες συμμαχίες της Alpha Bank

    Δημήτρης Μαντζούνης. Alpha Bank

    Βασίλης Ράπανος , Πρόεδρος Alpha Bank. Δημήτρης Μαντζούνης . CEO Alpha Bank.


    Τελικά συνέβη αυτό που δεν ήθελε κανένας. Οι ελληνικές τράπεζες ειναι αναγκασμένες να αναμένουν την (θετική;) έκβαση της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους θεσμούς. Οπως λένε οι πληροφορίες τα book building θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και αναμένουν τον λευκό καπνό από την Αθήνα. Ηδη έχουν ανοίξει τα βιβλία προσφορών της Alpha Bank  και της Eurobank, ενώ το πρωί ξεκίνησε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

    Επι ποδός πολέμου ο Δημήτρης Μαντζούνης

    Σε ανοικτή γραμμή με τα στελέχη του που χειρίζονται την αύξηση κεφαλαίου βρίσκεται ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης. Αν και ήδη η τράπεζα έχει στο πλευρό της παραδοσιακούς επενδυτές, όπως τα επενδυτικά funds του Κατάρ, και καλύπτει με άνεση τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες, η διοίκηση εκτιμά ότι ένα «κλικ» βελτίωσης των συνθηκών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα της επιτρέψει να κάνει μεγάλη επιτυχία. Η Alpha Bank θα κλείσει το βιβλίο προσφορών το αργότερο ως τη Δευτέρα, αναμένοντας ότι ως τότε θα υπάρχει σαφής εικόνα για το που πηγαίνουν οι διαπραγματεύσεις.

    Φωκίων Καραβίας, ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank
    Φωκίων Καραβίας, ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Στο Λονδίνο Καραμούζης-Καραβίας

    Την Τρίτη κλείνει το βιβλίο προσφορών η Eurobank, η οποία έχει διασφαλίσει τουλάχιστον 353 εκ.ευρώ από βασικούς επενδυτές, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες από το βασικό σενάριο ενώ Brookfield, Fairfax, Highfields και WL Ross που είναι η ομάδα των cornerstone investors έχουν δηλώσει ότι μπορεί να φθάσουν ως τα 584 εκ.ευρώ.  Ποσό της τάξης των 80 εκ.ευρώ θα επενδύσει και η Eυρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD). Η δέσμευση των επενδυτών τελεί υπό την προυπόθεση ότι η τιμή διάθεσης που θα προκύψει από το book building δεν θα υπερβεί τα 0,04 ευρώ. Πρόσθετη συμβολή στα κεφάλαια είναι τα 720 εκ.ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων. Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας συντονίζουν τη διαδικασία , η οποία θα οδηγήσει την Eurobank σε πλήρη ιδιωτικοποίηση αφού το ποσοστό του δημοσίου θα προσγειωθεί στο 6% περίπου.

    Το στοίχημα της ΕΤΕ

    To στοίχημα της διοίκησης Κατσέλη – Φραγκιαδάκη είναι το πέρασμα με επιτυχία από τη στενωπό της ανακεφαλαιοποίησης. Φραγκιαδάκης, Παύλος Μυλωνάς και Γιάννης Κυριακόπουλος έχουν εκπονήσει ένα σχεδιασμό που προβλέπει προσφυγή στην αγορά – ενδεχομένως σήμερα- και αξιοποίηση της Finansbank σε δεύτερο χρόνο.
    Ένα δεύτερο στοίχημα πάντως της διοίκησης είναι η ανάπτυξη του Ομίλου στην μετά Finansbank εποχή. Επιπρόσθετα και Πειραιώς είναι αναγκασμένη να κρατάει τα βιβλία ανοικτά για λίγες ακόμα ημέρες. Η άρση της αβεβαιότητας στην πορεία των συζητήσεων με τους δανειστές θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενθάρρυνση των ιδιωτών επενδυτών και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εκτιμάται πως έτσι θα καταφέρουν να προσελκύσουν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια.

    Στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες

    Μετά το πέρας της ανακεφαλαιοποίησης και με βάση τα όσα έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες η παρουσία του ιδιωτικού τομέα στο μετοχικό τους κεφάλαιο αναμένεται να είναι αισθητή και σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Στην Alpha Bank εφόσον οι ιδιώτες καλύψουν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 2,7 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ μέσω του book building και 1,1 δισ. ευρώ από τα ομόλογα) τότε το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί κοντά στο 20% από 62,2% που είναι σήμερα.

    Αντίστοιχα στην Eurobank το ποσοστό του ΤΧΣ να περιορισθεί περίπου στο 6% από 35% που είναι σήμερα. Στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς, εφόσον καλυφθούν οι ανάγκες του βασικού σεναρίου ύψους 2,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 592 εκατ ευρώ από τα ομόλογα) το ποσοστό του ΤΧΣ θα περιορισθεί κοντά στο 25% από 66,9% που είναι σήμερα.

    Τέλος, στην Εθνική η συμμετοχή του Ταμείου μετά την κάλυψη του βασικού σεναρίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα μειωθεί στο 40% από 52,7% που είναι σήμερα.



    ΣΧΟΛΙΑ